Limunada

Danas se pod riječju „limunada“ podrazumijevaju sva zaslađena pića koja u sebi imaju limunov sok. Mnoštvo recepata i varijacija limunade postoje širom svijeta, kao što su ružičasta limunada (engl. pink lemonade), limeta-limunada (engl. limeade), narandža-limunada ili orandžerada (engl. orangeade), višnja-limunada (engl. cherryade), limunada miješana sa medom ili gaziranom vodom i još mnoge druge. Čak i alkoholna pića sa sastojkom limunovog soka spadaju pod ogranak „limunada“ ili bolje rečeno u „teške limunade“.

Grupisati ovakvu grupu pića pod nazivom limunada je pomalo neobično, jer na našim prostorima limunada može značiti samo jedno. Ono jednostavno i osvježavajuće piće, pripremljeno na svoj najprostiji način. Limunov sok, voda i kuhinjski šećer, to je sve što je potrebno za jednu savršenu limunadu.

Zašto je ovo piće dobilo ime limunada, zašto ne limunov sok? Iz veoma jednostavnog razloga, jer limunada nije 100% cijeđen limunov sok, nego u svom sastavu ima vodu i šećer. Sam limunov sok je veoma jak i kiseo, te je neugodan za piti.

Istorija i porijeklo limunade

Za limun ljudi smatraju da je otkriven na prostorima Sjeverne Indije, Kine i Burme, te da je oko 700. godine p.n.e. limun dospjeo na prostore Persije, zemalja Arabije i Egipta. U to vrijeme limun je bio sastojak mnogih jela, ali kao sastojak pića u obliku limunade vjerovatno potiče iz zemalja na kojima je limun i nastao. Prvi zapisi o postojanju limunade pronađeni su na prostorima drevnog Egipta, pa se iz tog razloga smatra da odatle limunada i potiče. Zapisi su govorili o tome kako je to bilo lokalno piće koje su pili seljaci.

U 17. vijeku nastala je prva kompanija u Parizu koja je proizvodila i prodavala limunadu, te je uspjela monopolizovati prodaju limunade. Pripadnici firme ili prodavači su lutali ulicama Pariza, te kupcima sipali limunadu u male čaše iz svojih rezervoara na leđima.

Pojam limunade kao napitka ili pića je do danas postao toliko poznat i na neki način i tradicionalan. Kada smo kod tradicionalnosti, dobar primjer je i Amerika, gdje je uobičajeno da djeca, ispred svojih kuća, za vrijeme ljetnih praznika postave štand i prodaju domaću limunadu. Ovo je postao kultoloroški događaj, poznat širom svijeta i prikazan kao stereotip u mnogim filmovima.

Nutritivna vrijednost

Tradicionalna limunada napravljena od vode, šećera i limuna može se smatrati nutritivno bogatim napitkom. U prilog njenom bogatom nutritivnom profilu ide sadržaj vitamina C. Limunada se može posmatrati i kao energetsko piće koje će vam obezbjediti brzu energiju zbog prisustva šećera. Kada je u pitanju nutritivna vrijednost limunade, šećer ima negativnu konotaciju. Ako pazite na unos brzih šećera, te ih želite smanjiti na minimalnu količinu, šećer je moguće zamjeniti nekim umjetnim zaslađivačem ili steviom. Na taj način možete obogatiti svoj organizam potrebnom dozom vitamina C, te dodatno opskrbiti vaše tijelo tečnošću, a ne morate brinuti o brzim šećerima koje ste ovom prilikom uspjeli izbjeći. Ostaje i mogućnost da limunadu ničim ne zaslađujete, ali kao takva je vrlo opora i kisela, te nije baš ugodna za piti.

Jedna čaša limunade (čaša od 2 dcl), bez prisustva šećera ima oko 80 kcal, ima oko 20 grama ugljenih hidrata, vrlo malo protena (manje od 1 grama) i zanemarivo malu količinu masti (manje 0,05 grama). Svakim dodavanjem običnog kuhinjskog šećera (saharoze) povećavamo i energetsku vrijednost limunade. Limunada je idealno piće koje možete uključiti povremeno u vašu ishranu pogotovo, zbog količine vitamina C. Opskrba vitaminom C je svakodnevna potreba i najviše ga ima u citrusnom voću i nekim vrstama povrća. Vitamin C je jedan od glavnih prirodnih antioksidanasa potrebnih našem tijelu.

