Datulje (datule, urme, hurme) – Kalorije i nutritivne vrijednosti

Ostali nazivi: datulje, datule, urme, hurme; engleski naziv: dates; njemački naziv: dattel; latinski naziv: phoenix dactylifera.

Datulja (na Balkanu još poznata kao datula, urma ili hurma) je voće i plod datuljine palme. Najbolje uspjeva u tropskom i suptropskom području, a uzgaja se širom svijeta. Samo stablo datulje može narasti i do visine od 35 metara. Vizuelno izgleda slično svim ostalim palmama. Na stablu cvjetaju sitni cvjetovi prijatnog mirisa i to u velikim grupama. Iz cvijeta nastaje plod obično duguljast dužine od 2 do 8 cm. Plodovi su svjetlo smeđe boje. Konzumira se samo plod, svjež ili osušen, dok se sjemenka odstranjuje i koristi kao stočna hrana ili za proizvodnju ulja u kozmetičkoj industriji.

Istorija i uzgoj

Poznato je da se urme (datule) na bliskom istoku uzgajaju već hiljadama godina. Tačno područje odakle su potekle je nepoznato, ipak smatra se da potiču sa područja današnjeg Iraka. Do srednjeg vijeka već su bile raširene po cijelom Mediteranu, a 1765. Španci ih prenose u Meksiko i Kaliforniju.

Postoji veliki broj sorti datuljinih palmi, preko 400… Nabrajanje svih vrsta prevazilazi opseg ovog članka. Ipak neke od najpoznatijih komercijalnih vrsta su Deglet Noor (Libija, Alžir, SAD i Tunis), Medjool (Maroko, SAD, Izrael, SAD, Jordan, Saudijska Arabija), te Sayer (Iran i većina arapskih zemalja). Bitno je reći da nutritivno sve komercijalne vrste imaju približne kalorijske vrijednosti.

Kod nas datuljina palma uspjeva u primorskim krajevima, međutim češće se uzgaja kao dekorativno drvo nego kao izvor voća. Nepoznato je da li kod nas negdje ima komercijalnih nasada.

Najveći uzgajivači urmi su Egipat, Iran, Saudijska Arabija, Irak, Pakistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Sudan, Južni Sudan i Oman.

Kalorije i nutritivne vrijednosti

Što se tiče kalorijskih vrijednosti urmi (datulja, datula) na Internetu vlada prava pometnja. Vrijednosti koje cirkulišu onlajn, su slične i za sušene i za svježe datulje, što je potpuno netačno.

Uzrok svega je američki odjel za agrikulturu, jedan od autoriteta i rijetkih organizacija koje imaju laboratorije za određivanje kalorijskog sastava datulja… Naime oni podrazumjevaju da se datulje konzumiraju prirodno ili vještački osušene, te uz test datulja uopšte nisu naveli da je to test najčeščih sušenih datulja.

Kako su magazini i časopisi preuzimali te vrijednosti oni bi navodili negdje kalorijske vrijednosti za sirove, a negdje za sušene i sve je postalo toliko izmješano da je postalo nemoguće razaznati originalne informacije…

Prava istina je sledeća… Sušene datulje, datulje koje možemo naći bilo gdje u prodaji na zapadnom tržištu, a i kod nas, u 100 grama imaju oko 260 do 310 kalorija (zavisno od stepena osušenosti). Te kalorije dolaze iz približno 2.5 grama proteina, 75 grama ugljenih hidrata (63 grama voćnih šećera) i oko 0.4 grama masti. Podrazumjeva se da je sjemenka uklonjena. Ovakve datulje su i bogate vlaknima, pa tako imaju i oko 8 grama vlakana.

Svježe sirove datulje imaju drastično manje kalorija, oko 150. Dok je sastav proteina i masti isti, količina ugljenih hidrata u 100 grama sirovih datulja je duplo manja i varira između 35 i 40 grama.

Kako su ipak sušene i prosušene datulje one koje se češće nalaze na trpezi osvrnućemo se na njihov mineralni sastav koji je veoma bogat… Pa tako one sadrže oko 40 miligrama kalcijuma (4% dnevnih potreba), 1 mg željeza (8% dp), 40-tak mg magnezijuma (12% dp), 60 mg fosfora (9% dp), 650 mg kalijuma (14% dp), 0.25 mg mangana (12% dp) i 0.3 miligrama cinka (3% dp).

