Maslinovo ulje

Ostali nazivi: -; engleski naziv: olive oil; njemački naziv: olivenöl.

Maslinovo ulje ili tečno zlato (kako ga nazivaju njegovi vjerni potrošači) spada u red vrhunskih namirnica. Dvoumite se da li trebate ubaciti maslinovo ulje u vašu ishranu i da ga konačno počnete koristiti, iako vam vaše navike to ne dopuštaju, onda da vam odmah riješimo vašu dilemu… odgovor je, da!

šta je maslinovo ulje i kako se dobija?

Maslinovo ulje je prirodan uljani sok dobijen iz ploda maslinovog drveta, maslina. Drvo masline (lat. Olea europea) raste i uzgaja se u mediteranskim područjima već hiljadama godina. U zemljama mediterana maslinovo ulje predstavlja osnovu mediteranske kuhinje. Ulje iz maslina je jedino ulje koje može odmah da se konzumira nakon cijeđenja, bez ikakvih dodatnih prerada. Okus i miris može da se razlikuje, zavisno od sorte maslina i kvalitete ploda. Razna maslinova ulja mogu biti spoj više sorti maslina što, opet, daje određen miris i okus.

Postupak dobijanja maslinovog ulja odvija se hladnim prešanjem ili tiještenjem maslina, takođe maslinovo ulje može se dobiti i rafinisanjem. Često se u prodaji može naći i mješavina djevičanskog sa rafinisanim maslinovim uljem ili čak mješavina maslinovog ulja sa drugim vrstama biljnih ulja. Ovakve vrste ulja su najčešće, kako to već nalaže marketing industrija, imenovana uvijek za klasu bolje od onog što ustvari jesu, pa u tom slučaju na poleđini etikete pored energetskih vrijednosti bi trebalo da piše tačan omjer svih vrsta ulja koje proizvod sadrži u sebi. Hladno prešanje ulja je najzdraviji i najčistiji proces dobijanja maslinovog ulja, jer tada ne dolazi do nikakvog zagrijavanja, pri čemu neka ulja mijenjaju svojstva i gube izvjesne nezasićene masne kiseline koje imaju karakter vitamina. Dobijanje najkvalitetnijeg maslinovog ulja vrši se gnječenjem ploda ili drobljenjem, što označava prvu fazu procesa. Posle gnječenja, dobija se krupno izdrobljena masa. U drugoj fazi se vrši tiještenje ove grubo dobijene mase, pri čemu se čisto ulje cijedi iz maslina.

Vrste maslinovog ulja

Kada uđete u supermarket sa namjerom da ovaj put kupite maslinovo ulje, možete vrlo lako da se zabunite ogromnim asortimanom u ponudi. Postoji mnoštvo vrsta, marki i brendova maslinovog ulja. U svakom slučaju, izbor bilo kojeg maslinovog ulja je uvijek bolji izbor od bilo kojeg običnog polinezasićenog rafinisanog ulja. Maslinovo ulje, zbog načina dobijanja i svog izuzetno cijenjenog nutritivnog sastava je savršeno za korištenje u kulinarstvu. Tužna je istina i činjenica, da je često cijena ulja prva koja diktira izbor ulja u kuhinji, a ne bolji izbor za vaše zdravlje. Kupovanje najkvalitetnijeg hladno prešanog maslinovog ulja može mjesečno za jednu kuhinju tražiti velike izdatke novca. Svakako se možete opskrbiti i jeftinijom varijantom maslinovog ulja i potkrepiti vaše zadovoljstvo time što ste danas ipak kupili zdraviju namirnicu od one koje ste dosad koristili. Da biste se uklopili u vaš budžet, važno je poznavati sve vrste maslinovog ulja i njihove glavne razlike koje određuju kvalitet same namirnice. Poznavanje svih vrsta maslinovog ulja će vam svakako pomoći u vašem odabiru i bićete mnogo sigurniji da niste za svoj novac uzeli nešto što je precijenjeno, te manje kvalitetno, jer ste nedavno na nekakvom televizijskom programu čuli njihove hvalospjeve kako je baš ta marka jedina i najbolja varijanta za vas…

Ekstra djevičansko maslinovo ulje – Prvo i najbolje!

