Limeta

Limeta (engl. lime) je plod istoimenog drveta uzgajanog u suptroptskim i tropskim područjima zemlje. To je citrusno voće vrlo srodno limunu. Limeta je obično manja od limuna i više je okruglog oblika. Njena zelenkasta boja kore je najveća vizuelna razlika u odnosu na limun. Iznutra, meso voćke varira od blijedo-žute boje do zeleno-žute. Okusom, limeta varira od izrazito kiselog do slatko-kiselog okusa, zavisno od sorte. Za razliku od limuna, pulpa limete je kiselija i ima manju količinu šećera, osim ako se ne radi o sorti slatkih limeta (engl. sweet limes).

Postoji više sorti, čiji se okus proteže od slatko-kiselog do izrazito kiselog, a među svima izdvaja se nekoliko svjetski poznatih klasa. Od kiselih sorti tu su poznate tahićanske limete i „Ki limeta“ ili meksička limeta (engl. key lime). Najpoznatija sorta slatko-kiselog okusa je slatka limeta (engl. sweet limes)

Limeta, obično kao i limun, u ishrani se najviše koristi zbog njihovog cijeđenog soka. Sok limete koristi se u mnogobrojnim jelima, a najbolje ide uz riblja jela. Limeta je izuzetan sastojak za pravljene dresinga za salate, riblje marinade, a čak se dodaje i u kuvanu rižu. Limeta je poznat i važan sastojak mnogih osvježavajućih i alkoholnih pića.

Istorija i porijeklo

Tačno porijeklo limete je nepoznato, ali sumnja se da drveće limete u svom izvoronom obliku potiče sa indonezijskog arhipelaga ili sa obližnjih azijskih kopnenih prostora. Arapski trgovci su u 10. vijeku limetu prenijeli u zemlje istočnog Mediterana i sjeverne Afrike. Limeta se na tim prostorima prvenstveno počela uzgajati u Egiptu. U 12. vijeku ponovo je trgovinom proširena u Španiju. Tokom krstaških ratova limeta se proširila na sve ostale zemlje Mediterana. Kolumbo je na svom drugom putu 1493. godine u „Novi Svijet“ nosio citrusno sjeme, među kojem je vjerovatno bilo i sjeme limete, te su se nedugo poslije nasadi drveća limete drastično proširili najviše na prostorima zapadno indijskih ostrva i poluostrva, te na prostorima Meksika i Floride.

U vrijeme kada je ustanovljeno da su limeta i limun lijek protiv skorbuta, koji je tada harao smrtonosnom i globalnom epidemijom, ova dva citrusna voća su postala visoko cijenjena i vrlo tražena. Naime, moreplovci nisu isplovljavali bez zaliha citrusnog voća. Pojava skorbuta (bolest koja nastaje uslijed nedostatka vitamina C) je bila najučestalija na moru usled dugo provedenog vremena, jer im je ishrana bila vrlo siromašna vitaminom C. Kako je citrus postao obavezan na dugim plovidbama, tako se i širio i upoznavao i sa ostalim zemljama svijeta.

Nutritivna vrijednost

Limeta ima kvalitetan nutritivni profil i svakako ju je poželjno ubaciti u vašu ishranu. Izuzetno je bogata flavonoidnim jedinjenima i jedinstvena je u odnosu na ostale citruse. Limeta je odličan izvor vitamina C i folata i mada ima manje vitamina C od limuna i dalje predstavlja odličan izvor ovog antioksidansa po RDA preporukama.

U 100 grama limete ima samo 30 kalorija. Limeta predstavlja voće sa vrlo niskim glikemijskim indeksom. Za razliku od limuna, limeta ima još manji saržaj šećera, oko 1,7 grama na 100 grama namirnice, što je zaista mala vrijednost.

Limeta - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 30
Ukupno proteinag0,70
Ukupno ugljenih hidratag10,54
Ukupno mastig0,20
– od toga: zasićene masne kiselineg0,022
Dijetalna vlaknag2,8
Holesterolmg0
Vodag88,26
Ukupno šećerag1,69
Mononezasićene masne kiselineg0,019
Polinezasićene masne kiselineg0,055
Vitamin AIU50
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,030
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,020
Vitamin B3 (Niacin)mg0,200
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,043
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0
Folatimcg8
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0,217
Vitamin Cmg29,1
Vitamin DIU0
Vitamin Emg0,22
Vitamin Kmcg0,6
Kalcijum (Ca)mg33
Bakar (Cu)mg0,065
Željezo (Fe)mg0,60
Magnezijum (Mg)mg6
Fosfor (P)mg18
Kalijum (K)mg102
Natrijum (Na)mg2
Cink (Zn)mg0,11
Mangan (Mn)mg0,008
Selen (Se)mcg0,4
Vrijednosti navedene u tabeli odnose se na količinu od 100 grama namirnice.


Uticaj na zdravlje

Slično kao limun i limeta ima jedinstvena flavonoidna jedinjenja i antioksidanse koji su dokazano pokazali pozitivne uticaje pri prevenciji tumora.

Limetu bi trebalo ubaciti ponekad u ishranu i preporučuje se njena umjerena konzumacija. Gledajući tabele nutritivnih vrijednosti i limete i limuna, možete da vidite da veću prednost ima limun, jer je bogatiji vitaminom C, što je za ova dva citrusa ključan nutritivno-vrijednosni elemenat.

Limeta nije manje važna od limuna kada se govori o uticaju na zdravlje i zato je nikako ne bi trebali potpuno izbaciti iz ishrane.

Limeta ima jedinjenja koja su specifična samo za nju. Njen uticaj je dokazan od strane naroda kojima je bila dostupna kao namirnica i koji su je konzumirali kroz svoju ishranu, te su bili zaštićeni od globalno vladajućih bolesti u to vrijeme. Naučnici su primjetili te razlike, te su počela istraživanja koja su dokazala da ovaj citrus zaista posjeduje moć zaštite od mnogih bolesti.

Limeta ima posebno jedinjenje zvano flavanonski glikozid i mnoga kempferol flavanonska jedinjenja. Za ova jedinjena naučna istraživanja su dokazala da sprečavaju dalju podjelu ćelija tumora, a interesatno je da su istraživanja pokazala da imaju i određene antibiološke uticaje. Ovaj uticaj se pokazao u vrijeme epidemije kolere, kada se u nekoliko sela Zapadne Afrike konzumacija limetinog soka kroz glavna jela pokazala kao glavni adut sprečavanja daljeg širenja ove bolesti.

Vitamin C kojim je limeta bogata, putuje kroz tijelo neutrališući slobodne radikale koji se stvaraju u našem tijelu. Slobodni radikali mogu doći u interakciju sa zdravim ćelijama, te oštetiti njihove membrane i prouzrokovati mnoge upale, što bi dovelo i do drugih lančanih reakcija po pitanju bolesti.

Dokazano je da svakodnevno unošenje vitamina C znatno umanjuje rizik od dobijanja osteoartroze i reumatoidnog artritisa. Vitamin C je vitalan faktor za posjedovanje jakog imunološkog sistema.

Limeta je pogodno voće za gubitak težine. S obzirom na njen nizak glikemijski indeks (GI) možete je često ubacivati u ishranu. Limeta će vam svojim kvalitetnim nutritivnim profilom osigurati mnoge nedostatke minerala i vitamina koje ste propustili unijeti kroz vašu „probranu ishranu“ u cilju smanjena težine i što je najvažnije osiguraće vam potrebne količine vitamina C.

Kupovanje i čuvanje

Kupovinom limete, birajte one sa čvrstom i kompaktnom strukturom, te da su vrlo bogate svojim karakterističnim bojoma. Limeta bi trebala da bude bogato zelenkaste boje i lijepe svjetlucave i glatke kore, mada na vrhuncu svog sazrijevanja polako dobija žućkastu boju.

Ako primjetite na kori smeđkaste tačke, umeknuća ili bilo kakve tragove kvarljivosti, izbjegavajte ih, jer znatno utiču na cjelokupan okus voćke i njihov sok. Potrudite se da odredite da su dovoljno teške za svoju veličinu, što znači da imaju veći sadržaj vode i sočnije su za upotrebu.

Limeta je dostupna u supermarketima tokom cijele godine. Ipak, sezona nabave ovog voća za supermarkete je najača u vrijeme od ranog proljeća do kasne jeseni.

Čuvanje limete na sobnoj temperaturi daje rok svježine oko jedne sedmice. Svježinu možete dodatno sačuvati ako ih ne izlažete sunčevoj svjetlosti. Sunčeva svjetlost ubrzava sazrijevanje zbog čega limeta brže žuti, te gubi na okusu.
Iako bogate boje ovog voća, složene u zdjeli daju savršen ugođaj u vašoj kuhinji ili mjestu gdje god se one nalazile, savjetujemo vam čuvanje u frižideru.

Želite li da maksimalno održite svježinu stavite ih u plastične vrećice umijesto da ih jednostavno odložite u ladicu sa ostalim voćem. U ovakvim uslovima znatno produžavate rok, čak i do četiri puta u odnosu na čuvanje na sobnoj temperaturi.
Dakle, mjesec dana izdržljvosti svježine u odnosu na samo jednu sedmicu držanja u zdjeli… Bitna razlika!

Korica limete i cjeđeni sok takođe se mogu čuvati na duže vremena, ako se zalede. Naribanu koricu samo pohranite u plastičnu vrećicu i zamrznite. Tako je možete čuvati narednih šest mjeseci. Sok limete možete zalediti u obliku kockica, te ih kasnije naknadno, poslije vađenja iz posudice za stvaranja ledenih kockica pohranite u plastičnu vrećicu da ne poprime miris ostale zaleđene hrane. Ledene kocke soka od limete nemaju duži rok čuvanja zaleđene, od 1 – 2 sedmice, te ih zamrzavajte u manjim količinama da vam pri spravljanju pića budu ukusnija i svježija.

Reference:

Povezani članci