Javorov sirup – Nutritivne vrijednosti, kalorije i sastav namirnice

Javorov sirup je jedan od popularnih prirodnih zaslađivača. Dobija se i proizvodi izvlačenjem biljnog soka iz posebne vrste javorovog drveta. Naime, radi se o vrsti šećernog javora, čije je porijeklo sa prostora SAD-a.

Javorov sirup je izuzetno popularan zaslađivač širom Amerike, kao što je na našim prostorima med. Kod nas u prodaji je moguće nabaviti i ovu vrstu zaslađivača, pa vam preporučujemo da ga probate. Tekstura i okus javorovog sirupa su jedinstveni. Isto tako, nutritivne vrijednosti i organska jedinjenja javorovog sirupa i meda se dosta razlikuju.

Javorov sirup ima izuzetno dugu istoriju koja doseže još u vrijeme starih Indijanaca – starosjedioca Amerike, koji su i otkrili blagodati ušećerenog javora.

Dakle, radi se o slatkom dodatku ili sirupu koji ima iste uloge u kuhinji kao i med. Služi za palačinke, tost, wafle, kaše, smutije, voće ili bilo šta što vam padne na pamet. Može biti aktivan sastojak, jela i kolača, te daje posebnu konzistenciju jelima i jedinstven okus, što mogu potvrditi mnogi kulinarski eksperti.

Nutritivna vrijednost

Za nutritivnu vrijednost javorovog sirupa može se reći da je generalno umjerenih vrijednosti. Cijela masa namirnice na 100 grama sadrži oko 37% vode i oko 67% ugljenih hidrata. Količine proteina i masti u javorom sirupu su zanemarive, pa ih nećemo ni pominjati.

U 100 grama javorovog sirupa ima 260 kalorija energetske vrijednosti. Najveći postotak energije proizilazi iz ugljenih hidrata i to 90% energije dolazi iz šećera. Šećeri javorovog sirupa su uglavnom identičnog sastava kuhinjskom šećeru (saharoza).

Javorov sirup je generalno siromašan mikronutrijentima. Od vitamina se  jedino izdvaja vitamin B2 (riboflavin), koji zadovoljava 106% potreba po preporukama dnevnog unosa. Sirup je bogat mineralom mangana koji zadovoljava 138% unosa na dnevnoj bazi preporuka. Kalcijum i cink su još dva umjerena izvora minerala u javorovom sirupu. Kalcijum zadovoljava 10%, a cink 15% preporuka dnevnog unosa.

Iako je javorov sirup bogat ili umjereno bogat navedenim mikronutrijentima sjetite se da je isto bogat i šećerom te budite ograničeni sa količinom konzumacije.  

Istraživanja su pokazala postojanje određene količine antioskidansa  u sastavu javorovog sirupa. Antioksidansi su prirodna organska jedinjenja koja dokazano imaju mogućnost da spriječe ili uspore oštećenje ćelija. Oštećenja uzrokuju nestabilne ćelije (slobodni radikali) koje naše tijelo proizvodi da bi se odbranilo od izloženog stresa ili nezdrave okoline.

Ako se hranite raznovrsno i kvalitetno vrlo je velika mogućnost da unosite dobru količinu antioksidansa jer se njihova jedinjenja prirodno nalaze u mnogim namirnicama. Iako su istraživanja pokazala pristojnu količinu antioksidansa u javorovom sirupu, to ne poništava činjenicu prisutnosti ogromne količine šećera. Vraćamo se na već istaknutu napomenu da bi trebali biti umjereni sa količinom unosa javorovog sirupa.

Javorov sirup - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 260
Ukupno proteinag0,04
Ukupno mastig0,06
– od toga: zasićene masne kiselineg0,007
Ukupno ugljenih hidratag67,04
Dijetalna vlaknag0,0
Ukupno šećerag60,46
Holesterolmg0
Vodag32,39
Mononezasićene masne kiselineg0,011
Polinezasićene masne kiselineg0,017
Vitamin Cmg0,0
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,066
Vitamin B2 (Riboflavin)mg1,270
Vitamin B3 (Niacin)mg0,081
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0,036
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,002
Vitamin B9 (Folati)mcg0
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0,00
Vitamin AIU0
Vitamin Emg0,00
Vitamin DIU0
Vitamin Kmcg0,0
Kalcijum (Ca)mg102
Željezo (Fe)mg0,11
Magnezijum (Mg)mg21
Fosfor (P)mg2
Kalijum (K)mg212
Natrijum (Na)mg12
Cink (Zn)mg1,47
Bakar (Cu)mg0,018
Mangan (Mn)mg2,908
Selen (Se)mcg0,6
Vrijednosti navedene u tabeli odnose se na količinu od 100 grama namirnice.

Uticaj na zdravlje

Za javorov sirup, objektivno ne možemo reći da ima dobar uticaj na zdravlje. Ljudi često zaboravljaju da ne unose pretjerano zaslađene namirnice, a javorov sirup može biti jedna od namirnica sa kojim unosite velike količine šećera.

Bez obzira na nutrijente koje smo naveli, ako posmatrate kroz ukupnu količinu kalorija koju unosite, možete unijeti manje kalorične namirnice koje će vam pružiti daleko bogatiji profil nutrijenata sa manjim ili zanemarivim količinama šećera. Dakle, nutritivno postoje bolje opcije.

Sa javorovim sirupom treba imati pristup i stav kao i sa svim ostalim zaslađivačima – umjeren i kontrolisan, bilo da su oni prirodnog karaktera ili industrijskog.

Šećer je dokazano glavni uzročnik mnogih bolesti, te je preporučljivo svesti njegov unos na minimum. Javorov sirup je samo jedan od navedenih primjera koji ima visoku koncentraciju šećera, međutim, industrija proizvodnje raznih slatkiša i grickalica je napravila okruženje u kojem smo okruženi namirnicama sa visokim sadržajem šećera.

To je današnja činjenica koje morate biti itekako svjesni, zbog samih sebe i zbog vaše djece. Stvarajte im dobre navike kada se radi o ishrani, te izboru i količini slatkiša. Učite svakodnevno o namirnicama koje koristite u svojoj ishrani i obratite pažnju na „sitna slova“ – sastave i etikete proizvoda.

Kupovina i čuvanje

Kako su uslovi rasta šećernog javora najpogodniji na prostorima Sjeverne Amerike, tako je i proizvodnja javorovog sirupa najviše zastupljena kroz američko tržište. Na našim prostorima moguće je kupiti samo gotov i dopremljen proizvod javorovog sirupa.

U SAD-u javorov sirup je klasifikovan u dve klase – A i B klasa.  Klase se dodjeljuju isključivo po boji javorovog sirupa, mada je boja uslovljena i vrstom šećernog javora od koga se dobija. Klasa A podrazumijeva tri podklase i to svijetlo, umjereno ili tamno jantarnu boju sirupa. Klasa B javorovog sirupa su izričito tamne boje, najtamnije nijanse koje možete naći na tržištu. Tamni javorovi sirupi se proizvode tako što se sok javora ekstraktuje na samom kraju sezone kada posjeduje najjače okuse i prirodno tamnije boje.

Tamniji javorovi sirupi se dosta upotrebljavaju u jelima, dok se svjetlije nijanse upotrebljavaju kao dodatak za palačinke ili druga slična jela.

Pri kupovini obratite pažnju na etiketu i sastav proizvoda jer je vrlo moguće da umjesto javorovog sirupa kupite običan sirup sa okusom javora. Ti sirupi imaju generalno veoma loše nutritivne sastave, te su nekvalitetni proizvodi za ishranu. Obično su puni rafinisanog šećera ili visokofruktoznog kukuruznog sirupa.

Za razliku od meda koji se može pohraniti u ormar kuhinje, javorov sirup bi trebalo poslije otvaranja pohraniti u frižider, jer je podložan stvaranju buđi. Pobrinite se da otvoren javorov sirup svaki put poslije upotrebe dobro zatvorite, da ne dolazi u dodatni kontakt sa zrakom jer na taj način se ubrzava proces stvaranja buđi.

Reference:

Povezani članci