Coca Cola

Coca Cola je gazirano bezalkoholno piće koje je popularno i koje se prodaje širom svijeta. Coca Cola je izumljena od strane John Pemberton-a davne 1896 godine i na početku se prodavala kao lijek. Kasnije je ideju i prava za proizvodnju kupio Asa Griggs Candler, čije su marketinške tehnike i dovele do svjetske popularnosti.

Coca Cola se proizvodi u matičnoj fabrici u Atlanti, tačnije tamo se proizvodi samo koncentrat Coca Cole koji se onda isporučuje punionicama i koje ga razblažuju vodom u potrebnom omjeru te dodaju prateće zaslađivače.

Ove punionice obično drže ekskluzivna prava na punjenje u pojedinim regijama i državama.

Formula za Coca Colu je strogo čuvana trgovačka i kulinarska tajna. Poznato je i da je Coca Cola dobila ime po lišću biljke Koke koja je bila dio recepta. Kokain je dodavan u Coca Colu sve do 1903 kada je uklonjen iz formule.

Coca Cola danas je jedan od najvrijednijih brendova na svijetu. Njihov marketing utiče na milione putem televizije, filma, sponzorisanja sportskih ekipa i interneta.

Coca Cola je često na udaru kritika zbog njenih navodnih uticaja na zdravlje, agresivnog marketinga okrenutog ka djeci i maloljetnicima, robovlasničkog odnosa ka radnicima te ustanovljenim monopolima u pojedinim zemljama i prodaji.

U SAD je dokazano da glavni izvor kalorija u dijeti potiče od zaslađenih gaziranih pića i njihovi stručnjaci preporučuju oprez i ograničen unos istih. Koliko Coca Cola ima kalorija i njen nutritivni sastav možete vidjeti u tabeli ispod.

Coca Cola - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentJedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal44
Ukupno bjelančevinag0
Ukupno ugljenih hidratag12
Ukupno mastig0
– od toga: zasićene masne kiselineg0
Dijetalna vlaknag0
Holesterolmg0
Vodag91,91
Šećerig12
Mononezasićene masne kiselineg0
Polinezasićene masne kiselineg0
Vitamin AIU0
Vitamin B1 (Tijamin)mg0
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0
Vitamin B3 (Niacin)mg0
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0
Folatimcg0
Pantotenska kiselinamg0
Vitamin Cmg0
Vitamin DIU0
Vitamin EIU0
Vitamin Kmcg0
Kalcijum (Ca)mg0
Bakar (Cu)mg0
Željezo (Fe)mg0
Magnezijum (Mg)mg0
Fosfor (P)mg0
Kalijum (K)mg0
Natrijum (Na)g4,2 mg
Cink (Zn)mg0
Mangan (Mn)mg0
Selen (Se)mcg0
Kofeinmg8

Kupovina i čuvanje

O kupovini i čuvanju Coca Cole ne treba mnogo reći. Dostupna je doslovno svagdje, u svim trgovinama, u plastičnoj PVC ambalaži, staklenim flašicama ili limenkama. Kupljenu Coca Colu treba čuvati u frižideru i ako je otvorena upotrijebiti u roku od 2-3 dana. Zatvorena flaša može da traje do 1 godine. Prosječna cijena jedne flaše Coca Cole od 2 L u Balkanskim zemljama košta oko 1,2 eura.

Kako se Coca Cola razvijala kao brend, tako su postepeno s vremenom na tržište izbacivani još mnogi Coca Colini proizvodi, da bi održali status brenda. Jedan od takvih proizvoda je, recimo, Coca Cola Zero. Ova Coca Cola se razlikuje po tome što ima nula kalorija u sebi, nema šećera, nego umjetne zaslađivače.

Uticaj na zdravlje

Coca Cola je zaslađena glukozno-fruktoznim sirupom dobijenim od kukuruza. Zbog ogromne količine ovog zaslađivača, Coca Cola nikako nije dobar izbor za vaše zdravlje i možemo reći da je posebno nezdrav proizvod. Posebno ovo može da škodi mlađim osobama gdje je dokazano da djeca i omladina koja konzumiraju zaslađena gazirana pića imaju niži unos kalcijuma, magnezijum, vitamina B i vitamina A od potrebnog. Coca Cola takođe sadrži kofein koji može da uzrokuje fizičku ovisnost. Glukozno fruktozni kukurzni sirup je poznat i kao uzrok dijabetesa tip 2.

Nasuprot gore navedenom kiselost/gaziranost Coca Cole ne predstavlja rizik za zdravlje.

Povezani članci