Đumbir (ingver) – Kalorije, nutritivne vrijednosti i sastav

Ostali nazivi: ingver; engleski naziv: ginger; njemački naziv: ingwer; latinski naziv: zingiber officinale.

Đumbir je višegodišnja zeljasta biljka, čiji se korijen konzumira kao začin i dodatak jelima. Dolazi iz porodice Zingiberaceae, skupa zeljastih biljaka, koje daju slične začine kao što je kurkuma, kardamom ili galangala. Izuzetno je važan dio azijske kuhinje ali takođe u pojedinim jelima i pićima sa zapada.

Najviše raste u tropskim i suptropskim područjima, a dostupan je i na našim prostorima. Nota mirisa i okusa đumbira je zaista jedinstevena. Okus đumbira je dosta ljut i oštar, a kroz njegovu ljutinu provlači se posebna i vrlo izražena orijentalna aroma. Izgledom, korijen đumbira je vrlo čvornat i čvrst prekriven tankom korom blago smeđkaste boje. Kada presječete korijen osjetit ćete kako je meso unutar korijena tvrdo, pomalo resko aromatično. Meso đumbira može biti bijele, žućkaste ili crvene boje ovisno o sorti, mada na našim prodajnim mjestima moguće je naći samo žuti đumbir.

Istorija i porijeklo

Pravo porijeko biljke đumbira do danas je ostalo nepoznato. Možemo reći da je upotreba đumbira duga više od 5000 godina. Mnogi smatraju da je divlji đumbir potekao iz Kine, a ostaju i uvjerenja da je ova biljka na nekakav način prenešena sa nepoznatih ostrva Tihog Okeana. Sigurno je da đumbir ima jako dugu istoriju svoje kultivacije na područjima Indije i Kine, gdje se masivno upotrebljavao kako u kuhinji, tako i u svrhe narodne medicine.

Proširenost đumbira kroz svijet je uslijedio prijevozom robe putem brodova. Poznato je, da je u to vrijeme vrijednost ovog začina bila drastično skupa, što može proizići iz vjerovatnoće njegovog sporog dozrijevanja za koje je bilo potrebno, čak i do 9 mjeseci. Đumbirov korijen je kao trgovinska roba ostvario najviše uspjeha kao začin, a ne kao svrha liječenja, iako su drevni Kinezi vjerovali u mnoge zdravstvene koristi iz ovog neobičnog gomoljastog korijena.

Vremenom đumbir je zasijavan od strane Arapa koji su ga i prevozili da bi proširili kultivaciju ove izuzetno veoma vrijedne i „velike“ biljke. Širili su ga duž ekvatorske linije jer su znali da najviše tropska, pa i suptropska područja pogoduju njegovom rastu.

U Engleskoj i na zapadu je postao izuzetno popularan tokom kolonijalnog doba. Ubacivali su đumbir u peciva, čime su dobijala prekrasnu aromu i okus, a i danas su poznata i veoma popularna kao đumbirova peciva (engl. Ginger Bread). Đumbirova peciva su postala tradicionalna engleska božićna poslastica. Takođe su ubacivali ovaj začin i u piva tokom njihove fermentacije, što je nama svima danas poznato kao đumbirovo pivo (engl. Ginger Ale).

Danas su najveći komercijalni proizvođači đumbira Kina i Indija.

Nutritivna vrijednost

Đumbirov korijen kao i biljka đumbira imaju veliku količinu eteričnih ulja (đumbirovo ulje) i smola koje daju poznatu ljutinu i osebujnost arome.

Ljutinu đumbirovog korijena daje posebna sastavna supstanca biljke, gingerol. Vrlo je srodna kapsaicinu ili piperinu, supstancama zaslužnim za ljutinu bibera, čili paprika, te ostalih sličnih vrsta povrća. U dosadašnjim istraživanjima gingerol se pokazao kao vrlo moćna protivupalna i antioksidativna supstanca.

Na 100 grama đumbira imamo oko 80 kalorija energetske vrijednosti. Od toga ima 18 grama ugljenih hidrata, 1,8 grama proteina i vrlo malo masti, oko 0,75 grama. Zbog njegovog vrlo oštrog i jakog okusa, rijetko ćete iskoristiti veću količinu (ne veću od 4 grama), tako da su energetske vrijednosti u ovom slučaju zanemarljive. Ono što trebate uzeti u obzir kada je đumbir u pitanju je njegov bogat mineralni sastav. Naime, đumbir je bogat kalijumom (K), kalcijumom (Ca), magnezijumom (Mg) i fosforom (P). Prisutni su i ostali minerali potrebni organizmu, ali u manjim količinama. Poznato je da đumbir sadrži nešto više natrijuma, oko 13 mg, pa dodavanjem đumbira kao začina nećete imati potrebu više dosoljavati jela.

