Kako prevazići ovisnost o brzoj hrani?

Za mnoge osobe, jesti zdravo i mršaviti nije uvijek jednostavno za izvesti. Štaviše, ova radnja za njih se u većini slučajeva čini nemogućom.

Uprkos njihovim najboljim namjerama, poslije mnogo pokušaja ponovo se nalaze u istoj situaciji, jedući ogromne količine nezdrave hrane – znajući da im šteti. To je začaran krug u kome osobe teško nalaze izlaz ili rješenje.

Istina je da određena nezdrava hrana može imati takav efekat na naš mozak da se određenim osobama čini izuzetno teškom za izbjegavanje.

Ovisnost o hrani može biti jako veliki problem u životu i glavni razlog zašto se neke osobe ne mogu kontrolisati u blizini određene hrane.

Šta je ustvari ovisnost o hrani?

Ovisnost o hrani predstavlja ovisnost o nezdravoj, visoko prerađenoj ili obrađenoj hrani i ova vrsta ovisnosti, po dosadašnjim istraživanjima, uporediva je  sa ovisnošću o drogama.

Termin ovisnosti u ovom segmentu je relativno nov i u najmanju ruku kontroverzan. Statistički podaci još nisu potpuni, iako mnoga istraživanja izričito ukazuju da ovaj poremećaj postoji.

Zašto je to tako? Poređenje ovisnosti o hrani sa ovisnošću o drogama na prvi pogled djeluje neuporedivo. Ovisnost o drogama se može utvrditi prisutnošću opijata u krvi, dok ovisnost o hrani nije tako lako utvrditi. Osim toga, gdje povući tačnu liniju šta se smatra ovisnošću i kada možemo za jednog pojedinca reći da je ovisan o hrani?

Kako ovisnost o hrani utiče na mozak?

Ovisnost o hrani uključuje iste dijelove mozga i neurotransmitere kao i ovisnost o drogama. Istraživanja su ukazala i na dosta sličnosti u pojavi simptoma.

Popularna „brza hrana“ ima snažan efekat na dio mozga odgovoran za zadovoljstvo. Ovi efekti su prouzrokovani nueurotransmiterima dopamina.

Vjerovatno ste čuli za dopamin – hormon zaslužan za dobre i pozitivne osjećaje. U ovom slučaju konzumacija brze hrane povišava nivo dopamina, te nam hrana u tom trenutku daje osjećaj sreće i zadovoljstva. Sada možete da zamislite zašto neke osobe ne mogu da prestanu da jedu ovakvu vrstu hrane.

Kada osoba sa ovakvim problemom pokuša da prestane jesti ovakvu hranu, ona apstinira i ponovo žudi za njom, jer joj trenutno pruža dobar osjećaj. Sama realnost situacije nije jednostavna. Problemi, te emotivan stres sa kojima mora da se nosi na dnevnoj bazi su ogromni. Možete da zamislite kako ponovo konzumiranje brze hrane djeluje primamljivo. Ovisnost o hrani ne utiče samo na fizičko zdravlje nego i psihičko.

<blockquote>Ovisnost o hrani nije izazvana nedostatkom volje da se suzdržava, nego biohemijom mozga sa rezultatom povišenih nivoa dopamina, kao i u slučaju ovisnosti o drogama.</blockquote>  

Brza hrana koja je najviše problematična je nažalost i najviše popularna. Najviše se radi o raznim proizvodima slatkiša, gaziranih i negaziranih sokova, duboko prženih jela, te još mnogo ustaljene i popularne brze hrane.

Visoko procesirane namirnice koje služe kao zamjenski proizvod (poput biljne hidrogenizovane masti – biljnog sira, umjesto pravog sira ili margarin umjesto maslaca… ) je isto jedna od loših navika ishrane. Ovakve namirnice se široko koriste u prehrambenoj industriji radi jeftinije cijene proizvodnje, a mi potrošači često je kupujemo jer daju dobar okus, a i sami proizvodi su jeftiniji.

Najgori i najpodmukliji proizvodi su oni koji su marketingom i samim omotom proizvoda predstavljeni kao zdravi, a zapravo su puni aditiva i sastojaka koji na neki način štete organizmu.

Ovisnost o hrani nije prisutna samo kod odraslih osoba nego i kod djece, koja su svojim uzrastom kroz odgoj i lošu ishranu stekli i loše navike.

Simptomi ovisnosti o hrani

Za razliku od ovisnosti drogama ovdje ne postoji krvni test koji može utvrditi prisutnost ovisnosti o hrani, nego se utvrđuje po simptomima ponašanja.

