Paradajz

Ostali nazivi: rajčica, pomidor; engleski naziv: tomato; njemački naziv: tomate; latinski naziv: solanum lycopersicum.

Još jedan narodni naslov koji krasi ovu fantastičnu namirnicu je „Rajsko voće“. „Rajsko“ jer je izvrsnog okusa i nutritivno bogatog sastava, a „voće“ jer spada u voće, iako se najčešće smatra povrćem. Šećer, jedan od njegovih sastojaka je zaslužan za ovu kategorizaciju. Paradajz je definitivno omiljeni sastojak mnoštva salata. Interesantan je veliki broj njegovih upotreba. Od paradajza se pravi izvrstan paradajz sos koji je sjajan dodatak gotovo svakom jelu. Veoma je popularan i kao kečap, ali koji ipak, osim u domaćim varijantama, nije zdrav, zbog velike količine šećera koji se dodaje. Većina najpoznatijih jela, poput paradajz čorbe, hranjiva su i korisna. Koristi se i za turšiju, kao i za ajvar. Paradajz se može jesti i svež, kuvan, pečen ili čak sušen. Veoma je ukusan i na roštilju.

Paradajz je sezonska biljka, od maja do oktobra, ali je dostupan cele godine zahvaljujući staklenicima. Bogat je antioksidantima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Ima bogat izvor vitamina A i antioksidanse alfa i beta karotena, ksantina i luteina. Svi zajedno veoma snažno djeluju zaštitno i održavaju kožu, sluzne membrane i kosti. Paradajz pruža i veoma dobar izvor vitamina C, čak 21% preporučene doze na 100 grama. Njegova zavidna količina kalijuma pomaže srčanim bolesnicima. U manjim, ali prosečnim količina sadrže vitaine B kompleksa, kao što su folati, nijacin, tijamin i riboflavin i neke od esencijalnih minerala kao što su željezo, kalcijum i mangan, te drugih minerala ali samo u tragovima. Ima veoma mali broj kalorija i zbog toga je sastavni deo većine dijetalnih jelovnika, samo oko 15 kcal na 100 grama namirnice, što omogućava gomilu njegovih varijacija u mnoštvu salata ili drugih pak recepata, koji zahtjevaju malu kalorijsku vrednost. Energetse vrednosti, takođe pokazuju da sadrži zanemarljive količine masnoća i ne sadrže ništa holesterola. Značajno je pomenuti prisutnost lipokena, flavonoidnog antioksidansa. Lipoken, hemijski predstavlja vrstu karotena, ali ne djeluje kao vitamin A. Nije nužno bitan za ishranu ljudi, ali zajedno sa kartenoidima, lipoken može pomoći u zaštiti ćelija i drugih struktura u ljudskom tijelu od štetnih slobodnih radikala kiseonika. Studije su pokazale da likopen štiti kožu od ultraljubičastih (UV) zraka i na taj način pruža neku odbranu od raka kože. Još jedan bitno flavonoidno jedinjenje u paradajzu je zeaksantin. Zeaksantin štiti oči od oboljenja degeneracije žute pege vezane za dob (ARMD), koje se javlja kod starijih osoba uzrokovane djelovanjem štetnih ultraljubičastih zraka.

Paradajz ima zaista mnogo vrsta. Najpopularnije su paradajz jabučar, paradajz u obliku kruške, volovsko srce, a poslednjih godina u kulinarstvu i čeri paradajz. Iako mnogima deluje odbojno, veoma ukusna i zdrava vrsta je i žuti paradajz. Relativno nedavno otkrivena su pozitivna svojstva soka od paradajza, koji, iako naizgled ne zvuči privlačno, nailazi na sve više ljubitelja, pa se sada, osim u domaćoj radinosti, može kupiti i kao standardan sok u tetrapaku. Mlađu populaciju posebno zanima njegovo pozitivno dejstvo na mamurluk. Takođe se smatra saveznikom lepote i mladosti.

