Dijetetski minerali ili esencijalni mineralni nutrijenti su u stvari hemijski elementi koji su neophodni za život. Elemente unosimo u organizam disanjem ili konzumiranjem namirnica i tečnosti. Ljudski organizam i organizmi većine sisara imaju potrebu za unosom od preko 20 minerala kroz hranu za pravilan razvoj i preživljavanje uopšte.

Tačan broj elemenata koji je potreban našim organizmima još nije poznat, a za manje od 20 su poznate minimalne količine koje su potrebne za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Neki drugi tipovi života poput insekata, biljaka ili bakterija mogu imati i više potrebnih elemenata za pravilno funkcionisanje.

Prema potrebnoj količini minerale možemo podijeliti na:

Postoje još i ostali elementi, a čija važnost i uloga još nije potpuno razjašnjena za naš organizam, a to su: arsen, silicijum, vanadijum, nikl, hrom, fluor, bor i stroncijum.

Nedovoljnim ili pretjeranim unosom ovih elemenata, možemo uzrokovati razne poremećaje, a dugoročno i hronične bolesti. Najbolji način za prevenciju jeste raznovrsna i kvalitetna ishrana, dok u slučajevima endemskog nedostatka za nekim mineralom potrebno je posegnuti za suplementima.

Ispod možete naći opširnije članke za svaki esencijalni mineral, a u samom članku informaciju u kojim namirnicima je dati element najzastupljeniji, te šta uzrokuje nedostatak datog minerala, a šta njegov višak.