Od vitamina bogat je vitaminom C. Ima nešto vitamina E, te je bogat folatima. Zbog prisutnosti folata često se preporučuje trudnicama, posebno onim koje imaju posljedice povraćanja, jer ljutina đumbira ublažava želučane tegobe. Za vježbače, atlete, bodibildere, te sve osobe koje primjenjuju visoko-intenzivne treninge, đumbir može pomoći redukovati bolne upale mišićnih tkiva.

Đumbir, korijen, svjež (sirov) - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 80
Ukupno proteinag1,82
Ukupno ugljenih hidratag17,77
Ukupno mastig0,75
– od toga: zasićene masne kiselineg0,203
Dijetalna vlaknag2
Holesterolmg0
Vodag78,89
Ukupno šećerag1,70
Mononezasićene masne kiselineg0,154
Polinezasićene masne kiselineg0,154
Vitamin AIU0
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,025
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,034
Vitamin B3 (Niacin)mg0,750
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,160
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0
Folatimcg11
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0,203
Vitamin Cmg5
Vitamin DIU0
Vitamin Emg0,26
Vitamin Kmcg0,1
Kalcijum (Ca)mg16
Željezo (Fe)mg0,60
Magnezijum (Mg)mg43
Fosfor (P)mg34
Kalijum (K)mg415
Natrijum (Na)mg13
Cink (Zn)mg0,34
Bakar (Cu)mg0,226
Mangan (Mn)mg0,229
Selen (Se)mcg0,7
Vrijednosti navedene u tabeli odnose se na količinu od 100 grama namirnice.


Kako koristiti đumbir

Svjež đumbir potrebno je prvo dobro oprati. Kada ga gulite poželjno je koristiti guljač, te ga vrlo tanko guliti da ostanu i ostaci unutrašnjeg dijela kore. Tek onda ga možete sjeći u kolutiće, kockice ili pak, ribati i dodavati u vaša jela. Ekperti azijske kuhinje imaju veoma mnogo iskustva sa ovom namirnicom i preporučuju da dodavanje đumbira u kuvana variva u određeno vrijeme može imati znatan uticaj na konačan ukus vašeg variva. Dodavanje đumbira ranije u vaša jela dat će veoma tanak, ali ipak osjetan i poznat đumbirov okus, a ako ga dodate pri kraju dobićete puno ljuću i oštriju đumbirovu notu u vašem jelu. Ako ste pak, više ljubitelj dinstanih i brzih jela, đumbir je savršen sastojak za jela u voku, bilo da pripremate povrće ili meso.

Kako, gdje i na koji način bi mogli iskombinovati ovaj super začin, možete saznati istraživanjem mnoštva recepata orijentalne kuhinje. Azijski narodi posmatraju đumbir kao jedan od neprikosnovenih začina za svoja jela.

Sječeni, ribani ili mljeveni đumbir je popularan za dodavanje u razna tijesta, bilo da su u pitanju peciva ili suvi kolačići, koji savršeno idu uz čaj ili kafu. Kupite li korijen đumbira koji je izrazito suv, možete ga i sami usitniti i osušiti te ga koristiti kao začin. Đumbir se, kao sastojak puno koristi pri pripremanju čajeva. Možete ga oguliti i isjeći na kockice, te lagano prokuvati ili skuvati na pari, pomiješati sa medom i služiti uz čaj. Đumbir je odlična kombinacija sa šećerom i postoji dosta recepata slatkiša koje bi mogli napraviti ili jednostavno ga kuvati sa šećerom dok ne omekša i dobićete kristalizovani ušećereni đumbir.

