Šta su vitamini?

Vitamini su organska jedinjenja koja se u određenim količinama nalaze u sastavu hrane. Vitamini su potrebni našem tijelu zbog pravilnog rasta i razvoja. U suprotnom, njihov nedostatak može dovesti do različitih poremećaja ili oboljenja. Vitamini ne posjeduju energetsku iskoristivost (nemaju kalorija) niti služe kao gradivni materijal (za izgradnju ćelija).

Kakvi vitamini mogu biti i kako se dijele?

U prirodi postoji 13, do sada poznatih, esencijalnih vitamina potrebnih našem organizmu:

 • Vitamin A – esencijalan je za zdravlje očiju i imuni sistem;
 • Vitamin B1 (Tiamin) – pomaže ćelijama pri pretvaranju ugljenih hidrata u energiju;
 • Vitamin B2 (Riboflavin) – pomaže ćelijama u stvaranju energije;
 • Vitamin B3 (Niacin) – pomaže cjelokupni sistem varenja, te funkcije nervnog sistema;
 • Vitamin B6 – pomaže tijelu proizvesti hemoglobin i nekoliko neurotransmitera u mozgu, poboljšava pravilno funkcionisanje nervnog sistema, razlaže proteine i održava nivoe krvnog šećera;
 • Vitamin B12 – pomaže u stvaranju pravilne formacije crvenih krvnih zrnaca, održava pravilne funkcije metabolizma i funkcije nervnog sistema;
 • Vitamin C – esencijalan je za zdravlje desni, zuba i kože, pomaže u zacijeljivanju rana i boljoj apsorpciji željeza;
 • Vitamin D – pomaže pravilnu apsorpciju kalcijuma, te održavanje njegovih potrebnih nivoa u krvi;
 • Vitamin E – antioksidans koji štiti ćelije od određenih oštećenja, ima ključan uticaj i na vitamin K;
 • Vitamin K – ključan je za zgrušavanje krvi (koagulacija);
 • Biotin – pomaže u razlaganju proteina i ugljenih hidrata, te je ključan za regulaciju hormona i proizvodnju holesterola;
 • Pantotenska kiselina – ima funkcije slične biotinu;
 • Folati (folna kiselina) – pomaže u stvaranju formacije crvenih krvnih zrnaca, te su esencijalni za pravilnu konstrukciju DNA.

Vitamini se dijele prema načinu apsorpcije u našem organizmu i to u dve grupe:

 • vitamini topivi u mastima (A, D, E, i K)
 • vitamini topivi u vodi (kompleks vitamina B i C)

Kako treba uzimati vitamine?

Vitamine prvenstveno treba uzimati iz hrane. U hrani se nalaze male ali dostatne količine vitamina. Dovoljno je da se pobrinete da vaša ishrana bude bogata i raznovrsna. Na taj način bi svaka relativno zdrava osoba, trebala unijeti zadovoljavajuće količine dnevnih preporuka unosa vitamina.

Evo par primjera namirnica koje vam mogu pomoći u tome:

 • jaja: vitamin A, B1, B3, B12, biotin, pantotenska kiselina;
 • avokado: vitamin E, B3, B6, pantotenska kiselina;
 • mlijeko, te obogaćeno obrano mlijeko: A, B2, B12, D, biotin, pantotenska kiselina;
 • karfiol: vitamin K i C;
 • citrusno voće: vitamin C i folna kiselina;
 • orašasto voće i razna sjemena: B3, B6, E, biotin;
 • zeleno povrće, kao što je brokoli, špargle, prokulice: vitamin C, E, K, folati;
 • lisnato zeleno povrće: vitamin A, K, folati.

Vitaminski suplementi – kako ih uzimati i kada?

Postoje i stanja u kome pojedine osobe trebaju dodatan unos određenih vitamina, te ih mogu uzimati u vidu suplemenata. Vitaminske suplemente ne trebati nikada uzimati na svoju ruku, pogotovo ne iz razloga da bi nadoknadili slabu i lošu ishranu. Iako, dodatno uzimanje suplemenata može „značiti“ generalno bolje zdravlje, često i slijepo pribjegavanje ovakvom načinu unosa vitamina može prouzrokovati određene nuspojave i rizike od raznih oboljenja.

Vitamini su esencijalni, ali prevelike količine određenih vitamina mogu prouzrokovati štetu organizmu.

Kako su statistike pokazale prodaja vitamina i minerala na godišnjem nivou je dostigla astronomske cifre. Marketing i njihova popularizacija, te sama dostupnost svakom licu bez ikakvih preliminarnih pregleda je dosta pomogla u tome.

Nikada ne vjerujte lažnim i besplatnim pregledima u farmaceutskim ustanovama i apotekama, jer je odavno dokazano kako su takvi pregledi nadriliječništvo u cilju bolje prodaje. Nedostatak određenog vitamina može se otkriti i potvrditi samo putem krvnih testova.

Vrlo je važno, da imate na umu, da su vitaminski suplementi samo „suplementi“ ili „dodaci ishrani“ i nikako ne mogu da zamjene važnost raznovrsne ishrane. Mnogi misle kako sa tabletom multivitamina mogu da nadoknade nedostatke obroka ili generalno loše navike ishrane, međutim, suplementi vitamina nisu nikakva magična pilula koja će riješiti moguće nedostatke u vašoj ishrani.

Prvenstveno se morate potruditi jesti kvalitetno i zdravo, te u slučaju još nekakvog nedostatka vitamina uslovljenog od stručnog lica, putem pregleda i pretraga, možete dopuniti potrebnim dodacima vitamina.

