Šta je to inulin?

Inulin je škrobasta supstanca, polisaharid koji spada u grupu vlakana pod nazivom fruktani, koja se nalazi obično u voću, povrću i generalno biljkama. Posebno ga ima u pšenici, crvenom i bijelom luku, bananama, praziluku, artičokama, šparogama, maslačku, te korijenju cikorije. Kod nas ga još zovu i ekstrakt dalije.

Unos inulina se obično preporučuje osobama koje imaju visoke masnoće u krvi, nevezano da li je u pitanju holesterol ili trigliceridi. U alternativnoj medicini se koristi i kao sredstvo za mršavljenje ili zatvor.

Naše tijelo ne može da svari ili apsorbuje inulin, međutim bakterije koje žive u crijevima mogu iskoristiti inulin za vlastiti rast i razvoj. Zbog ove osobine inulin je prebiotik, te iz istog razloga je često dodatak raznim probiotičkim jogurtima.

Kako naše tijelo ne može da ga razbije na monosaharide, tako inulin ne podiže nivo šećera u krvi. Iz tog razloga mogu da ga koriste dijabetičari.

Inulin se koristi i kao dodatak prehrani radi poboljšanja ukusa. Kako su određeni inulini različite slatkoće tako se u pojedinim namirnicima koristi kao zamjena sa šećer. Topiv je u vodi.

Kalorijska vrijednost inulina je od 0 do 2.5 kalorije po gramu, zavisno od količine fermentisanog inulina u crijevima.

Balkanski i mediteranski način ishrane pogoduju unosu inulina. Ovim načinom ishrane unesemo preko 20 grama inulina dnevno.

Uticaj na zdravlje

Inulin je efikasan u smanjenju visokih nivoa triglicerida. Istraživanja su pokazala da uzimanje inulina tokom 8 sedmica smanjuje nivo triglicerida za oko 19%.

Koristan je i kod zatvora. U praksi je se dokazalo da inulin popravlja rad crijeva kod starijih osoba.

Jako je koristan za crijevnu floru, međutim preporučljiv je unos zajedno sa dobrim bakterijama, jer inulin je jednako dobar i za one loše. Unosom dobrih bakterija putem jogurta ili kefira držimo na kontroli loše bakterije.

Inulin pomaže apsorpciju kalcijuma, a moguće i apsorpciju magnezijuma.

Iako ga preporučuju za visok holesterol te mršavljenje za te tvrdnje još ne postoje dokazi.

Tvrdnje da smanjuje rizik od raka crijeva su nepotvrđene i kontroverzne.

Kako u crijevima brzo fermentira i povlači vodu, prouzrokuje gasove, tako bi ga osobe sa sindromom iritabilnog kolona (sindrom nervoznih crijeva) trebale izbjegavati.

Poznate nuspojave važe za osobe osjetljive na inulin kao i na pretjeran unos istog, a to su: gasovi, nadutost, zvuk rada crijeva, stomačni grčevi, dijareja.

Jako mali broj ljudi je alergičan na inulin.

Reference:

Povezani članci