Plazma i Diet Plazma

   Za užinu plazma, za rođendan plazma torta, u Meku plazma šejk. Kao što reklama kaže, plazma nas ne pušta da odrastemo. Biskvit proizvod „Plazma“, proizvodi firma Bambi Banat. Počeo se proizvoditi šezdesetih godina prošlog vijeka i do danas, još je u prodaji i to u zavidnim količinama. Zahvaljujući odlično isplaniranom marketingu i ispravnim koracima u cilju što bolje prodaje, plazma keks se danas u masama potrošača smatra kao jedan od zdravijih i kvalitetnijih proizvoda. Marketing je svojim poslom izbacio ovaj proizvod na tržište ciljajući sve uzraste, od beba, djece svih uzrasta do odraslih, tako da su proizvodnja i prodaja postigli ogroman uspjeh.

Kako je Plazma keks nastao i opstao

Originalna ideja ovog keksa rodila se 1902. godine i to u Italiji. Cezare Skoti osnovao je kompaniju koja je proizvodila keks, po svojoj originalnoj recepturi, te je dobio ime „Plasmona“. Kompanija je nosila ime “Sindacato italiano del Plasmnon”, te je 1916. godine preimenovana u “Societa del Plasmon”, a danas je vlasnik te kompanije američka korporacija “Heinz”.

Cezare Skoti je imao viziju da stvori keks kvalitetnijeg nutritivnog sastava. Proizvodi „Plasmona“ su imali u cilju da privuku kupce, kao što su trudnice i djeca. Marketing Plasmone se svodio na to da je proizvod bolji izbor za sve koji preferiraju zdravu ishranu. Već u to vrijeme plasiran je marketing sa idejom slogana “Biscotti per bambini” (Keks za djecu). Ideja je, kroz par godina postigla pun pogodak i uspjeh je bio zagarantovan.

Za vrijeme pedesetih godina 20. vijeka u kompaniji zaposlio se Srbin, Petar Tutovac. Dužim nizom godina svog rada, usvojio je znanje i tehniku izrade njihovog proizvoda, međutim, poslije preuzimanja kompanije Heinz, većina radnika je dobila otkaz, među kojima je bio i Petar. Poslije povratka u svoj rodni grad Požarevac odlučio je da pokrene proizvodnju keksa sa skoro identičnim sastavom.

1964. godine stvorena je fabrika Bambi, a 1967. godine je plasiran njihov proizvod keks Bambino, koji je nedugo kasnije preimenovan u „Bambi“. Početkom sedamdesetih godina, kada su otkrili šta se dešava u Srbiji, Bambi je tužen od strane „Plasmon“ kompanije za kršenje autorskih prava i kopiranja proizvoda. Bambi je dobio kaznu zabrane izvoza u zapadnu Evropu i Ameriku, ali mu je dopuštena proizvodnja u Srbiji.
Devedesetih godina, nastao je novi proizvod, identičan Bambiju, osim što se zvao „Lane“, te se poslije počeo izvoziti iz Srbije.

Nutritivna vrijednost

100 grama plazme sadrži 437,2 kcal. Na 100 grama ima čak 70,4 grama ugljenih hidrata, 11,9 grama proteina i 12 grama masti. Za sagorijevanje tog broja kalorija potrebno je trčati 37 minuta, preskakati vijaču 36 minuta, plivati slabijim intenzitetom 61 minut, a jakim intenzitetom 38 minuta.

Unošenjem plazme, unose se tzv. prazne kalorije jer sem šećera i masti organizam nije dobio ništa korisno za njegovo funkcionisanje. Vitamini i minerali koji se nalaze na spisku na poleđini pakovanja su vještački dodati. Po sastojcima možemo da zaključimo da je plazma precjenjen proizvod u zdravoj prehrani, a to je ono što je najgore. Širenje priče da je nešto zdravo i dobro, a nije ni blizu toga. Što se tiče tablice kalorija, možemo da kažemo da je plazma keks samo još jedan tip junk fooda.

