Kikiriki – Kalorije i nutritivna vrijednost

Engleski naziv: peanut, groundnut, goober; njemački naziv: erdnuss; latinski naziv: arachis hypogaea.

Kada spominjemo kikiriki uvijek mislimo, kako se radi o još jednoj vrsti orašastog voća. Ustvari kikiriki pripada povrću, tačnije ubraja se u porodicu mahunarki. U rodu je sa istim biljkama kao što su pasulj, leća (sočivo) i leblebija (slanutak). Iako se botanički ubraja u mahunarke, njegov okus i nutritivni sastav vrlo je sličan bademima ili orasima. Zbog toga, često, u kulinarskom smislu kikiriki smatramo orašastim voćem.

Kikiriki se razvija na vrlo fascinantan način za razliku od ostalih vrsta mahunarki, pa i povrća uopšte. Početkom ljeta raste grm biljke i razvijaju se cvjetovi. Kada cvijet dostigne pun cvat, pod težinom se obara prema zemlji. Postepeno se ukopava u zemlju, te se iz cvata razvija plod kikirikija. Plod sazrijeva u svojoj poznatoj izboranoj ljusci, koja u ovom slučaju predstavlja mahunu. Jedna ljuska kikirikija može imati od jedne do četiri kremasto bijelo-žute jezgre ploda, ali najčešće budu po dva komada u mahuni. Svaki komad jezgre obložen je jestivom crvenkastom opnom. Kikiriki se može jesti sirov, ali najčešće se peče umjereno, jer daje puno ljepši okus i lakše se odvaja crvenkasta opna koja ponekada može imati notu pomalo gorčeg okusa. Plod kikirikija sazrijeva krajem ljeta, tačnije krajem septembra i tada se iskopava iz zemlje.

Od kikirikija se proizvodi maslac kikirikija, ulje kikirikija, brašno, te razne delicije začinjenih grickalica kombinovane sa ljutim, slatkim ili slanim okusima.

Kikiriki je vrlo važna usjevna biljka na nivou globalne ekonomije. Godišnje se proizvede oko 50 miliona tona kikirikija. Vrlo je zdrava, energetski bogata i popularna namirnica, posebno u Americi, a danas i širom svijeta. Interesantnog je i jakog ukusa, te privlačan sastojak mnogim jelima. Kikiriki je popularna namirnica u meksičkoj, azijskoj i afričkoj kuhinji, te i kulinarstvu Sjeverne Amerike.

Istorija i porijeklo

Kikiriki originalno potiče sa prostora Južne Amerike, iako se danas najviše uzgaja na prostorima Kine i Indije. Igrao je veliku ulogu u ishrani starih Asteka. Astečki narodi su vjerovali u dobrobiti kikirikija, te su ga počeli obožavati i kultivisati. Postoje dokazi o konzumaciji kikirikija među domorodačkim Indijancima Južne Amerike i Meksika. Poslije otkrivanja Novog Svijeta, kikiriki je prenešen prvo na prostore Afrike i Azije. Ubrzo je postala tradicionalna namirnica i hrana za afričke narode.

Slava poznavanja slasti kikirikija i ljubavi prema njegovom okusu se vratila na američko tlo u devetnaestom vijeku kada su vojnici za vrijeme I i II svjetskog rata počeli trošiti običan kikiriki i kikiriki maslac jer im je obezbjeđivao ogromnu energiju na bojištu i pristupačnu količinu proteina. Kikiriki je jednostavno bio zaraznog okusa da su ga mnogi vojnici završetkom rata odnijeli kući. Pojavili su se i putujući cirkusi sa vagonima koji su prodavali uprženi i začinjeni kikiriki, te je kikiriki postajao sve više poznat i popularan. Nedugo poslije, njegova prodaja je počela na svim velikim događanjima kao što su sportske utakmice i zabavni parkovi.

Nutritivna vrijednost

Kikiriki je vrlo kalorična namirnica, ali je jako kvalitetna i zdrava. Stoga jedite kikiriki često, ali u umjerenim količinama (šaka oljuštenog kikirikija ili 30-50 grama).

Kikiriki je izuzetno bogat mnogim esencijalnim nutrijentima, proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima. 100 grama kikirikija ima oko 570 kalorija. U tih 100 grama ima oko 26 grama proteina, što je u odnosu na ostale orašaste plodove veća količina od ostalih. Kao i svo orašasto voće, kikiriki je cijenjen zbog svojih masnoća, čega na 100 grama ima oko 49 grama. Pola od ukupnih masti su monozasićene (24 – 25 grama), a polinezasićenih masti ima oko 15 grama. Obe grupe masti su jako bitne za organizam i zdravlje, a monozasićene su najkvalitenije koje se nalaze u hrani. Kikiriki ne sadrži holesterol. Ugljenih hidrata ima oko 16 grama, te je savršena varijanta večernje grickalice.

Kikiriki je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom, te natrijumom. Sve su to minerali, esencijalni su za organizam, jer su sastavni dio elektrolita. Elektroliti imaju ulogu u regulaciji tečnosti organizma i krvi, te igraju veliku ulogu u funkciji mišića i nervnog sistema. Maratonci i atlete koji se izlažu velikim kardio treninzima gube puno tečnosti, a sa tečnošću gube i elektrolite. Kikiriki je super namirnica za dopunjavanje zaliha izgubljenih minerala. Sadrži gvožđe i cink, koji su kod većine voća deficitarni.
Od vitamina, kikiriki je bogat niacinom (vitamin B3), folatima, te vitaminom E. Zbog vrijednosti folata preporučuje se i trudnicama.

Usoljeni kikiriki ipak treba izbjegavati zbog prevelike količine soli koja nije povoljna za bubrege.

Kikiriki u ljusci - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 567
Ukupno proteinag25,80
Ukupno ugljenih hidratag16,13
Ukupno mastig49,24
– od toga: zasićene masne kiselineg6,279
Dijetalna vlaknag8,5
Holesterolmg0
Vodag6,5
Aminokiselina triptofang0,250
Aminokiselina treoning0,883
Aminokiselina izoleucing0,907
Aminokiselina leucing1,672
Aminokiselina lizing0,926
Aminokiselina metioning0,317
Aminokiselina cisting0,331
Aminokiselina fenilalaning1,337
Aminokiselina tirozing1,049
Aminokiselina valing1,082
Aminokiselina argining3,085
Aminokiselina histiding0,652
Aminokiselina alaning1,025
Asparaginska kiselinag3,146
Glutaminska kiselinag5,390
Aminokiselina glicin g1,554
Aminokiselina prolin g1,138
Aminokiselina sering1,271
Ukupno šećerag4,72
Mononezasićene masne kiselineg24,426
Polinezasićene masne kiselineg15,558
Vitamin AIU0
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,640
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,135
Vitamin B3 (Niacin)mg12,066
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,348
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0
Folatimcg240
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg1,767
Vitamin Cmg0
Vitamin DIU0
Vitamin Emg8,33
Vitamin Kmcg0
Kalcijum (Ca)mg92
Željezo (Fe)mg4,58
Magnezijum (Mg)mg168
Fosfor (P)mg376
Kalijum (K)mg705
Natrijum (Na)mg18
Cink (Zn)mg3,27
Bakar (Cu)mg1,144
Mangan (Mn)mg1,934
Selen (Se)mcg7,2
Vrijednosti navedene u tabeli odnose se na količinu od 100 grama namirnice.

Navedene vrijednosti su generičke, za sve tipove kikirkija bez obzira na područje uzgoja i klime.

Uticaj na zdravlje

Kikiriki sam po sebi je vrlo kalorijski bogata namirnica, te je bagata nutrijentima koji potpomažu optimalno zdravlje i daju esencijalne mikronutrijente organizmu. Istraživanja su pokazala koliko imaju pozitivnu ulogu na kompletno kardiovaskularno zdravlje i zdravlje samog srca. Monozasićene kiseline (oleinska kiselina kikirikija) sprečavaju podizanje lošeg nivoa holesterola (LDL), a podižu nivo dobrog (HDL) holesterola. Nesoljeni kikiriki poboljšava nivo glukoze u krvi, posebno kod dijabetičara sa tipom dva, poboljšava nivo triglicerida, a odličan je i za kontrolu tjelesne težine jer smanjuje apetit. Ovo je još jedna odlika orašastog voća i dokaz koliko kikiriki ima zajedničkih nutritivnih osobina sa navedenima.

Ne samo da su istraživanja pokazala koristi zdravih masnoća kikirikija, nego su dokazala prisutnost mnogih antioksidanasa. Za jednog pripadnika mahunarki, fascinantna je količina i kvalitet antioksidanasa, koji se može porediti i sa pojedinim vrstama voća.

Dvadeset godina prikupljanja podataka o dejstvu ove namirnice na opšte zdravlje našeg tijela je pokazalo da žene koje sedmično konzumiraju najmanje šaku kikirikija ili 2-3 kašike kikiriki maslaca imaju dokazano umanjen rizik od pojavljivanja žučnog kamenca.

