Leblebija

Ostali nazivi: naut, slanutak, slani pasulj; engleski naziv: chickpea; njemački naziv: kichererbse; latinski naziv: cicer arietinum.

Leblebija je biljka teškog imena i ne baš učestale primene. Ipak, ako ste se nakad pitali šta su to falafel i humus koji se često spominju u serijama i filmovima, oni su poznati specijaliteti upravo od ove biljke. Leblebija je mahunasta biljka čije je seme slično semenu soje ili sušenom zrnu graška. Svetlosmeđe je boje, a nedozrelo seme ljušti se iz mahuna.

Leblebija je visokovredna namirnica za ljudsku ishranu. Najčešće se koristi kao varivo ili dodatak jelima sa povrćem. Priprema se kao mladi pasuIj ili grašak. Iako na našim prostorima nije uobičajeno, leblebija se može upotrebiti i mlevena za ukusna peciva, ali i kao dodatak pšeničnom brašnu za hleb. Popularne su i kokice i semenke od ove biljke, kao zdrava alternativa gickalicama.

Sastav leblebije je sličan drugim mahunarkama, koje su belančevinaste biljke. Osušeno zrno sadrži između 17 i 23 odsto belančevina, ali čak 53 do 63 procenta ugljenih hidrata. Biljno ulje, celuloza i minerali samo su neki od njenih brojnih sastojaka, ali, leblebija je neverovatan izvor gvožđa jer čak i kuvana leblebija sadrži visok procenat gvožđa, gotovo duplo više od iste količne mesa. Takođe nije zanemarljiva ni količina kalcijuma. Leblebija je izuzetno zasitna namirnica, ali preporučljiva je u kombinaciji sa žitaricama, jer takav obrok ima sve potrebne aminokiseline. Ipak, mlade mahune leblebije ne bi trebalo jesti, zbog visokog procenta jabučne i oksalne kiseline. Nova istraživanja pokazala su da pažnju treba obratiti i na lišće leblebije, koje u ishrani liči na kupus ili spanać i ima istu, ili čak i veću količinu gvožđa, cinka i bakra.

Leblebija - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinica Količina
Energetska vrijednostkcal 364
Ukupno proteinag19,30
Ukupno ugljenih hidratag60,65
Ukupno mastig6,04
– od toga: zasićene masne kiselineg0,63
Dijetalna vlaknag17,40
Holesterolmg0,00
Vodag11,53
Aminokiselina triptofang0,19
Aminokiselina treoning0,72
Aminokiselina izoleucing0,83
Aminokiselina leucing1,37
Aminokiselina lizing1,29
Aminokiselina metioning0,25
Aminokiselina cisting0,26
Aminokiselina fenilalaning1,03
Aminokiselina tirozing0,48
Aminokiselina valing0,81
Aminokiselina argining1,82
Aminokiselina histiding0,53
Monosaharidig0,00
Disaharidig0,00
Polisaharidig0,00
Mononezasićene masne kiselineg1,36
Polinezasićene masne kiselineg2,69
Vitamin AIU67,00
Vitamin B1 (Tijamin)mg0,48
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,21
Vitamin B3 (Nijacin)mg1,54
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,54
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0,00
Folatimcg557,00
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg1,59
Vitamin Cmg4,00
Vitamin DIU0,00
Vitamin EIU0,82
Vitamin Kmcg9,00
Kalcijum (Ca)mg105,00
Bakar (Cu)mg0,85
Željezo (Fe)mg6,24
Magnezijum (Mg)mg115,00
Fosfor (P)mg366,00
Kalijum (K)mg875,00
Natrijum (Na)g0,024
Cink (Zn)mg3,43
Mangan (Mn)mg2,20
Selen (Se)mcg8,20

Kupovina i čuvanje

Leblebije je moguće kupiti u mnogo oblika. U ponudi običnih supermarketa obično je zamrznuta ili u konzervi, ali na pijacama i prodavnicama zdrave hrane može se pronaći i sveža ili sušena. Za pripremu hrane sa leblebijom potrebno je znati kako odrediti količinu. Količina suvih leblebija jednaka je duploj kuvanoj količini, što znači da će vam za neki recept biti potrebna šolja kuvanih, a pola šolje sušenih. Takođe, pre upotrebe najbolje je ostaviti ih u hladnoj vodi tokom noći. Rok trajanja leblebije zavisi od stanja u kojem je kupljena ili pripremljena. Na primer, kuvane leblebije mogu potrajati i do tri dana ukoliko se čuvaju u frižideru, dok one u konzervi obično imaju zabeležen rok trajanja.

Uticaj na zdravlje

Prednosti upotrebe leblebija su nebrojene. Zbog velike količine vlakana, odlične su za snižavanje holesterola i za veoma kratko vreme mogu pokazati izvrsne rezultate. Leblebija je velika pomoć za probleme sa varenjem, ali i za stabilizaciju šećera u krvi pošto imaju nizak glikemijski indeks. Interesantno je da, zbog velike količine magnezijuma, pozitivno deluju na nerve i opuštanje, kao i na krvni pritisak. Magnezijum je, takođe, dobar za kosti, ali i za trudnice jer smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Ukoliko želite da leblebiju uključite više u svoju ishranu, možete je dodati u supu, kao i napraviti jednostavan, ali ukusan namaz za hleb. Potrebno je samo da je sameljete u blenderu, začinite, dodate limunov sok, beli luk i malo maslinovog ulja.

Povezani članci