Plazma keks sastojci (prepisano sa kutije): pšenično brašno, šećer, maslac, sojino brašno, biljna mast, med, dekstroza, surutka u prahu, obrano mlijeko u prahu, sredstva za dizanje tijesta (amonijum-hidrogenkarbonat), so, emulgator: sojin lecitin, vitamini (vitamin C, niacin, vitamin B6, tiamin), aroma

Pšenično brašno koje je navedeno kao jedan od sastojaka je loše, a ono čak nije ni najgori dio ove priče. Mljeveno bijelo brašno je lišeno svih svojih zdravih sastojaka jer ne sadrži ovojnice pšenice, što znači da ostaje škrob i šećer, a na kraju svega sadrži i gluten. Biljna mast, svi znamo šta je to i kako se dobija.Nijedan proizvod koji se krasi kao zdrav ne bi trebao da sadrži izvore transmasti, najlošijih vrsta masti koje se mogu unijeti u organizam. Emulgatori, a u ovom slučaju sojin lecitin su postali nažalost neizbježan dio svih industrijskih proizvoda i iako su prošli sva moguća testiranja za dodavanje u proizvode i dalje se smatraju kao sastojak koji narušava zdravlje čovjeka. Svi nabrojani sastojci su samo neki od njih koji su štetni… Zašto bi se ta vrsta keksa smatrala da je bolja od ostalih i da treba biti jedna od grickalica koju je „dozvoljeno unositi svaki dan“.Plazma keks možda je ukusan, ali nije ništa bolji ni zdraviji od bilo koje druge vrste sličnog keksa.

Noviji proizvod, Plazma diet, na 100 grama ima 394 kcal. Na 100 grama sadrži 66,2 grama ugljenih hidrata, 11,3 grama proteina i 11,9 grama masti. Za sagorijevanje ove količine plazme potrebno je trčati 34 minuta, preskakati vijaču 32 minuta, plivati slabijim intenzitetom 55 minuta a jakim intenzitetom 34 minuta. Skoro da i nema razlike u sastavu i broju kalorija između ovog „dijetalnog“ proizvoda i obične plazme. I dalje je prisutan visok procenat šećera. Takođe sadrži i maltitol ili tzv. šećerni alkohol. Osim što je dokazano da ne utiče na kvarljivost zuba, nema drugih korisnih dejstava. Smatra se da ima laksativno dejstvo. Sadrži palmino ili kokosovo ulje, koji imaju visok stepen zasićenih masti. Sojino brašno, sojin napitak u prahu i svi ostali sojini sastojci u plazmi vode se da nisu GMO porijekla, međutim i dalje postoje polemisanja o tome. Nisu utvrđena ni objavljena nikakva istraživanja o GMO sadržaju u Plazmi. Plazma nije preporučljiva za ljude koji žele da izgube višak kilograma. I dijabetičari bi trebali da je izbegavaju zbog šećera koji ulazi u njen sastav.

Plazma keks - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 437,2
Ukupno proteinag11,9
Ukupno ugljenih hidratag70,4
Ukupno mastig12
– od toga: zasićene masne kiselineg7,5
Mliječne mastig5,9
Dijetalna vlaknag3
Šećer ukupnog20
Vitamin Amcg70
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,90
Vitamin B3 (Niacin)mg18
Vitamin B6 (Piridoksin)mg2
Folatimcg95,80
Vitamin Cmg12,20
Vitamin Emg2
Kalcijum (Ca)mg106
Željezo (Fe)mg3,30
Fosfor (P)mg140
Natrijum (Na)g0,3
Vrijednosti navedene u tabeli odnose se na količinu od 100 grama namirnice.

Navedene nutritivne vrijednosti odnose se na keks plazmu običnu, ne diet.

