Gumene bombone

Ostali nazivi: gumenjaci; engleski naziv: gummy candy, gummies, jelly sweets, gummy bears; njemački naziv: gummibär.

Gumeni bomboni su vrsta slatkiša, različitih oblika, bazirana na želatinu. Pored želatina u sastav takođe ulazi i šećer, glukozni sirup, umjetna bojila, arome, a ponekad pojačivači okusa, najčešće kiselosti. S ovakvim sastavom gumeni bomboni nemaju nikakvu hranljivu vrijednost pa se zbog toga ne ubrajaju u „zdrave namirnice“.

Gumeni slatkiši su posebno popularni u SAD i u Njemačkoj. Prvi gumeni slatkiši izmišljeni su u Njemačkoj u Haribo industriji 1922. godine. Pored Hariba, koji je najveći i najpoznatiji proizvođač gumenih bombona danas, postoji još nekoliko proizvođača na svjetskom nivou, koji su takođe postali veoma poznati uvođenjem novih proizvoda gumenih bombona (različiti okusi sa dodatnim pojačivačima okusa i različitim oblicima). Prve Haribo gumene bombone su bile u obliku medvjedića. U njih su dodavana nekoliko vrsta bojila i njima određene voćne arome, tako da su vizuelno bili nevjerovatno privlačni slatkiši posebno za mlađe uzraste. Zbog njihove velike koncentracije šećera i gumaste teksture zbog čega se ovaj slatkiš žvaće, prosto izazivaju želju za još. Ubrzi su gumenjaci postali veoma komercijalni i popularni širom svijeta. Njihovoj popularizaciji je pomogla ideja otvaranja poslastičarnica sa asortimanom, isključivo, gumenih slatkiša.

Gumeni bomboni se danas proizvode i u obliku crvića, boca Coca Cole (sa okusom Coca Cole), hamburgera, prstenova, žaba, krokodila i drugih životinja, vojnika, velikih dijelova tijela (srce, stopala, lica, zuba), štrumpfova i drugih poznatih likova iz crtanih filmova. Kao što su gumenjaci u obliku medvjedića proslavili Haribo industriju, neki od ovih navedenih oblika su takođe zaštitni znaci i drugih proizvođača gumenih slatkiša. Recimo, firma Mederer GmbH koja je sa svojom proizvodnjom gumenih bombona, druga najveća firma na svijetu, takođe sa sjedištem u Njemačkoj, sa svojim prepoznatljivim brandom „Trolli“ je počela proizvoditi gumenjake u obliku crvića. Ovi crvići su se u poečtku proizvodili u dužini od prosječno oko 5 cm, sa različitim aromama i bojama na jednom crviću. Njihovi najpoznatiji oblici su najčešće umočeni u granulirani šećer, kiselkastog okusa. To je jedan od spomenutih pojačivača okusa koji se nalazi na još mnogim gumenim slatkišima.

100g gumenih bombona sadrži oko 350 kcal, više ili manje nekoliko desetina, zavisno od proizvođača. Na svakom pakirinju mora biti navedena kalorijska vrijednost, a ako kupujete gumene bombone na vaganje, onda na njihovoj posudi u kojoj se nalaze ili na vidljivo izloženom mjestu mora biti deklaracija sa navedenom nutritivnom vrijednošću. Svi, već navedeni sastojci su, otprilike svi sastojci koji se nalaze u gumenim bombonima. Varijacije svih ovih navedenih sastojaka dovodi do različitih recepata u proizvodnji, te raznovrsnih okusa gumenih bombona. Osim loših ugljenih hidrata koji dolaze zbog sastava iz više vrsta šećera, gumene bombone ne sadrže masti, proteine, minerale ili bilo kakve vitamine, ništa što bi tijelo moglo pohraniti u svoje potrebne dnevne zalihe da bi moglo normalno funkcionisati. Naše tijelo je vrlo fleksibilno i može podnijeti mnoge nedostatke unošenja potrebne materije kroz hranu, ali poslije nekog vremena, zbog vođenja lošeg načina ishrane postoji veća mogućnost od oboljenja raznih bolesti. Ova količina šećera trenutno popuni glikogenske rezerve, a ostatak se pohranjuje u masne naslage, međutim ta količina energije se vrlo brzo troši. Konzumiranje često kao međuobrok ili obrok dovodi do povećanja inzulina na mnogo viši nivo u organizmu, što uzrokuje još veću želju za slatkim i definitvno umanjuje kontrolu pretjeranog unošenja šećera.