Ovdje navodimo nekoliko čestih simptoma:

 • česta želja za određenom hranom, bez obzira na trenutnu sitost poslije dobrog i nutritivnog obroka;
 • kada popustite i krenete jesti hranu za kojom žudite rijetko se možete zaustaviti i često pojedete više nego potrebno;
 • kada jedete hranu za kojom žudite, obično se prežderavate dok ne dosegnete osjećaj prenatrpanosti;
 • obično se osjećate krivim kada jedete hranu koju neprestano priželjkujete, iako znate da vam šteti – i iznova se nalazite u ovakvoj situaciji;
 • često pravite izgovore u svojoj glavi zašto je u redu jesti ovakvu hranu;
 • u više navrata ste bezuspješno pokušali prestati jesti štetnu hranu ili uspostavljati set pravila o njenim umjerenim obrocima i danima kada sebi svjesno dopuštate da jedete;
 • obično krijete konzumaciju nezdrave hrane od drugih;
 • osjećate se nemoćnim da se kontrolišete u prisutnosti ovakve hrane – bez obzira o svijesti njihovog lošeg uticaja.

Dakle, glavni simptomi ovisnosti o hrani uključuju stalnu želju za određenom lošom hranom, te stalno prežderavanje, bez obzira na stanje sitosti i nemogućnost kontrolisanja u njihovoj blizini. Ako se možete poistovjetiti sa najmanje pet ili više od navedenih simptoma, velika je vjerovatnoća da imate ozbiljan problem sa ishranom.

Stvaran i ozbiljan problem

U društvu hrana je oduvijek bila veza socijalizacije. Teško je znati gdje povući granicu, te kada nas ustaljenost društva i navike ne tjeraju da preispitujemo njihove moguće negativne aspekte.

Stvaran i ozbiljan problem dolazi do svijesti kada postane neugodan i nesnošljiv. Taj trenutak bi mogao da se desi kada ovisnost dovede do ogromnog viška kilograma koji vam narušava život, samopouzdanje i dobar osjećaj o sebi. Dodatno, ovakva ishrana drastično povećava rizike od raznih kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa I i II.

Izbjegavanje brze hrane – Da li je vrijedno žrtvovanja?

U današnje vrijeme kompletno izbjegavanje slatkiša, čipsa ili pice, te koka kole čini se jednostavno nemogućim. Brza hrana je svuda oko nas, a današnja moderna kultura čini da smo izloženi istoj na svakom ćošku. U krajnjim slučajevima, potpuno, izbjegavanje ovakve hrane je neizbježno. Kada jednom donesete čvrstu odluku o izbjegavanju sam čin može postati lakši.

Postavlja se pitanje da li se ovakav pristup isplati?

Da bi vi kao pojedinac sa ovakvim problemom mogli sebi dati odgovor na pitanje, predlažemo da sastavite spisak sa prednostima i manama kako bi mogli pravilno razlučiti da li je se vrijedno upustiti u ovakav agresivan pothvat.

Za primjer, vaš spisak prednosti mogao bi da sadrži:

 • smršaću;
 • biću zdraviji;
 • imaću više energije svaki dan;
 • imaću više samopouzdanja i bolji osjećaj o sebi…

U suprotnom, mane bi mogle da budu:

 • neću moći da jedem hranu koju želim;
 • moraću da se izdvajam iz društva koji mogu sebi da priušte brzu hranu;
 • moraću da se objašnjavam porodici i ostalim poznanicima zašto ne jedem brzu hranu;
 • moraću da se nosim sa nerazumijevanjem i mogućim osudama;
 • neću moći da jedem iste stvari za praznike kao i ostali…

Zapišite sve na spisak što vam pada na pamet, bez obzira kako bi to plitko djelovalo. Proučite sve napisano i razlučite da li je vrijedno žrtvovanja. Ako, je vaš odgovor „DA“, budite sigurni da postupate ispravno.

Imajte na umu da se svi vaši problemi sa kojima se susrećete na putu ka ozdravljenju (kao npr. socijalne dileme), mogu lako razriješiti i prilagoditi. Bitna je vaša odlučnost i riješenost.

Prvi koraci ka prevazilaženju ovisnosti o hrani

Ako se odlučite da izbacite određenu hranu iz vaše ishrane da bi prevazišli ovisnost i konstantnu želju možete preduzeti nekoliko koraka koji bi vam mogli olakšati u periodu tranzicije.

Okidači ovisnosti ­– hrana koja doslovno stvara okidač u vašoj glavi, te momentalno gubite kontrolu i padate u napast da je konzumirate.

U tom slučaju napišite spisak hrane za kojom konstantno žudite i padate u napast da se prežderete. Takvu hranu morate „kompletno“ izbjegavati. Neka spisak bude vaš svakodnevni podsjetnik.

Restorani brze hrane – picerije, slastičarne, pekare, burekdžinice su mjesta koja morate maksimalno izbjegavati.

Sastavite spisak restorana sa zdravijom ponudom hrane i proučite njihove menije kako bi odabrali zdrave obroke.

