Marinara sos – Recept i kalorije

Marinara sos (engl. “mariner’s”) je italijanski sos poreklom iz Napulja, koji se uglavnom pravi sa belim lukom, crnim lukom, paradajzom i začinskim biljem. U svojim brojnim varijacijama može biti uključeno i dodavanje kapara, maslina, začina i malo vina. Ovaj sos se naširoko koristi u italijansko – američkoj kuhinji.

Italijani ovaj sos pominju samo u kombinaciji sa drugim receptima.  Na primer, “spaghetti  alla marinara” u bukvalnom prevodu znači  “špageti u mornarskom stilu“ ( od prideva marinara sa ženskim sufiksom –a koji se odnosi na salsu, italijanska reč za sos), ali paradajz sos se u Italiji posebno naziva sugo/salsa al/di pomodoro ili pummarola.

Ovaj sos je odličan uz špagete, ali i kao zamena za pizza sos. Može se poslužiti kao sos uz sireve i krekere, kao i uz pečeno meso.

Postoji nekoliko teorija o poreklu ovog sosa: jedna verzija kaže da su, sredinom 16. veka, napuljski kuvari na brodu, vraćajući se iz Amerike, izmislili ovaj sos i to nakon što su Španci doneli paradajz u Evropu. Druga teorija kaže da su ovaj sos pripremale žene napuljskih mornara po njihovom povratku sa mora. Takođe ga zovu i „sos mornara“ jer su ga oni često nosili na svoj duga putovanja, budući da nije bio lako kvarljiv.
Istorijski gledano, prvi italijanski kuvar, koji uključuje paradajz sos Lo Scalco alla Moderna (The Modern Steward) napisao je italijanski kuvar Antonio Latini. Objavljen je u 2 toma – 1692. i 1694. godine. i ovaj sos se smatra pretečom modernog paradajz sosa.

Nutritivni i kalorijski sastav

Kako postoji mnogo recepata za marinara sos, tako se i kalorijski sastavi ovog umaka razlikuju od recepta do recepta. Ipak ako pravite ovaj sos po našem receptu koji je spomenut u ovom članku onda tako napravljen marinara sos u 100 grama dobijene mase ima 108 kalorija koje dolaze iz 9.8 grama ugljenih hidrata, 1.4 grama proteina i 5.1 grama masti. Treba napomenuti da ako brojite unos proteina, onda proteine iz marinara sosa, ne trebate brojati, jer nisu baš biološki iskoristivi.

Kao što vidite na slici, ukupna količina marinara sosa po našem receptu nakon ukuvavanja je približna količini od 400 grama…

marinara-sos-kalorije

RECEPT ZA MARINARA SOS

Jednostavni recept za brzi marinara sos. Ovako dobijen sos možete koristiti odmah, ali i pripremiti veću količinu sosa pa ga pasterizovati i odložiti sa buduće korištenje.

SASTOJCI:

 • 400 gr pelata iz konzerve
 • 90 gr koncentrata paradajza iz tubе bez šećera
 • 2 kašike seckanog peršuna
 • 1/2 češnja belog luka
 • 1/2 kašičice soli
 • 1 kašičica origana
 • malo bibera
 • 20 ml (1,5 kašika) maslinovog ulja
 • 50 gr sitno seckanog crnog luka
 • 1 dl belog vina

NAČIN PRIPREME:

 1. U blenderu izmiksajte pelat, paradajz iz tube, seckani peršun, beli luk, so, origano i malo bibera.
 2. Propržiti sitno seckani crni luk u sudu u kome je zagrejano maslinovo ulje.
 3. Dodati mešavinu iz blendera i belo vino, pa sve krčkati 30 minuta povremeno mešajući. Vino koje se dodaje može biti i crno. Koristiti kao sos za pizzu, špagete, lazanje, njoke i zapečena jela od povrća tipa parmiđana, kao i za zapečene razne vrste sira ili mesa. U sezoni paradajza možete napraviti veću količinu – sirovi paradajz oguliti od kožice, očistiti od semenki, iseći na sitne komadiće i dalje praviti po receptu. Ukrčkan sos sipati u vruće teglice i pasterizovati u rerni 1 sat na 100°C. Odložiti u ostavu i koristiti preko zime.

Povezani članci