Osobe sa većim rizikom nedostatka vitamina

Kako su istraživanja pokazala vegetarijanci i vegani svojom ishranom mogu prouzrokovati nedovoljan unos vitamina B12, te vitamina D. Danas postoji mnoštvo proizvoda vještački obogaćeno navedenim vitaminima, ali usprkos tome i dalje postoji mogućnost potrebe suplemenata. Vegetarijanci i vegani zbog ograničenosti određenih namirnica trebaju se posavjetovati sa stručnim licem i dodatno se edukovati o važnosti unošenja potrebnih nutrijenata.

Trudnice i dojilje bi svakako trebale dodatno unositi vitamin B6, B12 i folnu kiselinu. Može biti potrebe i za drugim vitamina, oko čega se moraju posavjetovati sa svojim ljekarom šta da uzmu.

Ljudi u kasnim godinama mogu imati nedostatke određenih vitamina te ih moraju unositi kroz suplemente regularno ili sezonski da bi spriječili njihove nedostatke. Recimo, jedan od njih je vitamin D i to zbog nedovoljnog izlaganja suncu. Ipak, prevelike količine vitamina D bi mogle naštetiti pa bi se svakako trebali dodatno posavjetovati sa svojim ljekarom o adekvatnom unosu. Kod starijih osoba postoje i mogućnosti nedostatka kompleksa vitamina B, što može uticati na probavu i funkcije metabolizma.

Najbolje vrijeme za uzimanje vitamina?

Najbolje vrijeme za uzimanje vaših vitamina ovisi o samoj vrsti vitamina koje uzimate. Neke od njih najbolje je uzeti poslije obroka, dok je neke bolje uzeti na prazan stomak. Uspostavljanje rutine je najvažnije. Uzimate li vitamine svaki dan u isto određeno vrijeme ostvarićete najbolje moguće koristi za organizam.

Uzimanje vitamina topivih u mastima

Najbolje vrijeme za uzimanje vitamina topivih u mastima bi bio uz večernji obrok. Idealno bi bilo da obrok sadrži i određenu količinu zasićenih masti ili ulja zbog lakše i kvalitetnije apsorpcije.

Kao što i samo ime kaže vitamini topivi u mastima se razgrađuju koristeći masti, a poslije se prenose kroz krvotok gdje odrađuju svoje esencijalne uloge za organizam. Vitamini topivi u mastima su A, D, E i K. Višak ovih masti pohranjuje se u jetri.

Uzimanje vitamina topivih u vodi

Vitamini topivi u vodi se pak najbolje razgrađuju, ako se uzimaju na prazan stomak. Dakle, najbolje vrijeme za njihovo uzimanje bi bilo ujutro, oko pola sata prije obroka ili dva sata poslije obroka.

Ova grupa vitamina se topi u vodi i tek tada ih naše tijelo iskorištava. Dakle vitamin C i čitav kompleks vitamina B uključujući i folate (folna kiselina), pripadaju ovoj grupi vitamina.

Količine vitamina topivih u vodi organizam iskorištava po potrebi, a ostatak izbacuje putem urina. Zbog toga je jako bitno svakodnevno ih unositi kroz ishranu ili posavjetovati se sa stručnim licem o dodatnom uzimanju suplemenata.

Uzimanje prenatalnih vitamina

Prenatalni vitamini su ustvari multivitamini u kombinaciji sa dijetalnim mineralima, te najbolja preporuka za njihovo uzimanje bi bila prije obroka.

Sudeći prema vodećim organizacijama za ginekologiju i akušerstvo, dobar i kvalitetan proizvođač prenatalnih vitamina u svojim proizvodima mora imati uključen kalcijum, željezo i folnu kiselinu (folate).

Željezo se najbolje apsorbira na prazan stomak, a ne može se apsorbovati pravilno ako ste prije toga konzumirali mliječnu hranu. Najbolje se apsorbira ako ga uzimate zajedno sa vitaminom C, dakle sok od narandže ili nekakvo drugo citrusno voće.

Kod nekih žena, poslije uzimanja prenatalnih vitamina  mogu se pojaviti simptomi mučnine ili konstipacije. Mnoge marke proizvoda dodatno preporučuju na svojim etiketama uzimanje tableta na prazan stomak uz čašu vode. Pojedinim ženama se može desiti da i ovakav način uzrokuje mučninu, te u tom slučaju pokušajte ih uzimati pre spavanja. Zapamtite, koristi prenatalnih vitamina su kumulativne, te se pobrinite da ih uzimate redovno svaki dan.

Stvari koje morate uzeti u obzir prilikom uzimanja vitamina

Unos vitamina doprinosi vašem cjelokupnom zdravlju. Prvo, vaš unos vitamina mora doći iz hrane. Suplementi vitamina mogu biti od pomoći u određenim situacijama, a u suprotnom neki od njih mogu i da naštete. Za suplemente vitamina se morate posavjetovati sa stručnim licem, te provjeriti da li je vaš unos vitamina u okviru preporučenih dnevnih doza.

Određeni vitamini mogu da naštete, ako se uzimaju u kombinaciji sa lijekovima. Recimo, suplement vitamina K nikada ne treba uzimati ako uzimate i antikoagulans lijekove koji služe pri sprječavanju zgrušavanja krvi.

Trudnice i dojilje nikada ne trebaju dvojiti oko uzimanja prenatalnih suplemenata. Uvijek se trebate posavjetovati sa svojim ljekarom o tome kada i koliko trebate da uzimate. Prenatalne tablete imaju određene količine vitamina i minerala koji pomažu pravilnom razvoju fetusa. Ne trebate pretjerivati sa unosom od onog što vam je preporučeno, jer u suprotnom možete naškoditi bebi.

Isto tako, budite svjesni i hrane koju unosite jer naj taj način možete pretjerati sa unosom određenog vitamina. Hranite se bogato i raznovrsno, te pokušajte biti umjereni sa svim vrstama namirnica.

Reference: