Med

Ostali nazivi: -; engleski naziv: honey; njemački naziv: honig; latinski naziv: mel mellis.

Med je slatka, gusta tečnost koju proizvode pčele. Pčele skupljaju med od nektara medonosnih biljaka, pa u zavisnosti od toga, koja je biljka u pitanju, drugačiji je i med. Med je savršen proizvod, dobijen iz prirode, koji u sebi ima skoro sve gradivne materije za ljudski organizam. To visoko vredna namirnica koju svako domaćinstvo treba da ima u svojoj kuhinji.

Nutritivno, med je mešavina šećera i mnoštva drugih materija. Nektar iz cveća je izuzetno bogat ugljenim hidratima, koji pčele pretvaraju u fruktozu i glukozu. Osim fruktoze (oko 38%) i glukoze (oko 30%), glavnih zastupljenih šećera, ponešto ima maltoze (oko 7%) i saharoze (oko 1,5%). Svi šećeri u medu ukupno čine oko 75% od ukupne količine meda. Drugi bitan faktor je voda koje ima od 15 do 20%, takođe u zavisnosti od vrste meda. Voda daje medu njen viskozitet i gustoću. Mnogi bi se zapitali, kako onda med sa ovolikom količinom šećera može biti tako zdrav za naš organizam? Med u sebi sadrži gotovo sve sastojke od kojih je građen ljudski organizam. Jedna kapljica sadrži više od 100 različitih sastojaka. Ostatak meda čine druge hranjive materije, minerali i vitamini. Sadrži visoko vredne kiseline, kao što su mravlja, jabučna, limunska, jantarna, octena i još mnoge druge, ne manje vredne za naš organizam. Sadrži različite hlorofilske ostatke, pigmente, inulin, te još veliki broj drugih sličnih materija. Sve ove biljne materije jačaju imunitet i pružaju otpor mnogim bolestima. Sadrži belančevine, odnosno aminokiseline neophodne za život, kompleks vitamina B i E i nešto vitamina C. Od minerala sadrži gvožde, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar i magnezijum. Nešto od ovih minerala u većim količina, nešto u tragovima, a sve u zavisnosti od vrste meda koju kupite. Iako, na 100 grama meda ima samo ukupno oko 4% minerala, oni bitno podižu ukupnu vrednost meda.

Med je slađi od šećera, ali iako ima daleko više nutritivnih vrednosti, ima i više kalorija. Jedna kašika meda ima 64 kalorije, dok ista količina šećera ima 46 kalorija. Med može veoma uspešno zameniti šećer u kolačima i drugim desertima, pošto zbog velike količine fruktoze je potrebna duplo manja količina meda nego šećera za isti recept. Takođe treba količinu tečnosti, kao što su voda i mleko smanjiti za 50 ml, pošto med sadrži vodu. Kada se med stavlja u čaj ili mleko, mora se pripaziti da napitak nije prevruć, pošto u dodiru sa visokim temperaturama med gubi lekovita svojstva, a i treba ga pustiti da se potpuno otopi jer tek tada koristi ljudskom organizmu. Takođe, ukoliko se uzima bez tečnosti, treba ga pustiti da se otopi u ustima. Med je sjajan dodatak žitaricama za doručak, kao i voću. Interesantan je kao preliv salatama i slanim jelima, a i u kombinaciji sa sirevima. Med je najsavršenija namirnica u prirodi. Smatra se da ne postoji loš med, samo loš pčelar.

Med - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinica Količina
Energetska vrijednostkcal 304
Ukupno proteinag0,30
Ukupno ugljenih hidratag82,40
Ukupno mastig0,00
Dijetalna vlaknag0,2
Ukupno šećerig82,12
Vodag17,10
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,00
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,038
Vitamin B3 (Niacin)mg0,121
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,024
Folatimcg2,00
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0,00
Vitamin Cmg0,5
Kalcijum (Ca)mg6,00
Bakar (Cu)mg0,00
Željezo (Fe)mg0,42
Magnezijum (Mg)mg2,00
Fosfor (P)mg4,00
Kalijum (K)mg52,00
Natrijum (Na)g4,00
Cink (Zn)mg0,22
Mangan (Mn)mg0,00
Selen (Se)mcg0,00

Kupovina i čuvanje

Sve karakteristike meda kao što su boja, struktura, aroma i kvalitet zavise od izvora nektara, tačnije od cveta, ali i od njegove proizvodnje. Med se deli na monoflorni i poliflorni. Monoflorni med pravi se od jedne vrste nektara, kao što su lipa, bagrem, kadulja, kesten, dok se poliflorni pravi od više vrsta, i takvi su livadni i cvetni med. Monoflorni medovi imaju više izraženih svojstava i aromu, posebno oni dobijeni od začinskog bilja kao što su lavanda, ruzmarin i nana. Poliforni med je pravi izbor ukoliko želite blaži ukus. Aroma se može odrediti po boji. Tamnija boja, jača aroma. Prema proizvodnji se deli na vrcani, topljeni, med u saću i med sa komadićima saća. Najbolje je kupiti med sa jasnim oznakama o vrsti i proizvođaču. Kupovina meda na rinfuzu je problematična zbog toga što postoji veliki broj medova falsifikovanih sirupom ili šećerom, zbog velike razlike u ceni. Med treba da bude gust i mutan. Fabrički medovi su često previše bistri i lakše se sipaju, dok se prirodni čak često i kristališu. Med je trajan proizvod. Rok mu je neograničen zbog velike količine šećera. Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, dalje od svetla i u čvrsto zatvorenoj tegli.

Uticaj na zdravlje

Lekovita svojstva meda od davnina su poznata čoveku. Koristio se i u ishrani ali i za negu kože i kose. Med sadrži sastojke koji su se pokazali delotvorni u sprečavanju razvoja raka, kao i na prevenciju i lečenje. Svojim antioksidansima i flavonoidima deluje antibakterijski pa je zbog toga odličan u ublažavanju simptoma prehlade i gripe, kao i za upaljeno grlo. Med vraća energiju i smanjuje fizičku iscrpljenost, zbog toga se posebno preporučuje sportistima i fizičkim radnicima. Pomaže boljem delovanju lekova, a i čisti organizam od štetnih materija, a samim tim pomaže lečenju gastritisa, čira na želucu, crevnih infekcija, i poboljšava varenje, a i kod gubitka apetita. Koristi se i kod ginekoloških problema i za lečenje hemoroida. Bagremov med odličan je za osobe koje pate od nesanice ili nagomilanog stresa, kao i smirivanja nervnog sistema. Med kestena izuzetno pomaže kod tegoba probavnih organa, jer pospešuje rad creva i štiti želučanu i crevnu sluznicu. Lipov med leči disajne puteve i oboljenja poput bronhitisa, sinusitisa, astme, laringitisa. Med od lavande se koristi protiv nadutosti i problema s mokrenjem, a takođe dobro deluje i na migrene i vrtoglavice.

Povezani članci