Kokice

Ostali nazivi: -; engleski naziv: popcorn, popping corn; njemački naziv: popcorn.

Ljubitelji filma često su i ljubitelji kokica, iako, ne mora da znači. Mnogi vole kokice čak i ako ne idu često u bioskop. U današnje vreme postoji nekoliko desetina vrsta kokica, od domaćih do fabričkih, kao i različitih ukusa i nutritivnih vrednosti. Teško je povjerovati da je ovako ukusan zalogaj za užinu, sličan svim onim nezdravim grickalicama u supermarketima, a ustvari, može da bude veoma zdrav obrok za vas! Kokice su jednostavno savršena užina između obroka jer su pomalo zasitne, a ne kvare apetit nadolazećeg obroka.

Kokice spadaju u namirnice celovitih žitarica. Dobijaju se od zrna kukuruza, sorte koja je predviđena za kokičarenje. Zrno kukuruza se na određenoj temperaturi (približno 200 stepeni celzijusa) širi i puca od jezgre prema vani, te se dobija upravo onaj karakterističan, pomalo gljivast oblik kokica.

Kokice su stalna dilema nutricionista. Poslednjih godina, tvrde da su kokice izuzetno zdrave i da sadrže veliku količinu antioksidanata i vlakana. Najviše zdravih materija nalazi se u tvrdom delu kokice, koji većina ljudi izbegava. Kokice su jedine grickalice koje sadrže 100 % celo zrno, pa jedna porcija kokica može zadovoljiti čak 70% dnevne ljudske potrebe za celovitim žitaricama. Najveći deo kokica, čak 78 % čine ugljeni hidrati, dok ostalo čine proteini, masti i vlakna. Od vitamina sadrže vitmine B grupe, od kojih se u većim količina izdvajaju tiamin, niacin i folati. Što se tiče preovladavajuće količine ugljenih hidrata u kokicama, nemojte da vas brine, jer radi se kompleksnim ugljenim hidratima, što čine najkvalitetniji izvor energije za vaš organizam. Od minerala imaju dobar izvor kalija, fosfora i magnezijuma. U manjim tragovima ima željeza, kalcijuma, natrijuma i cinka. Još jedna interesanta činjenica vezana za kokice jeste da za razliku od drugih slanih grickalica, one nemaju nikakve aditive, osim, možda u slučaju nekakvih industrijskih proizvoda kokica. Kokice pravljene kao zdrav obrok, dakle, bez dodavanja bilo kakvih preliva, putera, ulja i ogromnih količina soli su dobre, jer prirodno ne sadrže puno masti i nemaju šećera u sebi. Kao jedna celovita žitarica, doza od 30 grama kokica, može da zadovolji dnevnu bazu potreba celovitih žitarica.

Čak i ako kokice jesu zdrave koliko naučnici tvrde, to zavisi od načina pripreme. Jedini način pripreme u kojem kokice nemaju mnogo kalorija i masti je priprema na vazduhu, što se najčešće čini u mikrotalasnoj rerni ili u aparatu za kokice, bez ulja i, po mogućnosti, sa što manje soli. Ostali načini pripreme, poput pečenja na ulju ili maslacu, dodaju toliko kalorija i masnoća da kokice prestaju da budu zdrava, a postaju brza hrana. Pozitivno je što kokice mozgu šalju signal sitosti, pa se naredni obrok dosta odlaže. Svi dodaci, pa čak i so, umanjuju zdravo dejstvo kokica. Mnogi ne mogu da odole svim novim ukusima kokica koje se pripremaju u mikrovalnoj, poput onih sa maslacem ili sirom. Ali razlika je ogromna. 100 grama posoljenih kokica pripremljenih na vazduhu ima 382 kalorije. Samo jedna kašika ulja povećava broj kalorija na 517, a maslac na čak 536 kalorija. Posebno treba izbegavati popularne kokice sa čokoladom ili karamel prelivom.

Kokice

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 387
Ukupno proteinag12,94
Ukupno ugljenih hidratag77,78
Ukupno mastig4,54
– od toga: zasićene masne kiselineg0,637
Dijetalna vlaknag14,5
Holesterolmg0
Vodag3,32
Aminokiselina triptofang0,085
Aminokiselina treoning0,452
Aminokiselina izoleucing0,431
Aminokiselina leucing1,473
Aminokiselina lizing0,338
Aminokiselina metioning0,252
Aminokiselina cisting0,217
Aminokiselina fenilalaning0,590
Aminokiselina tirozing0,488
Aminokiselina valing0,607
Aminokiselina argining0,598
Aminokiselina histiding0,367
Aminokiselina alaning0,900
Asparaginska kiselinag0,836
Glutaminska kiselinag2,255
Glicing0,492
Prolin g1,048
Sering0,571
Ukupno šećerg0,87
Mononezasićene masne kiselineg0,950
Polinezasićene masne kiselineg2,318
Vitamin AIU196
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,104
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,083
Vitamin B3 (Niacin)mg2,308
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,157
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0
Folatimcg31
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0
Vitamin Cmg0
Vitamin DIU0
Vitamin EIU0
Vitamin Kmcg1,2
Kalcijum (Ca)mg7
Željezo (Fe)mg3,19
Magnezijum (Mg)mg144
Fosfor (P)mg358
Kalijum (K)mg329
Natrijum (Na)g8
Cink (Zn)mg3,08
Napomena: Navedeni podaci u tabeli odnose se na kokice pripremljene na vazduhu, bez ikakvih dodataka ulja ili začina.

