Kalorije iz alkohola

Ovaj članak će pokušati da objasni šta su alkoholne kalorije, kako djeluju na organizam i zašto su to prazne kalorije, te pokušati razjasniti da li alkohol utiče negativno ili pozitivno na vašu dijetu.

Kako industrija broji kalorije?

Zamislite jednu veliku pećnicu (rernu ili kako je god zovete) u kojoj vlada veliki pritisak, 30 puta veći od atmosferskog. Umjesto propana ili električnih grijača pećnica radi na specijalno gorivo. Nakon što stavimo neku namirnicu u tu pećnicu i zapalimo gorivo, ta namirnica sagori kompletno, da čak ni pepeo ne ostane iza nje. Ovakav uređaj se zove kalorimetar s kalorimetrijskom bombom.

Nakon što spalimo namirnicu do zaborava, posebni senzori izmjere i na obližnjem računaru prikažu koliko je tačno oslobođeno energije, nevažno da li to bila pita sa jabukama, čaša soka ili čaša rakije šljivovice… U slučaju kada spalimo gram rakije, a znamo da je glavni sastojak svih pitkih alkohola etanol, oslobađa se količina energije u iznosu od 7 kalorija. To sada znači da jednostavno možemo pomnožiti broj 7 sa količinom alkohola u čaši rakije i dobiti broj kalorija koju sadrži (znači brojimo samo grame alkohola ne i cijelu čašu jer rakija osim alkohola sadrži i vodu).

Ova metoda je jednostavna, precizna, međutim za uticaj alkohola na organizam pogrešna, a evo i zašto…

kalorimetar

Kalorimetar

Kako bi trebali brojati kalorije?

Zamislite recimo kada bismo u kalorimetar ubacili komad drveta od 100 grama. Dobili bi smo jako velika očitanja, jer drvo zaista jeste kalorično i veoma dobro gori. Recimo da smo dobili vrijednost od 1000 kalorija, da li to sada znači da ako pojedemo komad drveta, da smo unijeli 1000 kalorija? Naravno da ne!

Glavni ugljeni hidrat u drvetu je lignin, ekstremno tvrda vrsta škroba, koja je neprobavljiva za ljude. Znači da i kad bi pojeli komad drveta, ne bi mogli da ga svarimo, samo bi prošlo kroz naš sistem. Nasuprot nama, termiti bi uživali u drvetu, jer imaju mogućnost varenja ovog ugljenog hidrata.

Nasuprot tome, zamislite kada bi popili čašu gaziranog pića zaslađenog šećerom u iznosu od 100 kalorija. Taj šećer bi naš organizam svario cjelokupno, bez odbacivanja bilo koje količine.
Ovo u principu znači da količina kalorija koju dobijamo iz hrane, zavisi od efikasnosti i mogućnosti našeg probavnog sistema… Ono što ne možemo svariti, a sadrži kalorije, zovemo prazne kalorije.

Kako ljudski organizam probavlja alkohol?

Ljudsko tijelo ne probavlja alkohol efikasno. Svi se sjećamo, vjerovatno iz srednje škole, da je alkohol toksin, a ljudsko tijelo je napravljeno tako da se rješava toksina unešenih u organizam.
Članak na engleskoj wikipediji lijepo objašnjava proces metabolizma alkohola. Ukratko, alkohol se razgrađuje u jetri i bubrezima, a ne u crijevima gdje se odvija proces probave. Takođe taj članak nam kaže kako se alkohol nikad ne metabolizuje potpuno nego se dio alkohola izbacuje kao sirćetna kiselina (jer alkohol je toksin). Ovo implicira da iz alkohola nikad ne dobijemo teoretskih 7 kalorija po gramu, međutim praktično znanje iz zdravlja i nutricionizma je u kontradikciji sa ovom tvrdnjom i nutricionisti uvijek uče da je energija sačuvana u alkoholu, dostupna u cjelokupnoj količini našem organizmu.

U principu smatra se da ova razlika nastaje iz sledeće priče… Organizam može da iskoristi dio alkohola kao energiju samo djelomično, sve preko neke određene količine završiće kao otpad te će biti izlučeno mokraćom, disanjem ili znojenjem.

Kako alkohol utiče na vašu dijetu?

Znači ako popijete jedno piće tijelo će pokušati da se riješi te količine alkohola sagorijevanjem tih kalorija, što će zaustaviti sve ostale procese trošenja kalorija iz hrane, ako pak popijete veću količinu, tijelo će višak odbaciti kao otpad. Kada tijelo izbaci alkohol iz organizma nastaviće sa svojom normalnom potrošnjom kalorija iz drugih izvora.

Znači alkohol je kao dugme pauza na vašem mp3 plejeru. Onog trenutka kad ga unesete, tijelo će zaustaviti potrošnju kalorija iz drugih izvora, recimo masti, sve dok se ne riješi alkohola.

Zaključak je da umjeren unos alkohola (piće na dan) neće imati dugoročan uticaj na gubitak/dobijanje kilograma. Ovo su i razlozi zašto je alkohol zabranjen u svim dijetama bilo da pokušavate da dobijete ili izgubite težinu.

Reference:

 

Povezani članci