Graham (hljeb, hleb, kruh)

Graham hleb je izmislio Silvester Graham 1829. godine. Bio je poznat kao strastveni vegetarijanac i zalagao se za korišćenje grubo mlevenog pšeničnog brašna sa visokim sadržajem vlakana koje je postalo poznato kao „graham brašno“. Savetovao je ljude da spavaju na tvrdim dušecima, da konzumiraju sveže voće, povrće, čistu, pitku vodu i lagane obroke kao faktore dobrog zdravlja. Njegove ideje su bile revolucionarne u to vreme koje se odlikovalo konzumiranjem teške hrane i velike količine mesa. Beli hleb je postao statusni simbol srednje klase zbog bele boje koja je označavala prefinjenost i čistoću dok je crni hleb smatran hranom sirotinje. Nailazio je na podršku i imao je sledbenike, tzv. Grahamite koji su se pridržavali načela umerenosti, seksualne uzdržanosti i kupki, uz obavezno vegetarijanstvo. Postao je aktivni učesnik u borbi protiv alkohola, a 1830. godine se uključio kao aktivni član Društva uzdržljivosti Pensilvanije. Iza njega su ostala brojna dela poput: priručnika čistoće mladog čoveka, graham žurnala zdravlja i dugovečnosti, rasprave o hlebu i pravljenju hleba i predavanja o nauci čovekovog života objavljena 1839. godine, koja su postala vodeći tekst o zdravstvenoj reformi.

Napravio je hleb od neprosejanog integralnog brašna bez aditiva koje su koristile pekare koje je osuđivao.

Obzirom da je hleb namirnica kojom većina ljudi započinje dan, trebali bismo birati kvalitetnije vrste i konzumirati ga u manjim količinama jer goji.

Nutritivne vrijednosti i količina kalorija

100 grama graham hleba ima 217 kcal, kalorije dolaze iz 42,7 grama ugljenih hidrata, 7 grama proteina i oko 1.5 grama masti. Slične je kalorijske vrednosti kao beli hleb ali je mnogo zdraviji i korisniji u ishrani. Graham hleb od brašna celog zrna se predlaže u ishrani dijabetičara, sportista i osoba u razvoju. Predlaže se i ljudima koji žele da izgube višak kilograma.

Uticaj na zdravlje

Integralno brašno od kojeg se pravi graham hleb nije rafinisano, za razliku od belog. Pored skroba i rastvorljivih šećera sadrži i mekinje, prirodni omotač zrna koji u sebi ima veliku količinu dijetalnih vlakana. To su celuloza, hemiceluloza i lignin (nesvarljivi ugljeni hidrati). Vlakna u želucu povećavaju zapreminu i prolongiraju osećaj sitosti, imaju zaštitno dejstvo, vezuju masnoće i lakše ih odstranjuju umesto da odlaze direktno u krv, a nemaju kaloričnu vrednost. Vlakna takođe imaju smirujući efekat na želudačnu kiselinu, povećavaju aktivnost creva, utiču na jačanje digestivnih organa, apsorbuju toksične materije u crevima i skraćuju vreme prolaska hrane kroz digestivni sistem. Osim toga graham hleb ima mnogo više vitamina (naročito B kompleksa), minerala i proteina od belog hleba.

Prisustvo mekinja u hlebu usporava resorpciju fosfora, kalcijuma i gvožđa. Fitinska kiselina iz mekinja se vezuje za neke minerale soli taložeći ih u obliku fitata kalcijuma i gvožđa. Tako deponovane naš organizam više ne može da ih resorbuje. Osim toga, mekinje nadražuju crevnu sluzokožu i mada njihovo laksativno dejstvo može da pomogne osobama koje pate od opstipacije, učestalost tog nadražaja vremenom može da bude štetno.

Redovnom upotrebom graham hleba se podstiču „lenja“ creva na bolji rad. Međutim osobama sa želudačnim tegobama se ne preporučuje ovaj hleb.

Graham hleb možemo napraviti i sami mešanjem graham brašna, vode, soli, kvasca i drugih sastojaka po želji (poput semenki), a zatim obradom i pečenjem kao obični hleb.

Reference:

 

Povezani članci