Paradajz - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinica Količina
Energetska vrijednostkcal 18
Ukupno proteinag0,88
Ukupno ugljenih hidratag3,92
Ukupno mastig0,20
– od toga: zasićene masne kiselineg0,05
Dijetalna vlaknag1,20
Holesterolmg0,00
Vodag94,50
Aminokiselina triptofang0,01
Aminokiselina treoning0,02
Aminokiselina izoleucing0,02
Aminokiselina leucing0,03
Aminokiselina lizing0,03
Aminokiselina metioning0,01
Aminokiselina cisting0,01
Aminokiselina fenilalaning0,02
Aminokiselina tirozing0,02
Aminokiselina valing0,02
Aminokiselina argining0,02
Aminokiselina histiding0,01
Monosaharidig2,62
Disaharidig0,00
Polisaharidig0,00
Mononezasićene masne kiselineg0,05
Polinezasićene masne kiselineg0,14
Vitamin AIU833,00
Vitamin B1 (Tijamin)mg0,04
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,02
Vitamin B3 (Nijacin)mg0,59
Folatimcg15,00
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0,09
Vitamin Cmg12,70
Vitamin DIU0,00
Vitamin EIU0,54
Vitamin Kmcg7,90
Kalcijum (Ca)mg10,00
Bakar (Cu)mg0,06
Željezo (Fe)mg0,27
Magnezijum (Mg)mg11,00
Fosfor (P)mg24,00
Kalijum (K)mg237,00
Natrijum (Na)g0,005
Cink (Zn)mg0,17
Mangan (Mn)mg0,11
Selen (Se)mcg0,00

Kupovina i čuvanje

Kao i skoro svako voće i povrće, paradajz je najbolje kupovati na zelenim pijacama, te domaćinstvima koji organski proizvode sorte paradajza. Najbolji primerci i najviše vrsta mogu se naći u toku sezone. Pojavom staklenika paradajz je kontstantno dostupan, a može se nabaviti u skoro svakoj podavnici. U odbranu vrlo zdravog načina ishrane preporučuje se sve voće i povrće, koliko god je to moguće, pa tako i paradajz konzumirati tokom njihovih sezonskih vremena. Konstantna dostupnost u prodaji vansezonskog voća i povrća dovodi nas u naviku da ispunjavamo sebi želje okusa svih tih namirnica, iako njihovo pravo sezonosko vreme nastupa posle nekolko meseci. Velika je razlika u tome što je svom vansezonskom voću i povrću potrebno dosta hemijskih pomagala, podešavanja temperature i klime u nesezonskim uslovima i gomila ostalih faktora da bi ove namirnice uspjele i došle do prodajnog prostora. Čak, iako je potpuno organski uzgojeno, što je vrlo malo vjerovatno u takvim uslovima, ove namirnice provode ogromne količine vremena u hladnjačama i trpe duge transporte da bi napokon stigle na svoje police. U takvim uslovima gubi ogromnu količinu vitamina i svježinu, što je u ovom slučaju od velike važnosti. Vansezonski paradajz kupljen van sezone se dosta razlikuje od sezonskog. Od vrlo praznog ukusa, tvrdog i žilavog, često nedozrelog do sočnog i slatkog njegovog ukusa, topivog u ustima koji može samo da pruži paradajz, sveže, organski uzgojen, ubran u julu, avgustu i septembru.

Iako većina nas to radi, paradajz ne treba držati u frižideru. Na hladnim mestima puno brže propada, pošto se membrane njegovih ćelija brzo oštete pa zbog toga gubi ukus i postane gnjecav. Najbolje ga je držati na sobnoj temperaturi i što dalje od sunčeve svetlosti. Trikovi kuvara pokazali su da paradajz koji je okrenut peteljkom na dole sporije truli, pošto, kako kažu, to usporava isparavanje vlage.

Uticaj na zdravlje

Paradajz je, bez iznimke, zdrav u svakom obliku. Zbog svojih antiseptičkih i antioksidansnih dejstava, odličan je čistač organizma, kao i sjajan diuretik. U području kožih oboljenja pokazao je izvrsne rezultate. Pozitivno deluje na alergije, čireve i bubuljice. Osim toga, pomaže i kod astme, anemije, bolesti srca i krvnih sudova. Delotvoran je i na bolesti usta i ždrela, a na spisku se nalaze još i bronhitis, migrena, povećani holesterol i neplodnost. Za muškarce je izuzetno važan zbog dejstva na prevenciju raka prostate. Sok od paradajza je izuzetno okrepljujuć pa se preporučuje kod premora jer krepi i čisti organizam. Pomaže telu da se oslobodi neprijatnih mirisa. Osim svh navedenih svojstava, pomaže kao regulator varenja, ali i protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i oboljenja mokraćnih ograna. Štiti kožu boreći se protiv slobodnih radikala pa ga je posebno preporučljivo jesti tokom leta i sunčanja.

Povezani članci