Magnezijum

Magnezijum je hemijski element sa simbolom Mg i atomskim brojem 12. To je alkalni metal i osmi najčešći element u zemljinoj kori. U prirodi ga ne možemo naći u čistom stanju jer je jako reaktivan. Zapaljiv je i gori bijelim plamenom. Magnezijum se proizvodi elektrolizom magnezijumskih soli.

Biološka funkcija

U ljudskoj biologiji magnezijum je izuzetno važan mineral. Po masi se nalazi na 11. mjestu u ljudskom tijelu. Njegovi joni su esencijalni za sve žive ćelije. Stotine enzima u našem organizmu zahtjevaju magnezijum da bi funkcionisali.

U tijelu odraslog čovjeka u svakom trenutku ima oko 25 grama magnezijuma. od čega 60% u kostima i skeletu, 39% u ćelijama (od čega 20% u mišićnim ćelijama) i 1% u vanćelijskim tekućinama. Magnezijum pomaže normalnu funkciju vitamina C i vitamina B1. Ishrana bogata magnezijumom smanjuje vjerovatnoću moždanog i srčanog udara te olakšava simptome fibromijalgije, migrena i predmensutralnih simptoma, te poboljšava koncentraciju.

Hrana bogata magnezijumom: sjemenke biljaka, orasi, lješnjaci, špinat, zelena salata, kupus, cjelovite žitarice, kikiriki, kafa, kakao, čajevi

Nedostatak magnezijuma

Nedostatak magnezijuma u ljudskom organizmu je vrlo rijetka pojava. Glavni razlog je što magnezijuma ima doslovno na svakom ćošku. Međutim deficijencija je itekako moguća i u tom slučaju pogoduje razvoju mnogih bolesti poput astme, dijabetesa i osteoporoze. Nedostatak magnezijuma izaziva hipomagnezemiju, grčeve u mišićima, visok krvni pritisak, napade tjeskobe, migrene, letargiju i depresiju. Alkoholičari spadaju u rizičnu grupu osoba kod kojih nedostaje magnezijuma. Teški slučajevi hipomagnezemije mogu završiti komom i smrću.

Predoziranje magnezijumom

Izuzetno je teško predozirati se magnezijumom. Bubrezi su zaduženi za izbacivanje viška magnezijuma iz tijela, tako da su najugroženije osobe koje imaju poremećen rad bubrega. U grupu ugroženih spadaju i osobe koje konzumiraju velike količine magnezijumskih suplemenata, magnezijumskog mlijeka (kao lakzativ) i epsomovih soli (lakzativ ili tonik). Simptomi predoziranja magnezijumom su sledeći: mučnina, povraćanje, nizak krvni pritisak, zbunjenost, usporen rad srca, respiratorni problemi, nedostaci drugih minerala najčešće kalcijuma, aritmija.

Magnezijum i kalcijum

Kako se magnezijum u našem organizmu takmiči sa kalcijumom, unos magnezijuma drži nivoe kalcijuma na normali. Međutim ako su nivoi kalcijuma niski, znatan unos magnezijuma može uzrokovati deficijenciju u kalcijumu.

Preporučeni unos magnezijuma

Domaće medicinske institucije najčešće prenose preporučene dnevne unose magnezijuma od ekvivalentnih zapadnih institucija, pa tako britanski zavod za medicinu svojim građanima preporučuje unos od 300 mg za muškarce i 270 mg za žene. Raznovrsnom ishranom obezbjeđujemo potrebe za magnezijumom u potpunosti.

Izvori magnezijuma u hrani

Kao što smo rekli, najpravilniji put za pokrivanje dnevnih potreba našeg organizma za magnezijumom je raznovrsna ishrana. Sledeće namirnice i hrana su bogati magnezijumom: začini i sjemenke biljaka, lješnjaci, žitarice, kafa, kakao, čajevi i povrće. Zeleno povrće poput špinata, zelene salate, kupusa su izuzetno dobri izvori magnezijuma.

Povezani članci