Šampanjac

Engleski naziv: champagne; njemački naziv: champagner.

Šampanjac je oduvjek bio posebno piće za posebne prilike. Ekstravagantan i luksuzan, služen u ekstravagantnim čašama, čini vaš trenutak posebnim. Kako ne čini svakodnevnicu u životu, šampanjac kao alkoholno piće ne treba da bude nikakav krizni status u vašoj iskontrolisanoj ishrani. Nekoliko istraživanja, dokazalo je da šampanjac ima pozitivan uticaj na zdravlje organizma, pod uslovom umjerene konzumacije.

Šta je šampanjac?

Šampanjac je alkoholno piće proizvedeno, isključivo, u francuskoj pokrajini Šampanj (engl.  Champagne wine region). To je vrsta pjenušavog vina koje se takođe dobija iz grožđa. Njegovo dodatno vrenje u procesu proizvodnje prirodno stvara CO2 – karbonizuje, što daje šampanjcu prirodan distinktivni gazirani okus.

Za šampanjac se može reći da je jedno od pjenušavih vina, međutim, za sva ostala pjenušava vina proizvedena van navedene francuske pokrajine, ne može se reći da su šampanjci.  Svi ostali su stirktno samo „pjenušava vina“, iako ljubitelji ovakvih pića kolokvijalno koriste termin „šampanjac“ za sva pjenušava vina.

Nutritivna vrijednost i kalorije

Čaša šampanjca sadrži otprilike od 80 do 100 kalorija, zavisno od same količine pića u čaši. Treba napomeniti da su čaše za serviranje šampanjca dizajnirane manje, što doprinosi manjem broju kalorija koji unosite. Jedna čaša šampanjca ima oko 80 – 120 ml. Dakle, jedna ili dve čaše šampanjca nikako nisu strašne po pitanju vaše ishrane ili dijete. Iako su to kalorije iz alkohola i možda u određenom trenutku se nikako ne poklapaju sa vašim planom ishrane, probajte da ga isplanirate kao „nagradni obrok“ ili kako ga popularno danas nazivaju cheat meal.

Količina od 100 ml šampanjca, ima oko 84 kalorije i to su generičke nutritivne vrijednosti navedene u našoj tablici kalorija. Postoji više vrsta proizvođača, međutim, nutritivne vrijednosti zbog procesa obrade, proizvodnje i udjela istih sirovina, su manje-više iste.

Dio kalorija šampanjca dolazi iz izvora energije – alkolola. Jedan gram alkohola daje oko 7 kalorija, međutim, kalorije iz alkohola su drugačije i ne treba ih posmatrati kao ostale izvore energije. Jedna flaša šampanjca ima 12,2% alkohola, dok flaša crnog vina ima oko 12,5%, a slatka vina imaju čak i do 19% alkhola. Posmatrajući unos kalorija koje dolaze iz alkohola može se reći da je jedna čaša šampanjca identična čaši crnog vina.

Uticaj na ishranu

Ako planirate da izgubite višak kilograma konzumacija alkohola može znatno otežati postizanje rezultata. Nekoliko studija je dokazalo kako česta konzumacija i najniže kaloričnih alkoholnih pića može usporiti sposobnost sagorijevanja masti. Neumjerene i teške konzumacije alkohola vode do strahovitog viška kalorija, koji dovode i do većeg broja viška kilograma.
Kod gubljenja viška kilograma poslije unosa alkohola javlja se i problem „umanjenog“ rasuđivanja oko količine hrane kojom vaše tijelo, itekako, postaje sklono. Da stvar bude još gora u takvom stanju najčešće ćete posegnuti za nekakvom lakšom i nezdravom varijantom obroka. Bez obzira na vrstu alkoholnog pića, treba da budete izuzetno umjereni. Potrebno je da kontrolišete i kalorije alkohola kao i bilo koje druge izvore energije koje da bi postigli uspješne rezultate.

Uticaj na zdravlje

Šampanjac kao i ostala slična alkoholna pića može imati nešto pozitivan uticaj, pod uslovom da se ovakva pića konzumiraju razumno i umjereno. Studije su pokazale da je čaša šampanjca bogata polifenolima koji se isto tako nalaze u crnom vinu. Ovi antioksidansi imaju ulogu u smanjivanju rizika oštećenja organizma slobodnim radikalima, regulisanju krvnog pritiska i uopšteno doprinose cjelokupnom kardiovaskularnom zdravlju. Šampanjac je poznat po visokoj stopi kiselosti, koja može imati izazvati negativni uticaj na zdravlje zuba.

Neumjerena količina ima puno veće negativne efekte na organizam. Naučnici nisu potpuno sigurni koje supstance ili jedinjenja izazivaju glavobolje. Jedni upućuju da su odgovorna jedinjenja histamina i tanina, a vjeruje se da CO2 u šampanjcu brže prenosi molekule alkohola kroz krvotok, što doprinosi stadijumu groznog mamurluka dan poslije. Nijedna od ovih sumnja nije potpuno potvrđena adekvatnim i odgovarajućim istraživanjima. Ono što je sigurno za nas ljubitelje vina i šampanjca je poštivanje količine i umjerenosti.

Svi znamo da doček Nove Godine,  proslava Božića, vjenčanja ili bilo koje druge zabave ne dozvoljavaju brigu i razmišljanje o tome koliko šampanjca popiti. Da se razumijemo, većina nas ni ne razmišlja o takvim stvarima, dok se sledećeg dana mamurni kunemo kako više ni kapi okusiti nećemo… do sledećeg puta. U tom slučaju imamo par sugestija kako uzivati u pokojoj čašici više, a sačuvati organizam i zdravlje:

  • Šampanjci i ostala pjenušava vina dolaze u širokom opsegu slatkoće i sadržaja šećera. Obratite pažnju šta konzumirate, tako da se možete osloniti na optimalnu količinu koja je tolerantna vašem zdravlju i ishrani.
  • Čaše za šampanjac su idealne za kontrolisanje količine alkohola i kalorija koje unostite. Ako se šampanjac služi u njima porcije su puno manje što ultimativno znači i manje unos alkohola. Ograničite se na broj čaša i rasporedite ih kroz vrijeme provoda.
  • Pobrinite se, da između pijuckanja šampanjca uzmete nešto od ponuđene hrane. Većina negativnih posljedica dolazi uslijed preterane konzumacije alkohola, a premalog unosa hrane. Čak i ako je kasno za obrok pronađite bilo šta od zdravijih grickalica. Svakako isplanirajte i počastite se prije svega jednim kvalitetnim i hranljivim obrokom. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.
  • Ne možemo naglasiti koliko je hidratacija ključna kada unosite alkohol. Za svaku čašu popijenog alkohola popijte čašu vode. Na ovaj način vaše tijelo će se efektivnije i bez puno problema riješiti kalorija alkohola.

Reference:

Povezani članci