Sarma (gotova jela) – Recept sa nutritivnim vrijednostima

Sarma je tradicionalno balkansko jelo. Ovo jelo se priprema, tako što se nadjev, napravljen od mesa i pirinča (riže) umotava ili rola u listove kiselog kupusa. Na našim prostorima sarma je popularna u vrijeme zimskih perioda, pa se može reći da je jedan od zimskih specijaliteta. Još jedan razlog zašto se najviše pravi zimi, je da tada postoje već pripremljene zimnice od kiselog kupusa.

Kako se priprema sarma

Sarmu je prilično jednostavno za napraviti, ali zahtjeva dosta vremena oko pripreme. Na vremenu za pripremu jela može malo i da se uštedi, ako imate već ispraban recept i količine sastojaka. Praksa u ovom slučaju puno znači, najviše zbog začina koje dodajete, kako biste ocijenili da nije suviše slana ili ljuta, čime možete narušiti ukus. Sarmi je potrebno dosta vremena da se skuva, otprilike od 2 do 3 sata. Jelo se kuva na laganoj ili umjerenoj vatri. Tokom kuvanja ne smije se miješati, jer bi u tom slučaju pokidali ili upropastili savijene sarme.

Sarma vuče korijene iz turske kuhinje. Samo ime je dobila od turske riječi „sarmak“, što u prevodu znači „uvijati“.

Kako je potrebno više vremena za pripremu ovog jela, sarma se najčešće pravi za posebne prilike, a kod nas na našim prostorima to su najčešće kod Srba slavski dani ili nekakava druga veselja kod drugih naroda.

Recept za sarmu – Po receptu tablice kalorija

Iako postoje mnoge varijacije sarme, za potrebe našeg sajta mi smo naveli kako mi pripremamo sarmu i po toj recepturi naveli kalorijski sastav u glavnoj tabeli kao i u ovom članku. Drugačiji recepti prouzrokovaće i drugačiji kalorijski sastav.

Za ovo jelo je potreban nadjev, koji se najčešće pravi od fino mljevenog mesa, pirinča, te začina. Meso može da bude po vašem izboru, a najčeće se uzima goveđe ili svinjsko ili mješavina ove dve vrste. U meso se dodaje pirinač, sjeckani luk (crveni i bijeli), jaje, i začini. Ovaj recept je zaista jednostavan i daje jelu savršen balans između sastojaka. Vrlo je bitno da je količina pirinča i mesa srazmjerna i da ne preovaladava jedan okus više od drugog.

Sastojci:

  • 1 kg mljevenog mješanog mesa (50% govedina i 50% svinjetina, krtiji komadi bez masti)
  • 200 grama bijelog pirinča (riže)
  • 150 grama svježe sjeckanog crvenog luka
  • 50 grama svježe sjeckanog bijelog luka
  • 1 jaje (oko 60 grama)
  • 1 supena kašika vegete (20 grama)
  • 1/2 kafene kašike soli (5 grama)
  • 1/2 (ili manje) kafene kašike bibera
  • 1 kafena kašika sitno mljevene slatke paprike (5 grama)
  • 400 grama listova kiselog kupusa.

Način pripreme:

Nadjev se priprema tako što se u zdjelu redoslijedom dodavaju navedeni sastojci (osim kiselog kupusa), te se nježno mješaju (najbolje rukama), dok smjesa ne dobije finu i homogenu masu.

Kada ste pripremili nadjev uzmite pripremljene glavice kiselog kupusa i njezno skidajte (odmotavajte) listove, a da ih pritom ne oštetite. Svaki list koji ima zadebljan korjen na dnu, možete stanjiti nožem. Time ćete omogućiti više fleksibilnosti u listu i lakše ga umotati, a osim toga rolnica će biti puno čvršća i neće se raspasti pri kuvanju.

Svaka sarma se rola tako što uzmete list kupusa i stavite ga na dlan s tim da korjen kupusa počiva na početku dlana. Položite meso na list kupusa, te prvo presavijte ostatak listova sa strana, a onda umotajte meso od korjena lista prema vrhu. Nadjeve koji umotavate, prethodno uvaljajte dlanovima nježno u valjkasti oblik.

U šerpu za kuvanje sarme položite na dno prvo par listova kupusa, te slažite rolnice sarme u krug. Kada složite sarmu, nalijte je vodom dok ne prekrije sarme i stavite da se kuva.

Još jedan savjet… Uzmite tanjir koji staje u šerpu sa sarmama i okrenite ga licem prema sarmama, te ih poklopite. Na taj način, pri kuvanju, sarme se neće dići pri vrhu kada nalijete jelo vodom što znači da će se i one pri vrhu kuvati ravnomjerno sa ostalim.

Napomena: Začine možete dodavati i po želji, dakle, manje ili više kako biste bili zadovoljni. Kalorijska vrijednost jela se neće bitno promjeniti jer su vrijednosti začina male.

Nutritivna i kalorijska vrijednost sarme

100 grama sarme pripremljene po ovom receptu imaće oko 126 kalorija, skoro 11 grama ugljenih hidrata, 13 grama proteina i 4.2 grama masti.

Sarma je dosta „težak“ obrok, a obično pojedemo 2-3 sarme, što uz prilog u vidu pire krompira ili hljeba može otići na preko 600 kalorija u jednom obroku.

Ako sarmu pripremite sa masnijim mesom ove vrijednosti mogu ići gore. Takođe zbog bijele riže koja je poznat po svom visokom glikemijskom indeksu (GI), od sarme brzo osjećamo sitost.

Ovo ne mora da znači da je sarma nutritivno loše jelo ili nešto što trebate izbjegavati, čak i ako želite skinuti višak kilograma… Sarma može biti odličan obrok, ali pod uslovom da se jede umjereno. Umjerenost podrazumijeva 2-3 sarme u zavisnosti od njene količine po obroku, bez priloga hljeba ili pire-krompira kao što je to običaj kod nas. Ako je jedete sa ovim prilozima ili nekim drugim sličnima, kao što smo rekli drastično povećavate količinu kalorija čitavog obroka.

Termička obrada je jedan od faktora koji može dosta uticati na nutritivan kvalitet jela. U ovom slučaju kuvanje čini obrok lakše varljivim.

Sarma već u sebi sadrži dobar odnos makronutrijenata za jedan kompletan obrok, bez ikakvih priloga sa strane. Nadjev sa mesom sadrži i pirinač, što vam omogućava da uz pristojnu količinu proteina i masti, unesete i ugljene hidrate, ali i vlakna.

Kiseli kupus u ovom slučaju čini količinu povrća (vlakana), koje je poželjno unijeti uz ostale navedene nutrijente. Povrće je zdravo, čini nas punim i omogućava lakše i bolje varenje hrane. Kiseli kupus je nutritivno kvalitetna namirnica. Poznat je po tome što je izuzetno bogat Vitminom C i vlaknima (iako većina vitamina C propadne dugotrajnim kuvanjem).

Reference:

Povezani članci