Među svim vrstama ovo spada u najkvalitetnije i najskuplje maslinovo ulje. Dobija se poslije prvog cijeđenja zdravog ploda masline. To su uglavnom mehanički procesi u koje se, ni u kakvom slučaju, ne ubrajaju bilo kakvi procesi rafinisanja i ekstraktovanja. Među svim ostalim klasifikacijama maslinovog ulja, a govoreći i u poređenju sa drugim vrstama biljnih ulja, extra djevičansko maslinovo ulje sa svojim nutritivnim kvalitetima zauzima jednu od pozicija pri samom vrhu u kulinarstvu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje, prirodno cijeđeno, takvo kakvo jeste ne bi trebalo da ima nikakvih nedostataka kao ostale njegove klasifikacije. Prepoznaje se po svom izrazito specifičnom okusu i mirisu lišća i ploda zrelih maslina, što svakako predstavlja jednu od njegovih vrlina, a ne mana.

Pri izboru ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ako želite da bude izuzetno dobre kvalitete, osim naziva na flaši „extra djevičansko maslinovo ulje“ ili „extra virgine“, postoji još nekoliko faktora na osnovu kojih možete utvrditi da li je ekstra djevičansko ulje koje ste odabrali stvarno najbolji mogući izbor. Sva maslinova ulja koja nose naziv „ekstra djevičansko maslinovo ulje“ ne moraju nužno značiti da su najbolja i da su sva ista. Najbitniji faktor prepoznatljivosti, boljeg u klasi od najboljih je njegov procenat slobodnih masnih kiselina ili skraćeno kiselost. Na etiketama energetskih vrijednosti procenat kiselosti je često izražen i kao oleinska kiselina. Dozvoljen procenat slobodnih masnih kiselina kod ekstra djevičanskog ulje je do 0,8% ili do 0,8 grama na 100 grama ulja. Ulja preko ove količine oleinske kiseline, ne spadaju u extra djevičanska ulja. Razlika od jednog proizvoda do drugog je u tome što procenat kiselosti može da bude i manji, što ga čini još nutritivno kvalitetnijim. Ako stremite da kupujete isključivo ekstra djevičansko, trebate se ograničiti da procent kiselosti bude maksimalno do 0,5%, pa čak i ako možete naći u prodaji i manji, tim bolje. Još jedna stvar koja će vam pomoći pri prepoznavanju jeste čitanje „sitnih slova“ na etiketama. Postoje pravilnici o proizvodnji maslinovog ulja, njihovom distribuiranju, kao i prodaji. Neke stvari se moraju naglasiti na boci, a jedan od njih su obavezni navodi o označavanju. Ako je u pitanju ekstra djevičansko ulje mora postojati navod: „Ulje visoke kvalitete dobijeno direktno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima.“ Kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje na etiketama treba da ima i navedenu zemlju porijekla, gdje su masline ubrane, gdje su proizvedene, iz koje zemlje su dopremljene i drugo. Što je ulje čišće i jačeg okusa i mirisa to vše upućuje na čistije i svježije ulje. Pod rječju svježije treba obratiti pažnju na rok upotrebe pri kupovini. Ne treba napominjati da svako ulje, a ne samo maslinovo, kada se dobije hladnim cijeđenjem ima sačuvane zdrave masti, vitamine i minerale. S druge strane hladno cijeđeno ulje, što je kvalitetnije to je osjetljivije, pa u tom slučaju trebate voditi računa o njegovom čuvanju.

Djevičansko maslinovo ulje – Jeste drugo, ali ne i manje bitno!

Djevičansko maslinovo ulje se takođe dobija hladnim cijeđenjem, ali ima veći postotak oleinske kiseline, do 2%. Što znači, ima oko 2 grama slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja. Djevičansko maslinovo ulje se dobija od nešto slabije klase kvaliteta maslina. Ono što smo naveli o obaveznim navodima za ekstra djevičansko maslinovo ulje, postoji i za djevičansko: „Ulje dobijeno direktno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima.“ Okus i miris ovog ulja malo su blaži i pristupačniji nepcu od ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima intenzivnije i blaže okuse, dakle, različite, zavisno od proizvođača, ali ipak izraženije od djevičanskog maslinovog ulja. Za one koji po prvi put žele da koriste maslinovo ulje u svojoj kuhinji, za početak, preporučujemo djevičansko maslinovo ulje, upravo, zbog njegovog blažeg okusa i mirisa. Mnogi imaju svoje određene i ustaljene navike ishrane, pa tako i navike okusa. Ekstra djevičanska maslinova ulja visoke kvalitete imaju veoma izražajan jak, trpak miris, simboličan i prepoznatljiv mediteranskim naseljenicima koji su navikli na ovakvu vrstu kuhinje. Za ostale koji imaju sasvim drugačije navike okusa, maslinovo ulje jakog mirisa može ih odbiti, te na kraju mnogi donesu odluku da ipak, maslinovo ulje nije nešto što bi mogli koristiti u svojoj kuhinji.

Ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje su dve najkvalitetnije vrste i zato nose nazive ekstra djevičansko i djevičansko. Šta ti prefikski uopšte znači za ulja? Djevičansko označava da je dobijeno hladnim, isključivo mehaničkim cijeđenjem, po „prvi put“ iz ploda, bez ikakvih temperaturnih zagrijavanja ili bilo kakvog hemijskog tretiranja. Jedini termički procesi koji su dozvoljeni u ovom slučaju su oni koji se koriste pri pranju, dekantiranju ili filtriranju, ali nikako ne smiju nanijeti nikakve promjene hemijske strukture ulju. Extra djevičanko označava isto što i djevičansko, samo je razlika u kvaliteti maslina. Koriste se najbolje kvalitete maslina, pa se samim tim dobija i kvalitetnije ulje sa manjim procentom oleinske kiseline, te ekstra označava tu razliku kvalitete.

Maslinovo ulje lampante

Zadnja klasa djevičanskog maslinovog ulja sadrži više do 2 grama oleinske kiseline na 100 grama ulja. Ovo ulje nije namjenjeno za upotrebu, nejestivo je, jer ne zadovoljava određena senzorska svojstva. Iako, je djevičansko, ono je nekvalitetno, jer je dobijeno iz veoma loše sorte maslina (protrule ili pokvarene masline). Odatle je i dobilo naziv „lampante“, jer se nekada koristilo kao gorivo za lampe. Postupkom rafinisanja moglo bi da bude jestivo, ali se ipak ne praktikuje u te upotrebe. Namjenjeno je za industriju pri rafinisanju i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Iako se ne može naći u slobodnoj prodaji, bitno ga je spomenuti, jer kao takvo čini podklasu djevičanskih maslinovih ulja.

Prve tri navedene klase čine djevičanska ulja.

Maslinovo ulje rafinisano

Ovo maslinovo ulje se dobija postupkom rafinisanja djevičanskog maslinovog ulja. Rafinisanje uklanja višak slobodnih masnih kiselina, ali isto tako uklanja i dosta korisnih stvari za organizam. Ostaci slobodnih masnih kiselina po opštem pravilniku proizvodnje ne smije biti veći od 0,3 grama slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja. Rafinisanje ne smije uticati na bilo kakve promjene u strukturi triglicerida ulja. Proces rafinacije utiče i na okus i miris, te vizuelni izgled ulja. U rafinisano maslinovo ulje dodaju se manje količine ekstra djevičanskog maslinovog ulja da bi se dobila bolja aroma i okus.

Maslinovo ulje rafinisano pomiješano sa djevičanskim uljima

Još jedna vrta maslinovog ulja je mješavina rafinisanog sa većom količinom djevičanskog maslinovog ulja, osim ulja lampante. Ovakva maslinova ulja su najčešća u prodaji i mogu se prodavati po cijenama ekstra djevičanskog, jer u sebi sadrže nešto ovog ulja. Ovdje takođe obratite pažnju o obaveznom navodu, koji postoji i za ovakvu vrstu ulja, a ono glasi: „Ulje dobijeno miješanjem rafinisanog maslinovog ulja i (ekstra) djevičanskog maslinovog ulja“ Stoga, pri kupovini obratite pažnju na sastav i ostale nutritivne vrijednosti. Ovo ulje može da sadrži do 1 gram slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja.

Ulje komine maslina

Poslije prvog cijeđenja dobijaju znači djevičanska maslinova ulja, a ostatak ocjeđene mase je komina. Daljim tretiranjem komine (postupcima rafinisanja) dobija se ulje komine maslina i rafinisano ulje komine maslina. Rafinisano ulje komine masline ne sadrži više od 0,3 grama slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja. Ulje komine masline se takođe može miješati sa djevičanskim maslinovim uljem. Ono ne sadrži više od 1 gram slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja. Ova ulja se ne mogu nazivati maslinovim uljem.

Maslinovo ulje - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 884
Masti
g100,00
- zasićene masne kiseline
g13,45
- jednostruko nezasićene masne kiseline
g73,90
- višestruko nezasićene masne kiseline
g10,00
Ugljeni hidratig0,00
Vlakna
g0,00
Proteinig0,00
Ukupno šećerag0,00
Vitamin Aμg0,00
Vitamin Dμg0,00
Vitamin Emg14,35
Vitamin Kμg60,20
Vitamin Cmg0,00
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,00
Vitamin B12 (Kobalamin)μg0,00
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,00
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,00
Vitamin B3 (Niacin)mg0,00
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0,00
Kalijum (K)mg1,00
Kalcijum (Ca)
mg1,00
Fosfor (P)
mg0,00
Magnezijum (Mg)
mg0,00
Željezo (Fe)
mg0,56
Cink (Zn)
mg0,00
Bakar (Cu)mg0,00
Mangan (Mn)
mg0,00
Selen (Se)μg0,00