Konzumacija kikirikija umanjuje i mogućnost dobijanja neželjenog viška kilograma. Iako je vrlo kaloričan i koristan za kardiovaskularno zdravlje, mnoge osobe ga izbjegavaju jer se boje dobijanja neželjenih kilograma. Studije su, ustvari, pokazale da osobe koje jedu dva puta sedmično kikiriki ili drugo orašasto voće imaju znatno manji rizik od debljanja od onih koji ga nikako ne jedu. Zbog toga ne dopustite da vas ovako zabrinjavajuća mišljenja spriječe u uživanju svih orašastih plodova i kikirikija.

Alergija na kikiriki

Alergija na kikiriki je jedna od najčešćih alergija na hranu. U većini slučajeva pojavljuje kod djece. Posljedice alergije na kikiriki mogu biti vrlo opasne i u krajnjem slučaju fatalne. Alergijska reakcija koja se javlja zove se anafilaksija i veoma je rapidna, te reakcija preventive treba da bude vrlo brza.

Preporučuje se roditeljima da uvijek uz sebe imaju samo-ubrizgavajuće lijekove, koji imaju instant dejstvo u ovakvim slučajevima. Zbog toga se preporučuje djeci i odraslima koji pate od alergije na kikiriki potpuno izbjegavanje ove namirnice i svih proizvoda sa mogućim sadržajem kikirikija.

Čitanje etiketa sastava proizvoda je obavezno u ovakvim slučajevima, jer čak i tragovi kikirikija mogu uzrokovati alergiju.

U zadnjih deset godina studije i statistički podaci su pokazali da se broj djece sa problemom alergije na kikiriki uvećao za čak tri puta i to najviše na prostorima Amerike. Zbog toga su školski sistemi uoštrili mjere pregleda inventure hrane i svega što djeca unose u školu. Alergija na kikiriki ima dugoročnu tendeciju, ali u 20% slučajeva djeca je nadrastu i postanu imuna i s vremenom počnu konzumirati kikiriki.

Kupovina i čuvanje

Za razliku od ostalih orašastih plodova u prodaji, kikiriki u ljusci, ima dosta pristupačnu cijenu. U prodaji je dostupan tokom cijele godine. Ako kupujete pakovani kikiriki u ljusci obratite pažnju na utisnute rokove trajnosti.

Za kupovinu kikirikija na vagu, pobrinite se da uzimate u supermarketima gdje je promet dobar i gdje se dobro čuva u zatvorenim i osiguranim posudama. Na taj način povećavate mogućnost uzimanja što svježije namirnice. Provjerite da li ima ikakvih tragova oštećenja od strane insekata ili tragova vlage.

Kikiriki ima karakterističnu aromu, pa mirisom isto možete donekle da utvrdite njegovu svježinu i nivo ustajalosti ili kvarnosti.

Njegov rok trajnosti može biti dosta dug, ako se propisno čuva. Sam jestivi dio je već zaštićen svojom ljuskom. Kikiriki u ljusci ne zahtjeva mnogo uslova da bi se sačuvao svjež, osim tamnog i suvog mjesta, te sobne temperature.

Kako je namirnica masna, ne smije se čuvati u toplijim prostorijama jer je sklona užeglosti.

Usoljeni ili ne usoljeni, pečeni u ulju, te suvo pečeni, marinirani raznim začinima… Sve su to vrste koje se još mogu naći u prodaji i najčešće dolaze u pakiranjima. Na vagu od svih nabrojenih možete uzeti klasično usoljen i pečen u ulju.

Kikiriki je kao i svaki drugi orašasti plod jako kaloričan i kao takvog, potrebno ga je umjereno konzumirati. Ako ste jedan od onih koji vole da jedu uz televiziju ili druženje, onda je kikiriki u ljusci savršena zdrava varijanta grickalice za vas.

Kako zahtjeva da se ljušti i jede polako, nikako ga ne možete pojesti u velikim količinama. Vaše tijelo će poslije pola sata grickanja i ljuštrenja kikirikija ubrzo osjeti sitost i nećete doći u situaciju da se prejedete.

Na taj način ste uživali uz hranu i razgovor ili dobar film. Ne samo to, nego ste odabrali vrlo zdravu grickalicu, što znači da nema sutrašnjeg kajanja od neumjereno pojedenih količina čipsa ili drugih slatkiša.

Reference:

Povezani članci