Ražev hljeb (raženi kruh) Mestemacher

Industrijski proizvodi u današnje vrijeme su neminovno nužni. U svijetu sporta i održavanja zdrave prehrane, moto svakog pojedinca je unijeti što više organske hrane, a što manje industrijski procesirane hrane.

Iako nismo uvijek u mogućnosti spremiti dobar domaći obrok i provoditi više vremena u kuhinji, pomnim istraživanjem možemo pronaći industrijske proizvode koji su vrijedni naše kupovine i koji nam mogu omogućiti brže i lakše planiranje jelovnika. Jedan od njih, po mišljenju urednika ovog sajta je ražev Mestemacher hljeb.

Mestemacher ražev hljeb je jedan od proizvoda istoimene njemačke kompanije osnovane 1871. godine. Ražev hljeb je samo jedan proizvod od još mnogo drugih iz linije Mestemacher proizvoda hljebova.
Mestemacher proizvodi su priznati u cijelom svijetu i izvoze se čak u 87 zemalja svijeta, među kojima su i SAD. Ipak ovaj članak se ne odnosi na mogući (ne)kvalitet ostalih njihovih proizvoda.

Tehnologija Mestemacher hljeba

Karakteristično za Mestemacher hljebove jeste, to što nisu konvencionalno pripremljeni i pakovani. Tehnologija proizvodnje je osmišljena kako bi se sačuvao većinski dio žitarice u proizvodu, što je vrlo bitno, jer opna žitarice sadrži 70 – 90% nutritivnih vrijednosti žitarice.

Poslije zaprimanja i pregledanja sirovina žitirice, u ovom slučaju raži, počinje proces nježnog krupnog mljevenja. Proces mljevenja i dalje zadržava vanjske dijelove žitarice (opne) u kome se nalaze većinski dio vlakana, minerala, proteina i vitamina raži. Prije početne faze pravljenja hleba mljevena žitarica mora da odstoji 24 sata, zbog svog sazrijavanja odakle se javlja onaj tipičan kiselkast okus, karakterističan za sve Mestemacher hljebove. Potom se dodaju ostali sastojci hljeba: sjemenke, žitne pahuljice, morska so i kvasac.

Ražev kruh sastojci (prepisano sa proizvoda): raževa prekrupa, cjelovito raženo brašno, voda, zobena vlakna, kvasac.

Gotovo tijesto sipa se u limene posude, te se hljeb peče. Poslije otprilike 90 minuta dobija se svježe hrskavi pečen Mestemacher ražev hljeb. Ipak, to nije sve. Pakovanje i konzervacija ovog hljeba je od ključne vrijednosti. Poslije hlađenja hljeb se mašinski siječe, te pakuje u pakovanja koji se mogu u potpunosti reciklirati. Omoti se vakumiraju radi dodatne izdržljivosti, dužeg roka trajanja i čuvanja svježine proizvoda.

Inače treba znati da ostale vrste hljeba kao što je domaći bijeli hljeb, koji se uglavnom pravi od samog škroba (unutrašnji dio žitarice bez opne) su manje podložni kvarljivošću i užeglosti, pa nema potrebe za vakumiranim pakovanjima ali takvi hljebovi sadrže i manje nutritvnih vrijednosti.

Nutritvna vrijednost raževog Mestemacher hljeba

Kao što možemo vidjeti iz navedenih sastojaka hljeba, njegova najveća odlika je u tome što sadrži vanjske klice raži. Time je dodatno obogaćen nutritivni profil namirnice. Raž je žitarica bogata vlaknima, proteinima, te vitaminima A, E i kompleksa vitamina B. Osim toga raž spada u kompleksne ugljene hidrate, a i dobar je izvor proteina. U Mestemacher raževom hljebu na 100 grama namirnice ima oko 5 grama proteina, 34 grama ugljenih hidrata i 1.3 grama masti. 100 grama sadrži i 10.6 grama dijetalnih vlakana.

Na etiketi proizvoda nisu naglašeni nikakvi aditivi kao sastojci, što je danas prava rijetkost u industriji proizvodnje. Spomenuli smo konzervarciju proizvoda, ali pri tome mislimo na njihov način pakovanja. Sam proizvod ne sadrži nikakve konzervanse za produžavanje roka čuvanja, što je naglašeno na etiketi proizvoda.

Mestemacher je vrlo cijenjen i priznat proizvođač, te strogo kontrolisan proizvod iz Evropske Unije, pa iz tih razloga vjerujemo deklaraciji.

Reference:

Povezani članci