Kako je ova stranica posvećena kalorijama i brojanju istih, tako je jedna od naših glavnih funkcionalnosti „Kalkulator kalorija“ integrisana u istu. Sa našim kalkulatorom brojanje kalorija postaje jednostavno, a ovaj tekst objašnjava ovu funkcionalnosti način korištenja. Prije nego nastavimo trebalo bi da ste pročitali naše ostale tekstove i da znate da brojanje kalorija nije magični gral koji će vas dovesti do idealne težine, no ipak ako ovu tehniku uparite sa pravilima ishrane, zdravim namirnicama i pametnom fizičkom aktivnošću, vjerujemo da ćete postići vaš cilj pa bio on da izgubite na težini ili pak dobijete.

Treba reći da u tablici ne pravimo razliku niti komentarišemo kvalitet namirnica, u tablici su ubačene i „otpad od hrane“ namirnice poput margarina, ali i one visoko kvalitetne poput jaja, piletine, maslinovog ulja ili badema.

Upustvo za korištenje kalkulatora kalorija

Da bi ste koristili kalkulator kalorija potrebno je da stranici pristupite bilo kojim modernijim web browser-om… Podržani su: Firefox, Google Chrome, Internet Explorer 10+, Safari, Opera, Android Browser, Conqeror i mnogobrojni drugi manje poznati browseri.

Jednom kada pristupite stranici i kada se stranica učita, trebalo bi da vidite prozor koji izgleda kao na slici ispod. Obratite pažnju na elemente koje smo označili crvenom bojom.

kalkulator-kalorija

 1. Dodaje namirnicu u kalkulator kalorija (ne brinite o težini to ćete podesiti kada unesete sve namirnice koje ste konzumirali u obroku).
 2. Pokazuje broj dodanih namirnica, a klik na ovaj element otvara prozor gdje možete podesiti težinu namirnice u gramima, te obrisati namirnicu ako ste je greškom dodali.
 3. Brza pretraga za namirnice. Ovdje treba napomenuti da ako ste na kategoriji Meso ova pretraga će samo pretraživati mesne proizvode i nema smisla da kucate Jabuke. Da bi ste pronašli jabuke, potrebno je da izlistate sve namirnice klikom na Sve ili otvorite kategoriju Voće i onda uradite pretragu za pojam „jabuke“.
 4. Dugme koje služi za dodavanje nove namirnice ili prijavu pogrešnih informacija za neku namirnicu. Nova namirnica neće biti automatski dodana nego će nam biti poslana na pregled.

Nakon što ste dodali namirnice u brojač kalorija, klikom na element broj 2 dolazite do sledećeg prozora:

kalkulator-kalorija-2

Ovo je prozor koji vam daje vaše rezultate na željenoj količini namirnica u gramima.

 1. Na ovom klizaču, možete klikom miša podesiti količinu u gramima. Lijevo če biti prikazana vrijednost u kalorijama za datu količinu.
 2. Ako vam je lakše umjesto korištenja klizača, možete ukucati preko tastature željenu količinu namirnice u gramima. Kalkulator će opet lijevo izračunati vrijednost u kalorijama.
 3. Brisanje pojedinačne stavke iz brojača kalorija.
 4. Brisanje svih stavki iz brojača kalorija.
 5. Zatvaranje brojača kalorija i vraćanje na dodavanje namirnica. Namirnice koje niste obrisali će ostati zapamćene.
 6. Ukupan rezultat kalorija, te količine ugljenih hidrata, proteina i masti u datim namirnicama.

Napomena:

Oni koji paze na unos proteina, trebaju uzeti izračun proteina sa rezervom. Proteini pojedinih namirnica poput recimo ananasa nisu biološki vrijedni, niti imaju potrebni profil aminokiselina, zbog čega ih ne bi trebali računati u vaš ukupni proteinski unos.

Za napraviti u budućim verzijama kalkulatora:

 1. Dodati mogućnost čuvanja obroka i izračuna za registrovane korisnike po određenim kategorijama i danima.
 2. Dotjerati vertikalni prikaz kalkulatora na pametnim telefonima.