Limun sok, 100% cijeđen - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 22
Ukupno proteinag0,35
Ukupno ugljenih hidratag6,90
Ukupno mastig0,24
– od toga: zasićene masne kiselineg0,040
Dijetalna vlaknag0,3
Holesterolmg0
Vodag92,31
Ukupno šećerag2,52
Mononezasićene masne kiselineg0,006
Polinezasićene masne kiselineg0,021
Vitamin AIU6
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,024
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,015
Vitamin B3 (Niacin)mg0,091
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,046
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0
Folatimcg20
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0,131
Vitamin Cmg38,7
Vitamin DIU0
Vitamin Emg0,15
Vitamin Kmcg0
Kalcijum (Ca)mg6
Bakar (Cu)mg0,016
Željezo (Fe)mg0,08
Magnezijum (Mg)mg6
Fosfor (P)mg8
Kalijum (K)mg103
Natrijum (Na)mg1
Cink (Zn)mg0,05
Mangan (Mn)mg0,012
Selen (Se)mcg0,1
Vrijednosti navedene u tabeli odnose se na količinu od 100 grama namirnice.


Kupovina i čuvanje

Limunadu je vrlo lako i jednostavno pripremiti. Potrebno je da u vašoj kuhinji imate samo svjež i sočan limun. Možete spremiti i veću količinu limunade, ali preporučamo količinu koja vam je dovoljna za najviše dva dana, jer je najbolje piti limunadu što svježiju. Pripremljena limunada se obično čuva u frižideru. Najviše osvježava, ako se poslužuje ohlađena ili sa kockicama leda. Popularno je u čaše limunade, pri posluživanju ubaciti listiće svježe metvice, jer dodatno obogaćuju okus.

Limunada, osim kući, može biti vaš izbor kada odete u kafić i bilo koje drugo slično mjesto. Izbor napitaka i pića, danas je neograničen, ali ipak dobra stara limunada je bolji izbor za vas nego bilo koji drugi sok nastao kao industrijski proizvod. Industrija je toliko napredovala da je počela proizvoditi napitke sa dodacima raznih vitamina i minerala. Ne dopustite da vas njihova parola „zdravog“ i ukusnog pića prevari.

Čast izuzecima koji proizvode dobre i 100% cijeđene sokove, ali mnogo ostali tipovi sokova sadrže brojne aditive i bojila koji pospješuju njihov okus, te ogromne količine šećera, a vrlo mali udio voća.

Za razliku od limunade u koji svjesno dodajemo šećer, nismo ni svjesni koliko ih industrija dodaje u svoje proizvode. Samo se sjetite kako mnoge osobe kažu, kako poslije popijenog soka budu još više žedni, a to je zbog velikog udjela šećera. Djeca koja konzumiraju takve sokove neograničeno imaju problem sa ovisnošću o šećeru i gojaznošću, te pri njihovom odrastanju ta bezlazena navika konzumiranja sokića prerasta u mnogo veće probleme.

Vjerujemo da niste čuli kako poslije limunade imate želju da ugasite žeđ, osim ako niste pretjerali sa šećerom.

Uticaj na zdravlje

Kao što smo rekli limunada je dobra dopuna vitamina C za vaš organizam. Konzumiranje limunovog soka pomješanog sa puno većom količinom vode (oko 2 litre), na osnovu istraživanja, ukazalo je na smanjenje mogućnosti javljanja bubrežnog kamenca, zahvaljujući citrusnoj kiselini limuna. Limunada je popularna i tokom perioda gripe, jer vitamin C blagotvorno utiče na naš imunitet.

Ipak ne preporučujemo svakodnevno ili prekomjerno konzumiranje limunade. Pretjerana konzumacija može se odraziti na osobe sa želučanim problemima. Mogu imati negativna iskustva i nuspojave kao što je ubrzani rad srca. Limunska kiselina može prouzrokovati mučninu i povraćanje, te još mnoge simptome koji variraju u zavisnosti od individue.

Reference:

Povezani članci