Gumene bombone prave se tako što se mješavina ovih sastojaka određene recepture prijevremeno grije na određenoj temperaturi, da bi se dobila vodenasta masa, koja se potom sipa u željene kalupe i tako se ostavlja neko vrijeme dok ne dobije svoju gumenastu teksturu. Poslije hlađenja se vadi iz kalupa i pakira za prodaju. Elastičnos im daje želatin, a to je providna, bezbojna, bez okusa, čvrsta supstanca dobijena iz vezivnih tkiva nusproizvoda životinjskog porijekla. Dakle, želatin koji se upotrebljava kao aditiv u hrani, dobija se iz svinjske i goveđe kože, hrskavice i kostiju. Zbog skupljeg postupka ekstrakcije želatina iz svinjskih i goveđih otpadaka dosta se koristi i riblji želatin. Iako se želatin dobija iz kolagenskih struktura proteina i u svojoj suvoj tvari 98-99% ima proteinske materije i dalje ima manju hranljivu, skoro zanemarivu vrijednost u odnosu na mnoge druge proteinske izvore.

Gumene bombone - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 396
Ukupno proteinag0,00
Ukupno ugljenih hidratag98,90
Ukupno mastig0,00
– od toga: zasićene masne kiselineg0,00
Dijetalna vlaknag0,1
Holesterolmg0,00
Vodag1,00
Aminokiselina triptofang0,00
Aminokiselina treoning0,00
Aminokiselina izoleucing0,00
Aminokiselina leucing0,00
Aminokiselina lizing0,00
Aminokiselina metioning0,00
Aminokiselina cisting0,00
Aminokiselina fenilalaning0,00
Aminokiselina tirozing0,00
Aminokiselina valing0,00
Aminokiselina argining0,00
Aminokiselina histiding0,00
Ukupno šećerg58,97
Mononezasićene masne kiselineg0,00
Polinezasićene masne kiselineg0,00
Vitamin AIU0,00
Vitamin B1 (Tijamin)mg0,006
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,013
Vitamin B3 (Nijacin)mg0,010
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,005
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0,00
Folatimcg0,00
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0,012
Vitamin Cmg0,00
Vitamin DIU0,00
Vitamin EIU0,00
Vitamin Kmcg0,00
Kalcijum (Ca)mg3,00
Bakar (Cu)mg0,012
Željezo (Fe)mg0,40
Magnezijum (Mg)mg1,00
Fosfor (P)mg1,00
Kalijum (K)mg5,00
Natrijum (Na)g44,00
Cink (Zn)mg0,00
Mangan (Mn)mg0,010
Selen (Se)mcg0,80

Uticaj na zdravlje

Gumeni bomboni, uglavnom, sadrže prazne kalorije, ali neki proizvođači, kao što su Sconza i Bear Essentials su nedavno izbacili seriju gumenih bombona koje sadrže vitamin C. Firme proizvođača multivitamina proizvode multivitamine u obliku gumenih medvjedića da bi podstaknuli konzumaciju mladih uzrasta koji su izbirljivi kada je riječ o hrani.

Gumeni slatkiši se lijepe za zube i izazivaju zubni karijes. Ipak, neki od gumenih slatkiša sadrži aditiv zvani ksilitol. To je ustvari zaslađivač koji ima okus mente. Ksilitol pomaže uništavanju bakterija koje su odgovorne za krvarenje desni.

Postoje mnoge rasprave o tome da želatin, kao sastojak može u sebi razviti prione (proteine koji izazivaju neke bolesti kod životinja i ljudi), posebno one koje uzrokuju goveđu spongiformnu encefalopatiju (skraćeno engl.BSE), ili popularno kako je zovu kravlje ludilo kod stoke i nove verzije Creutzfeldt-Jakobove bolesti kod ljudi. Creutzfeldt-Jakobova bolest je rijetka degenerativna bolest mozga. Na osnovu mnogih istraživanja uprave za hranu i lijekove, engl. Food and Drug Administration (skraćeno FDA ili USFDA) i ostalih nacionalnih organizacija i zemalja koje razmatraju mogući rizik od prenošenja BSE preko želatina smatra se da je mogućnost javljanja ovih bolesti mala sve dok se slijede mjere predostrožnosti toku proizvodnje.

Zdrava alternativa gumenim slatkišima je sušeno voće koje slatkim i kiselim okusima te šarenim i zanimljivim izgledom jednako može zadovoljiti gladna dječja osjetila.

Povezani članci