Ražev hljeb (raženi kruh) Mestemacher

Ražev hljeb (Mestemacher) kalorije

Mjerna količina: 100 grama

Kalorija po mjernoj količini
Kalorije: 170 Kalorije iz masti: 11.7
% preporučene dnevne vrijednosti*
Masti ukupno 1.3g 2%
Zasićene masti 0.2g 1%
Transmasti 0g
Holesterol 0mg 0%
Natrijum 0.5mg 0%
Ugljeni hidrati 34.3g 11%
Vlakna 10.6g 42%
Šećeri 2.9g
Proteini 5.2g 10%

*Postotak preporučenog dnevnog unosa je baziran na dijeti od 2000 kalorija. Vaše dnevne potrebe mogu biti veće ili manje zavisno od vaših kalorijskih potreba.

Industrijski proizvodi u današnje vrijeme su neminovno nužni. U svijetu sporta i održavanja zdrave prehrane, moto svakog pojedinca je unijeti što više organske hrane, a što manje industrijski procesirane hrane.

Iako nismo uvijek u mogućnosti spremiti dobar domaći obrok i provoditi više vremena u kuhinji, pomnim istraživanjem možemo pronaći industrijske proizvode koji su vrijedni naše kupovine i koji nam mogu omogućiti brže i lakše planiranje jelovnika. Jedan od njih, po mišljenju urednika ovog sajta je ražev Mestemacher hljeb.

Advertisement

Mestemacher ražev hljeb je jedan od proizvoda istoimene njemačke kompanije osnovane 1871. godine. Ražev hljeb je samo jedan proizvod od još mnogo drugih iz linije Mestemacher proizvoda hljebova.
Mestemacher proizvodi su priznati u cijelom svijetu i izvoze se čak u 87 zemalja svijeta, među kojima su i SAD. Ipak ovaj članak se ne odnosi na mogući (ne)kvalitet ostalih njihovih proizvoda.

Tehnologija Mestemacher hljeba

Karakteristično za Mestemacher hljebove jeste, to što nisu konvencionalno pripremljeni i pakovani. Tehnologija proizvodnje je osmišljena kako bi se sačuvao većinski dio žitarice u proizvodu, što je vrlo bitno, jer opna žitarice sadrži 70 – 90% nutritivnih vrijednosti žitarice.

Poslije zaprimanja i pregledanja sirovina žitirice, u ovom slučaju raži, počinje proces nježnog krupnog mljevenja. Proces mljevenja i dalje zadržava vanjske dijelove žitarice (opne) u kome se nalaze većinski dio vlakana, minerala, proteina i vitamina raži. Prije početne faze pravljenja hleba mljevena žitarica mora da odstoji 24 sata, zbog svog sazrijavanja odakle se javlja onaj tipičan kiselkast okus, karakterističan za sve Mestemacher hljebove. Potom se dodaju ostali sastojci hljeba: sjemenke, žitne pahuljice, morska so i kvasac.

Ražev kruh sastojci (prepisano sa proizvoda): raževa prekrupa, cjelovito raženo brašno, voda, zobena vlakna, kvasac.

Advertisement

Gotovo tijesto sipa se u limene posude, te se hljeb peče. Poslije otprilike 90 minuta dobija se svježe hrskavi pečen Mestemacher ražev hljeb. Ipak, to nije sve. Pakovanje i konzervacija ovog hljeba je od ključne vrijednosti. Poslije hlađenja hljeb se mašinski siječe, te pakuje u pakovanja koji se mogu u potpunosti reciklirati. Omoti se vakumiraju radi dodatne izdržljivosti, dužeg roka trajanja i čuvanja svježine proizvoda.

Inače treba znati da ostale vrste hljeba kao što je domaći bijeli hljeb, koji se uglavnom pravi od samog škroba (unutrašnji dio žitarice bez opne) su manje podložni kvarljivošću i užeglosti, pa nema potrebe za vakumiranim pakovanjima ali takvi hljebovi sadrže i manje nutritvnih vrijednosti.

Nutritvna vrijednost raževog Mestemacher hljeba

Kao što možemo vidjeti iz navedenih sastojaka hljeba, njegova najveća odlika je u tome što sadrži vanjske klice raži. Time je dodatno obogaćen nutritivni profil namirnice. Raž je žitarica bogata vlaknima, proteinima, te vitaminima A, E i kompleksa vitamina B. Osim toga raž spada u kompleksne ugljene hidrate, a i dobar je izvor proteina. U Mestemacher raževom hljebu na 100 grama namirnice ima oko 5 grama proteina, 34 grama ugljenih hidrata i 1.3 grama masti. 100 grama sadrži i 10.6 grama dijetalnih vlakana.

Na etiketi proizvoda nisu naglašeni nikakvi aditivi kao sastojci, što je danas prava rijetkost u industriji proizvodnje. Spomenuli smo konzervarciju proizvoda, ali pri tome mislimo na njihov način pakovanja. Sam proizvod ne sadrži nikakve konzervanse za produžavanje roka čuvanja, što je naglašeno na etiketi proizvoda.

Mestemacher je vrlo cijenjen i priznat proizvođač, te strogo kontrolisan proizvod iz Evropske Unije, pa iz tih razloga vjerujemo deklaraciji.

Reference:

Advertisement

Povezani članci

Uslovi kopiranja i preuzimanja ovog članka

Creative Commons License
Tekst / članak na ovoj stranici je izdan pod Creative Commons Attribution 4.0 međunarodnom licencom.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta TablicaKalorija.com i njenih autora, ukoliko to nije drugačije navedeno u samom članku iznad.

Članak smijete iskopirati i koristiti na drugom sajtu pod uslovom da linkujete izvor tj ovu stranicu. Svako kopiranje i korištenje materijala sa ove stranice bez navođenja izvora linkom, smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Članak smijete koristiti i u komercijalne svrhe pod gore navedenim uslovima.

Fotografije u ovom članku su vlasništvo trećih lica. Nutritivne vrijednosti u ovom članku su javno vlasništvo i smijete ih preuzeti bez navođenja izvora.

136 queries in 1,088 seconds.