Kupovina i čuvanje

U svakom supermarketu mogu se kupiti kesice kukuruza kokičara, ali dostupne su i kokice za mikrovalnu, u posebnim pakovanjima i sa ukusima, ali postoje i unapred pečene kokice u kesicama, koje su obično malo suvlje. Na štandovima i trafikama, kokice su uvek pečene na ulju ali su sveže i ukusne. Kokice nemaju određen rok trajanja, ali nakon nekoliko sati stajanja na vazduhu gube ukus i hrskavost.

Za mnoge ljubitelje bioskopa kokice su jednostavno nezaobilazna grickalica i ne mogu da zamisle, da u bioskopu odgledaju film bez njih. Mnogim posjetiteljima bioskopa je to postala usađena navika i nisu ni svjesni njihove konzumacije tokom filma. Možda to ne bi bilo nužno loše da su pravljenje sa manjim udjelom masti i ostalim lošim dodacima, ali ovako napravljene, one su samo još jedna grickalica, kao i sve ostale koje pripadaju nezdravoj hrani. U ovom slučaju, ako posećujete bioskop vrlo često, trebate se ograničiti baš njihovim proizvodom kokica, jer nisu baš najboji izbor za vaše zdravlje.

Kokice koje su pakovane za mikrovalne su veoma zgodan proizvod za pripremu, ali i one imaju svojih nedostataka, čak i ako izaberete one sa najmanjim udjelom masti i soli. Dijacetil i njemu srodna jedinjenja koja se koriste da bi se pospešio umetni okus arome putera, može da izazove bolest pluća kada se udiše u velikim količinama, kao što su fabrički radnici zaposleni u proizvodnim pogonima za proizvodnju kokica za mikrovalne. Vrećica ovog proizvoda je premazana flourougljeničnim jedinjenjima (skr. PFC) za koje je dokazano da suzbijaju funkcije imuniteta kod dece. Većina proizvođača radi na otklanjanju ovih kemikalija pri proizvodnji i postoji nekoliko brend proizvođača koji su u određenoj količini uspeli da izbegnu sve ove veštačke, potencijalno štetne sastojake, ali zašto se pitati, kada kupujemo ovaj proizvod da li je to jedan od onih koji ne štete zdravlju ili da jednostavno uzmemo kesicu običnog kukuruza kokičara i iskokamo na vazduhu.

Priprema kokica na vazduhu

Zrna kukuruza kokičara staviti u papirnu kesicu i zatvoriti je tako da se rub presavije 2-3 puta. Rub kesice trebao bi biti okrenut prema dole u mikrovalnoj. Peći 2 minute. Pažljivo otvoriti kesicu, a potom začiniti po želji.
Za one koji ne moraju mnogo da paze na kalorije, a vole ljute grickalice, postoji odlična varijanta za film – ljute kokice:
Na malo ulja ispeći kukuruz kokičar i lagano posoliti. Peći sa poklopcem. Dok se kokice peku otopiti maslac i dodati mu mleveni čili, a potom dobro sjediniti. Kada su kokice pečene, preliti ih maslacem i čilijem i promešati.

Uticaj na zdravlje

Kokice su zdrava namirnica dok nemaju nikakve dodatke. Medicinska udruženja i ustanove zdrave ljudske ishrane preporučuju kokice kao međuobrok svim uzrastima. Kokice, kao celovito zrno namirnice, bez šećera i velikog udjela masti čini se savršenim i zabavnim obrokom posebno za mlađe uzraste, kojima su itekako privlačne grickalice i slatkiši. So koja se kokicama najčešće dodaje, opasna je za srčane bolesnike kao i za bubrege i mokraćne kanale. Ulje, maslac, karamel, aroma sira ili čokolade, nikako nisu namenjeni onima sa povišenim holesterolom. Takođe, sve te kalorije ne pomažu dijetama i borbi s kilogramima. Ali, ipak, sadrže dijetalna vlakna i antioksidanse, pa oni koji nemaju problema sa težinom mogu da ih priušte sebi češće.

Povezani članci