Recept za domaći plazma keks

Zbog vrlo dobrog ukusa, Plazma keks je mnogima čest u ishrani. Na internetu se može naći sve veći broj recepata za plazma keks u domaćoj radinosti. Da li su ti recepti potekli od toga da su mame ipak shvatile da one to mogu napraviti puno bolje od Bambija za svoju djecu i za sebe i ili da su ti domaći plazma keksi zdraviji od originala ili su jednostavno pretekli originalnu plazmu sa ukusom, to ne znamo, ali čitajući sastojke tih recepata iako i dalje ne baš zdrav proizvod, vidi se da su sigurno lišeni mnogih loših industrijskih aditiva. Za navedeni recept kažu da ukusom, hrskavošću i aromom može da parira i orignalu.

Sastojci:

   • 35 g šećera
   • 10 ml mlijeka
   • 25 g mlijeka u prahu
   • 10 g surutke u prahu
   • 120 g maslaca
   • 350 g pšeničnog brašna
   • 3 kesice vanilin šećera
   • 1/2 supene kašike sode-bikarbone
   • 50 ml vode

Korak 1 – Priprema

Stavite u šerpicu 15 g šećera i zagrijavajte dok se šećer ne rastopi i počne da karamelizuje. Kada je karamelizovan, dodajte 10 ml toplog mleka i miješajte dok se karamelizovani šećer u potpunosti ne rastopi.

U drugu šerpicu sipajte 50 ml vode i isjeckajte 120 g maslaca. Zagrijavajte dok se maslac ne rastopi. Sačekajte da se ohladi (ne potpuno, dovoljno je svega 5 minuta).

Korak 2 – Smješa

U plastičnu činiju u kojoj ćete praviti smješu sipajte obe primpremljene tečnosti, 350 g pšeničnog brašna, 20 g šećera, 25 g mlijeka u prahu, 10 g surutke u prahu, 3 kesice vanilin šećera i 1/2 supene kašike sode-bikarbone. Sve to promješajte, a onda dobro zamjesite rukom. Mjesite dok se ne napravi kompaktna blago ljepljiva masa.

Korak 3 – Oblikovanje

Radnu površinu na kojoj se vrši oblikovanje pospite škrobom ili brašnom kako se masa ne bi lijepila. Oklagijom istanjite tijesto, tako da bude kao polovina kupovnog Plazma keksa što je debljina od oko 2 mm. Zatim izaberite čašu sa najširim prečnikom i koristite je kao modlu. Svaki krug napravljen čašom isjecite sa lijeve i desne strane kako bi dobili oblik keksa na koji smo svi navikli.
Isječene ostatke možete peći u tom obliku ili sakupljati pa onda opet premjesiti i ponoviti postupak. Tako oblikovane keksiće poređajte u pleh prethodno obložen papirom za pečenje.

Korak 4 – Pečenje

Ovo je veoma važna faza jer od nje zavisi i boja i struktura finalnog keksa.
Ko ima noviju rernu sa opcijom sušenja treba da je iskoristi u prvoj fazi pečenja. Na taj način može vjerno da se oponaša industrijski način pečenja.
Pošto nema svako rernu sa ovom opcijom (a većina je nema), ispod je detaljno opisan način pečenja za „običnu“ rernu:

– Prethodno zagrijte rernu na 160 stepeni Celzijusa.
– U tako zagrijanu rernu stavite pleh sa keksićima i pecite 3 minuta na ovoj temperaturi.
– Nakon ta 3 minuta povećajte temperaturu na 250 stepeni Celzijusa.
– Pecite na 250 stepeni 16 minuta ili do dobijanja željene boje keksića.
– Izvaditi keksiće i sačekati da se ohlade.

Korak 5 – Čuvanje

Domaći keks kao i kupovna „Plazma“ nakon nekog vremena može da omekša i izgubi hrskavost. Zato vodite računa da keks ne bude predugo na vazduhu ili u prostorijama u kojima ima vlage i isparenja.

Reference:

Povezani članci