Kajmak

Ostali nazivi: vrhnje, skorup; engleski naziv: kaymak; njemački naziv: kaymak.

Ovaj kremasti mlečni proizvod bogatog ukusa neizostavan je deo tradicionalne kuhinje Srbije i Bosne. Obično se jede uz meso sa roštilja ili pečene paprike, ali, kada bi se sprovela anketa, sigurno bi bio odabran čak i kao kralj namaza za sendviče. Uz mezu se najčešće servira u kuglama.

Kajmak se i danas pravi po staroj recepturi. Dobija se odvajanjem gornjeg masnog sloja sa ohlađenog ili skuvanog sirovog mleka. Može se praviti od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka. U seoskim domaćinstvima se najčešće obira 12 do 24 sata posle hlađenja, a onda se slaže u posebne drvene posude i soli sloj po sloj. Domaći kajmak ne ispunjava nijedan kriterijum Pravilnika o kvalitetu mlečnih proizvoda i starter kultura, stoga se fabrička proizvodnja kajmaka pojavila širom sveta. Ipak, u veštačkim uslovima, nema bakterija koje su potrebne mleku pa nijedan fabrički kajmak nema ukus kao domaći. Zbog toga je kajmak privilegovan u prometu namirnica, u odnosu na druge mlečne proizvode.

Zvuči neobično, ali glavni sastojak kajmaka je voda, koje ima čak 55%. Iako kajmak sadrži i proteine, a i mnogo minerala i vitamina, veliki deo čine masti, kojih je 34% do 75%. To ne iznenađuje, ako znamo da je kod pravljenja kajmaka najvažnija količina mlečne masti, koja bi uvek trebala da bude iznad 60%, pošto upravo ona stvara specifični ukus. Najboljim se smatra kajmak od oko 65-procentne mlečne masti, ali kvalitet kajmaka varira od mnogo parametara.

I energestka i nutritivna vrednost kajmaka zavise od mnogo parametara. Svaka vrsta, a posebno, ističemo, one domaće napravljene u kućnoj atmosferi zavise od kakvoće mleka, samog načina izrade kajmaka, te niz drugih faktora koji mogu da utiču na njegovu vrednost. Za one koji vode dosta računa o zbiru kalorija, ako imaju na svom dnevnom meniju ovu poslasticu, trebaju se fokusirati na industrijski dobijene namirnice. Na njihovim pakovanjima, ipak, možete da dobijete tačan kalorijski uvid kao i tačan uvid udela procenta mlečne masti. Kao što smo već ranije pomenuli u industrijski dobijenom kajmaku koriste se i određene bakterije koje pospešuju bržu proizvodnju, ali se isto tako vrše se i brojna ispitivanja kvalitete nutritivnog sastava i okusa. Na vama, jedino ostaje izbor kajmaka omiljenog okusa i svakako prilagodljive nutritivne vrednosti, da vam ponekad zagolica vaša nepca i ispuni želju za nekom ekstravagantnom namirnicom, masnije nego ostale ali zato i ukusnije.

Zlatiborska lepinja sa kajmakom

Iako je planina Zlatibor poznata po specijalitetima poput pršuta, rakije i meda, među najpoznatijim je upravo zlatiborski kajmak. Iako se kajmak dosta koristi u pripremi tradicionalnih jela, definitivno treba probati zlatiborsku lepinju sa kajmakom.
Za one koji žele da je naprave sami: prepoloviti lepinju na pola i bogato je premazati kajmakom sa obe strane. Zatim umutiti jaje i preliti ga preko kajmaka. Za svaku lepinju potrebno je po jedno jaje. Staviti lepinje u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostaviti da se peče 5-10 minuta. Kada se kajmak rastopi, a jaje skori, lepinja je spremna. Po želji dodati pršut ili začine.

Kupovina i čuvanje

Domaći kajmak najčešće dolazi iz planinskih područja odakle se dovozi na pijace. Iako postoji mnogo fabričkih verzija kajmaka, pravi kajmak kupuje se samo na pijacama i u domaćinstvima. Razlikuju se dva tipa kajmaka. Mladi kajmak ima blaži ukus i konzumira se odmah nakon proizvodnje. Najbolje ga je upotrebiti u roku od jedne do dve sedmice. Zreli kajmak drugačijeg je i ukusa i izgleda. Žućkaste je boje i ima oštriji ukus, a pre upotrebe potreban mu je određeni period da sazri. Njegov rok trajanja je oko 6 meseci, zbog čega je dosta cenjen u domaćinstvima.

Uticaj na zdravlje

Iako se kajmak na našem području jede dosta često, stručnjaci smatraju da spada u nezdravu hranu, zbog visokog procenta mlečne masti i holesterola. Apsolutno je „zabranjen“ osobama sa povišenim krvnim pritiskom i holesterolom. Ne preporučuje se onima koji imaju problem sa kilažom ili sa srčanim problemima. Osobama starijim od 60 godina ne preporučuje se masna i teška hrana, pa samim tim ni kajmak, iako je ovu ukusnu namirnicu teško izbeći u domaćoj kuhinji.

Povezani članci