Kupovanje i čuvanje

Kada kupujete maslinovo ulje treba da obratite pažnju na njegov rok proizvodnje kao i rok upotrebe bez obzira o kakvoj se klasi maslinovog ulja radi. Što je maslinovo ulje svježije i bolje klase, to zahtjeva bolje čuvanje. Ako kupujete ekstra djevičansko maslinovo ulje, a sporo ga trošite onda je najbolje ograničiti se na manje ambalaže da bi vam bilo što svježije. Poznato je da sva svojstva ulja vremenom oksidiraju. Na oksidaciju i užeglost utiču dnevno svjetlo, temperatura i vazduh. Dakle, ulje je najbolje držati na hladnom i tamnom mjestu. Ne preporučuje se baš čuvanje u frižideru, jer nakon otvaranja brzo gubi na kvaliteti. Bitno je da se ne nalazi u blizini pećnice, da ne bude izloženo višim temperaturama. Uvijek kupujte ulje u tamnim bocama. One ih štite od dnevnog svjetla. Možete ih dodatno zaštiti, ako bocu stavite u papirnu vrećicu.

U prodaji se mogu naći maslinova ulja s raznim dodacima kao što su bosiljak, limunova korica, češnjak, ljutika, đumbir, ljuta papričica, korijander, crni biber u zrnu, lovorov list i još mnogi drugi.

Uticaj na zdravlje

Postoje priče o tome kako na djevičanskim maslinovim uljima ne treba pržiti i peći hranu, istina je da to zavisi od temperature prženja. Idealna temperatura prženja hrane je oko 180 celzijusa i na toj temperaturi djevičansko maslinovo ulje neće promjeniti hemijsku strukturu. Ipak, ako ćemo hranu pržiti na temperaturama većim od 190 stepeni onda je bolji izbor rafinisano maslinovo ulje koje podnosi temperature prženja do 230 stepeni, što je obično navedeno na etiketi proizvoda.

Već je poznato i obrađeno u mnogim sličnim člancima ali svakako osjećamo dužnost da i mi kažemo nešto o stabilnosti maslinovog ulja na visokim temperaturama. Prije par godina, pa čak i sada za mnoge, važi informacija da se na djevičanskom maslinovom ulju ne može peći, pržiti i slično, jer bi neobrađene, odnosno nerafinisane masnoće mogle biti štetne po zdravlje i kancerogene. Industrijski marketing je u ovom slučaju nadmašio sam sebe! Ovo mišljenje je postalo uvaženo među masama, pa se zato sva ona polinezasićena rafinisana ulja masovno koriste, a ona su ta koja su štetna za zdravlje i kancerogena. Da li se može peći na maslinovom ulju? Može! Maslinovo ulje je jedna od najstabilnijih masnoća na višim temperaturama. Tačka dimljena djevičanskih maslinovog ulja je oko 190 stepeni, a kod rafinisanog maslinovog ulja tačka dimljenja je oko 220 stepeni. Rafinisano maslinovo ulje pogodno je za korištenje za prženje u dubokom ulju. Čak i ako se više puta koristi ne može naškoditi probavljivosti. Ono što je nevjerovatno, jeste da prilikom prženja na maslinovom ulju, mastima zamjenjujemo dio isparene vlage iz namirnice. Potrebno je da oko 60% vode ispari iz namirnica, da bi se masnoće maslinovog ulja probile u hranu, a sa drugim uljima to se dešava puno ranije. U tom slučaju hrana pržena na maslinovom ulju je manje masna, manje kalorična, a za isto vrijeme hrskavija i ukusnija.

Činjenice, već dokazane mnogobrojnim istraživanjima o uticaju maslinovog ulja po zdravlje čovjeka su mnogobrojne. Maslinovo ulje štiti od svih kardiovaskularnih bolesti. Snižava loš LDL holesterol, a pojačava dobar HDL holesterol. Smanjuje rizik dobijanja kancerogenih bolesti, kao što je rak dojke, prostate, debelog crijeva, maternice i drugo. Uvelike poboljšava metabolizam korigovanjem probave i apsorbcije hranljivih tvari. Sprečava upale jednjaka, želuca i pojave čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. U sastavu sa mediteranskom kuhinjom smanjuje rizik od dijabetesa. Preporučuje se za kožu i njenu prevenciju, pa je zato neizostavan dio u mnogim pilinzima, maskama za kosu, lice i tijelo. Potiče apsorbciju kalcijuma, pa ima blagotvorno djelovanje za one koje pate od osteoporoze.

Povezani članci