Vitaminski sastav suvih datulja je relativno siromašan, bitno pomena su samo vitamini B grupe. Takođe, svježe sadrže vitamin C, ali dok se osuše većina tog vitamina propadne.

Što se tiče spomenutih vitamina B grupe, bogate su vitaminom B1, B2, B3, B5, B6 i B9. Ukupne količine variraju ali se nalaze negdje između 5% i 12% dnevnih potreba organizma. Datulje (datule) sadrže i nešto vitamina K.

Za detaljne nutritivne vrijednosti obratite pažnju na tabelu ispod.

Datule (datulje, urme) sušene (suve, suhe) - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 282
Ukupno proteinag2,45
Ukupno ugljenih hidratag75,03
Ukupno mastig0,39
– od toga: zasićene masne kiselineg0,032
Dijetalna vlaknag8
Holesterolmg0
Vodag20,53
Ukupno šećerag63,35
Mononezasićene masne kiselineg0,036
Polinezasićene masne kiselineg0,019
Vitamin AIU10
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,052
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,066
Vitamin B3 (Niacin)mg1,274
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,165
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0
Folatimcg19
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0,589
Vitamin Cmg0,4
Vitamin DIU0
Vitamin Emg0,05
Vitamin Kmcg2,7
Kalcijum (Ca)mg39
Željezo (Fe)mg1,02
Magnezijum (Mg)mg43
Fosfor (P)mg62
Kalijum (K)mg656
Natrijum (Na)mg2
Cink (Zn)mg0,29
Bakar (Cu)mg0,206
Mangan (Mn)mg0,262
Selen (Se)mcg3
Vrijednosti navedene u tabeli odnose se na količinu od 100 grama namirnice.


Upotreba

  • Datulje (datule) možemo jesti kao grickalicu ili bilo koje drugo sušeno voće.
  • Zbog izuzetne slatkoće pojedinci ih koriste u smutijima i šejkovima umjesto šećera.
  • Možemo ih koristiti sa bademima i drugim sušenim voćem u raznim kolačima.
  • Kao sastav slatkih pita.
  • Isjeckane u salati ili slanim sendvičima, slažu se sa gorgonzolom.
  • Kao sastavni dio umaka za razne vrste mesa. Često na istoku jagnjetinu i piletinu, a na zapadu svinjetinu.

Uticaj na zdravlje

Nema mnogo konkretnih istraživanja za uticaj datulja (urmi) na zdravlje čovjeka. Ipak zbog njihovog poznatog sastava i duge istorije upotrebe neke stvari se mogu pretpostaviti…

Pa tako zahvaljujući velikom sadržaju vlakana, blagotvorno utiču na varenje i probavu, nešto slično suvim šljivama. Isto tako, vlakna utiču na smanjenje LDL (lošeg) holesterola.

Dobar mineralni sastav blagotvorno djeluje na zdravlje kostiju ali i na krvnu sliku.

Solidna količina kalijuma, blagotvorno djeluje na krvni pritisak i cjelokupan krvožilni sistem čovjeka.

Takođe zbog velike količine voćnog šećera smatra se da su datulje (datule) izuzetan borac protiv mamurluka.

Zbog ovog istog šećera, ne preporučuje se pretjerana dnevna konzumacija osobama koji imaju problema sa težinom.

Kupovina i čuvanje

Datulje možemo kupiti svježe i sušene. Svježe mogu biti meke, polu meke i prirodno suve. Sušene su pak one ciljano osušene.

Svježe i sirove datulje kod nas nije baš lako pronaći, dok polu meke i sušene imate u svakom boljem supermarketu. Ipak ako nađete svježe trebate birati one koje imaju pomalo sjajnu površinu i koje nemaju kristaliziran šećer na sebi.

Ne treba kupovati tvrde ali niti mekane. Svježe čuvamo do 2 mjeseca na sobnoj temperaturi ili do 8 mjeseci u frižideru. Sa vremenom će postajati kao sušene…

Sušene kupujete po vašem nahođenju i ličnom okusu. Sa njima se ponašate kao sa suvim grožđem ili marelicama. Znači čuvate ih u frižideru, gdje mogu stajati i do godine dana.

Reference:

 

 

Povezani članci