Šta jesti? – Razmislite o namirnica koje morate imati u svojoj ishrani i bazirajte se na neobrađenu hranu, poput mesa, a ne mesne prerađevine, jaja, voće i povrće, žitarice poput riže ili ovsenih pahuljica… Edukujte se o kuvanju i isprobavajte različite recepte i obradite veliku pozornost na količine unosa.

Tablica kalorija vam može izuzetno pomoći u tome, jer imate mogućnost da brojite kalorije izvjesno vrijeme dok ne utvrdite koje su adekvatne količine hrane za vas. Imate dostupne alate koji računaju potrošnju kalorija, te njihov unos kao i iznos bazalnog metabolizma. Te brojke mogu da vam posluže kao startna granica od koje bi mogli da krenete.

Zapamtite da su to statistički podaci izračunati na osnovu generalnih formula, te daju i generalne cifre. Sve osobe su individue i moraju pronaći svoj odnos količine unosa i potrošnje kalorija. Planirajte broj obroka i međuobroka, te obratite pažnju na ukupan dnevni unos kalorija.

Plan – Sam plan i njegova razradnja su od velike važnosti. Fokusirajte se na njegovu organizaciju i planirajte iz dana u dan. Bazirajte se na „male korake“ koji će vas voditi krajnjem uspjehu.

Vodite dnevnik – svakodnevne bilješke vašeg puta ka boljem stilu života mogu vam pomoću u teškim i kriznim situacijama. Ako pišete svakodnevno o tome kroz šta prolazite i koliko vam to sve teško pada, možete se podsjetiti šta ste već do sada napravili i to vam može pomoći da idete dalje. Sastavljajte konstanto spisak prednosti i mana i nosite ga sa sobom da se posjetite zašto to sve radite.

Dodatno svemu ovome ne trebate se podvrgavati nikakvim dijetama. Prevazilaženje ovisnosti brze hrane je teško samo po sebi. Nije potrebno na sve to dodavati restrikcije i osjećaj gladi.

Gubitak tjelesne težine trebate odložiti bar na nekoliko mjeseci dok se ne uspijete riješiti same ovisnosti o brzoj i nezdravoj hrani. Svakako vam društvo i okolina neće olakšati u tome, gdje ćete konstantno biti izloženi brzoj hrani.

Potražite pomoć

Svaki put kada pokleknete i ponovo se predate starim navikama, shvatite da niste sami u svemu tome.

Mnogo osoba koje se nalaze na istom putu su puno puta pokleknule prije nego što su došli do uspjeha. Ključ uspjeha je vaša sopstvena riješenost i upornost da promijenite navike loše ishrane. To ne znači da će vaš put biti lagan, štaviše, biće veoma teško, da ćete se nebrojeno puta naći pred mogućnošću i željom da odustanete od svega.

Iako je vrlo moguće da uspijete potpuno sami, može biti od velike koristi potražiti nekakvu vrstu pomoći. Postoji mnogo stručnjaka kako u medicini tako i nutricionizmu koji vam mogu pomoći.

Pomoć psihologa isto može pomoći u svakom slučaju. Osobe koje imaju emotivne stresove zbog ovisnosti o hrani, teško se otvaraju bliskim osobama ili poznanicima. Ličnost psihologa u ovom slučaju može da bude potpuno nepristrana i profesionalna, što može pomoći dotičnoj osobi pri otvorenom razgovoru bez ikakvih znakova osude ili pogrešnih zaključaka.

Osobe koje traže pomoć oko ishrane, mogu isto tako tražiti pomoć i oko vrsti aktivnosti koje bi mogle izvoditi. Vrste aktivnosti su brojne i na vama je da pronađete šta volite i u čemu uživate. Osobe koje imaju velik višak kilograma mogu iskusiti vrlo težak početak sa bilo kakvim aktivnostima, ali upornost će se isplatiti i sa vremenom uvijek postaje lakše. Aktivnost ne samo da utiče na gubljenje masnih naslaga nego utiče pozitivno na vaš mentalni stav.

Razgovor sa osobama koji imaju slične probleme može puno pomoći u mentalnom aspektu, jer shvatićete da niste jedini koji prolazite kroz ovakve probleme.

Zaključak

Ovisnost o hrani je problem koji se vrlo rijetko prevazilazi sam od sebe. Osim, ako ne donesete svjesne odluke o preduzimanju određenih mjera, šanse su da će vaše zdravstveno stanje biti još gore.

Iz mnogih dosadašnjih priča i iskustava, možemo samo da kažemo da put ka prevazilaženju ove ovisnosti i problemi sa kojima se susrećete nisu uvijek teški kako se čini u početku. S vremenom, vaše će se navike mijenjati, a samim tim i vi.

Reference:

Povezani članci