Ementaler

Ostali nazivi: – engleski naziv: Emmental, Swiss cheese; nemački naziv: Emmentaler.

Iako je prvi put napravljen 1293. godine, masovna proizvodnja ovog sira je počela tek u 19. veku najpre u gornjem toku reke Eme u dolini Emental blizu Berna a zatim i u svim ostalim regionima Švajcarske. Iako organizovani i odgovorni, Švajcarci su na vreme zaštitili samo naziv „Emmentaler Switzerland“ dok su ementaler sirevi dostupni iz raznih krajeva sveta, posebno iz Francuske i Bavarije.

Za 1 kilogram ementalera potrebno je oko 12 litara mleka. Nastaje prilikom fermentacije pomoću tri vrste bakterija: Streptococcus thermophilis, Lactobacillus i Propionibacter shermani koje se dodaju kada tečnost dostigne temperaturu od 31 stepena Celzijusa. Pola sata nakon toga, podsirena smesa se seče i lagano zagreva na 47 stepeni Celzijusa. Nakon toga se stavlja u kalupe u kojima stoji pod pritiskom 24 sata, pa se spušta u posude sa presolcem gde provodi 3 dana. Na kraju u posebnim komorama zri na nepunih 13 stepeni od 4 do 10 meseci.
Bakterija Propionibacter Shermani jede mlečne kiseline koje izbacuju druge dve vrste bakterija i ispušta ugljen dioksid koji stvara šupljine po kojima je sir čuven. Da bi sir mogao da se smatra vrhunskim, rupe moraju biti okrugle, istih dimenzija i moraju imati sjaj koji stvara privid da su vlažne. Što je period zrenja duži, sir je kvalitetniji. Kod pravog, kvalitetnog ementalera mehurići moraju da budu pravilni, loptasti, veličine trešnje. Ukoliko su manji ili veći, može se zaključiti da je došlo do greške u zrenju.

Ementaler je polutvrdi žuti sir napravljen od kravljeg mleka. Sadrži 45% masnoće. Može se reći da nema neku izrazitu aromu. Prilično je glatke i rastegljive teksture, lako se topi i zato je veoma dobar za kombinovanje sa drugim namirnicama. Jede se sam, često narezan na kockice, u sendvičima, hladnim posluženjima, a odlično ide uz pivo i vino. Koristi se i za granitiranje toplih jela ( narenda se i na kraju zapeče u rerni) i u pripremi fondua. Servira se isečen na tanke listiće.
100g ementaler sira sadrži 429 kcal od kojih 109,2 kcal ili 27,3g čine proteini, 302,4 kcal ili 33,6g čine masti a 6,4 kcal ili 1,6g ugljeni hidrati. Vitamini i minerali su zastupljeni u minimalnim količinama. Ono što najviše zanima osobe koje vode računa o ishrani i izgledu je kako potrošiti te kalorije. Sledeće aktivnosti u navedenom trajanju im mogu u tome pomoći: šetnja 161 min, trčanje 97 min, vožnja bicikle 61 min, preskakanje konopca 49 min, istezanje 193 min, penjanje uz stepenice 54 min, usisavanje 138 min, plivanje 61 min, aerobik 74 min.

Kupovina i čuvanje

Pored Švajcarske, ovaj sir se proizvodi i u susednim zemljama pod raznim komercijalnim nazivima. Švajcarska, Francuska, Austrija i Nemačka proizvode Ementaler sir koji ima zaštićenu oznaku porekla. Može se naći u većini prehrambenih prodavnica kao i u radnjama specijalizovanim za proizvodnju sira. Čuva se na suvom i hladnom mestu na temperaturi od 0°C do +8°C.

Uticaj na zdravlje

Zbog visokog procenta masnoće, spada u nezdravu hranu koja se ograničava kako u količini tako i u učestalosti upotrebe. Masti sireva kao što je ementaler preovladava zasićenim mastima. Prevelike količine dnevno mogu uticati na povećanje rizika od oboljenja kardiovaskularnih bolesti. Svakako treba obratiti i pažnju na holesterol u siru, jer prekomjernom količinom pojačavamo loš holesterol (LDL holesterol). Gojaznim osobama se takođe ne preporučuje konzumacija. U trudnoći je dozvoljeno konzumiranje u dogovoru sa lekarom. Za osobe koje imaju balansiranu ishranu i zdrav aktivan život, a pod balansiranom ishranom po statistici istraživanja vodećih institucija za ishranu, podrazumjeva se oko 2000 kcal dnevno i preporučuje se dnevni unos masti oko 25-30%, ili oko 65 grama masti. 100 grama ementalera ima oko 32 grama masti što je već polovina dozvoljene količine. Masti su vrlo bitne za organizam i 65 grama masti na dnevnoj bazi se iz pojedinih namirnica brzo nakupi i te masti treba da budu iz što zdravijih izvora. Svakako je u redu priuštiti ovako ukusan obrok vašem nepcu, ali u umjerenim količinama i ne tako učestalo.

Povezani članci