Uticaj na zdravlje

Đumbir pruža više zdravstvenih koristi i zato ga svakako trebate uvrstiti u vašu ishranu. Kao prvo, pokazao se veoma efektivan u ublažavanju smetnji metabolizma. Može da redukuje i ublaži bilo kakve smetnje ili bolove gastrointestinalnog trakta. Đumbir se pokazao vrlo uspješnim u sprječavanju povraćanja i ublažavanja osjećaja mučnine trudnicama, i to najviše u ranom stadijumu trudnoće. Sprovedeno je ispitivanje efekta đumbira na trudnicama u ranom stadiju trudnoće i pokazalo se da je njegov učinak uspješan na 90% od ukupnog broja ispitanica. Đumbir se pokazao kao puno bolji i uveliko sigurniji izbor od hemijskih lijekova protiv povraćanja koji mogu izazvati niz drugih problema, a potrebne su veoma male količine đumbira da bi se postigli uspješni rezultati.

Antioksidativna jedinjenja đumbira su zaslužna za pozitivne rezultate kod osoba oboljelih od osteoartroze i reumatoidnog artritisa. Istraživanja su pokazala kako konzumacija đumbira drastično smanjuje rizik od dobijanja raka debelog crijeva. Brojne analize i istraživanja su dokazala da đumbir pobuđuje ili inducira smrt mladih kancerogenih ćelija. Korištenje đumbira u ishrani smanjuje rizik do dobijanja raka.

Ubacivanjem male količine đumbira (1-3 grama) u obroke, dokazano pomaže protiv muke izazvane na bilo koji način. Može se odnositi na morsku bolest, običnu iziritiranost želuca od strane hrane, povraćanja tudnica ili muka poslije teškog zahvata ili operacije, te zahtjevnih kemoterapija.

Đumbir je poznat o po blagotvornom djelovanju na naš imuni sistem, posebno u vrijeme hladnih dana kada ste u velikoj mogućnosti dobijanja gripe ili prehlade. Zato je popularno đumbir služiti uz čaj, a daje i nevjerovatan okus i aromu.

Kupovina i čuvanje

Na prodajnim mjestima đumbir se može pronaći svjež u korijenu, tokom cijele godine. Osim u svježem stanju, može se kupiti sušen i mljeven u obliku začina ili kandiran u komadu. Sugestija tablice kalorija je, da uvijek birate svjež korijen đumbira. Svjež korijen đumbira ne samo da sadrži bogatiji okus nego ima više gingerola nego mljeveni ili sušeni đumbir. Osim toga, svjež đumbir ima puno više antioksidativnih jedinjenja za razliku od drugog, koja se gube procesom sušenja. Kada kupujete đumbir obratiti pažnju na njegov izgled. Nesmije imati nikakve mrlje ili buđ, a na opip mora biti čvste i kompaktne strukture.

U prodaji obično dolazi u dve forme, a to su mladi i zreli đumbir. Na našim prodajnim mjestima najčešće ćete naći zreli đumbir, dok je mladi moguće kupiti na azijskim pijacama ili u njihovim marketima. Što je đumbir mlađi to je više sočniji i puniji vode, te je puno bogatiji svim fitonutrijentima i antioksidativnim jedinjenjima. Postoji začkoljica kod zrelog đumbira ili dilema… da li ga guliti ili ne? Jedni kažu da je to svakako potrebno posebno kod zrelog ili ako je možda malo i prezreo, dok drugi samo polovično ga ogule ili vrlo tanko, a opet treći ga koriste skroz neoguljenog. Tablica kalorija usvaja sva tri prijedloga. Svi znamo koliko nutrijenata se krije u koži povrća ili voća, ali isto tako znamo da transport povrća i voća iz udaljenih zemalja može narušiti njegovu vrijednost posebno taj vanjski krhki površinski sloj. Testirajte kupljeni đumbir i probajte ga iskombinovati u jelima na sva tri načina i vidite kako vam odgovara.

Korištenjem neke namirnice često u vašoj ishrani i čestom kupovinom (u ovom slučaju đumbira) jačate svoj istančan osjećaj i oko za njenu svježinu ili zrelost, iako se uzgaja na drugoj strani svijeta i nekada vam je bila kompletno nepoznata. Prezreli đumbir je zasigurno potrebno guliti, dok manje zrele možete koristiti i sa korom.

Svjež đumbir možete pohraniti i u zamrzivač, ako niste u mogućnosti potrošiti ga tokom dužeg vremena. Može se čuvati u zamrzivaču i do šest mjeseci. U frižideru se kupljeni svjež đumbir može čuvati i do dve sedmice, ali preporučujemo kupovinu manje količine da bi sačuvali što više svježine. Sušeni đumbir je potrebno čuvati na tamnom i suhom mijestu.

Reference:

Povezani članci