Kivano (Kiwano)

Kiwano ili kivano kalorije

Mjerna količina: 100 gr

Kalorija po mjernoj količini
Kalorije: 44 Kalorije iz masti: 11.34
% preporučene dnevne vrijednosti*
Masti ukupno 1.26g 2%
Zasićene masti 0g 0%
Transmasti 0g
Holesterol 0mg 0%
Natrijum 2mg 0%
Ugljeni hidrati 7.56g 3%
Vlakna -g 0%
Šećeri -g
Proteini 1.78g 4%

*Postotak preporučenog dnevnog unosa je baziran na dijeti od 2000 kalorija. Vaše dnevne potrebe mogu biti veće ili manje zavisno od vaših kalorijskih potreba.

Ostali nazivi: afrička rogata dinja, rogati krastavac; latinski: Cucumis metuliferus; engleski: horned melon; njemački: horngurke.

Kivano je jednogodišnja biljka i loza koja daje istoimene plodove. Iako mu ime sugeriše da je sličan kiviju, ipak Kivano spada u porodicu krastavaca i tikvi i nema nikakve botaničke veze sa kivijem.

Advertisement

Potiče iz sub-saharske Afrike, gdje je izuzetno popularan. U pustinji Kalahari ga tokom sušne sezone koriste kao izvor tečnosti. Uspjeva i u našim područjima, a komercijalno se uzgaja u Sjedinjenim Američkim Državama, Portugalu, Italiji, Njemačkoj, Čileu, Australiji i Novom Zelandu.

Zreo plod ima žuto-narandžastu koru, sa neobičnim bodljama. Unutrašnjost sadrži mnogobrojne sjemenke, pokrivene želatinastom masom, blago zelenkaste boje. Raste do dužine od 10-12 cm i širine od oko 5-6 cm.

Kako jesti kivano

Konzumira se svjež i to unutrašnji dio, najčešće tako, što ga rasječete na dve polovine po dužini, a zatim kašikom izvadite sadržaj: sjemenke i pulpu u zdjelicu.

Taj unutrašnji dio je osvježavajući i blago je kiselog ukusa, kao da ima mrvicu limuna, sa određenom sličnošću sa krastavcima. Nekima ukus liči ni kombinaciju banana, krastavaca i limuna.

Najčešće se dodaje voćnim i osvježavajućim salatama, a oni koji ga vole kažu da mala količina šećera ili soli može znatno poboljšati njegov ukus. Nasječen na kolutove se koristi kao dekoracija.

Advertisement

Prilikom kupovine treba gledati na čvrste voćke, bez vidljivih oštećenja i mekanih dijelova.

Nutritivni sastav i kalorijska vrijednost

Kalorijski je veoma siromašan, 100 grama Kiwana sadrži samo 44 kalorije, pa se zato može koristiti uz sve dijete. Kalorije u 100 grama dolaze iz 1.8 grama proteina, 1.3 grama masti i 7.5 grama ugljenih hidrata. Skoro 90% kivana čini voda i odličan je za hidrataciju tijela.

Kivano (kiwano), svjež - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal 44
Ukupno proteinag1,78
Ukupno ugljenih hidratag7,56
Ukupno mastig1,26
Vodag88,97
Vitamin AIU147
Vitamin B1 (Tiamin)mg0,025
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,015
Vitamin B3 (Niacin)mg0,565
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,063
Folatimcg3
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)mg0,183
Vitamin Cmg5,3
Kalcijum (Ca)mg13
Željezo (Fe)mg1,13
Magnezijum (Mg)mg40
Fosfor (P)mg37
Kalijum (K)mg123
Natrijum (Na)mg2
Cink (Zn)mg0,48
Bakar (Cu)mg0,020
Mangan (Mn)mg0,039
Vrijednosti navedene u tabeli odnose se na količinu od 100 grama namirnice.


Kiwano je veoma bogat vitaminom C, te vitaminima B grupe. Bogat je i mineralima, a posebno magnezijumom i željezom. Mimo njih sadrži i cink, kalcijum, bakar, fosfor i natrijum.

Sjeme Kiwana je bogato masnim kiselinama, posebno linolnom i oleinskom. U Kiwanu su prisutna u manjim količinama i dva antioksidansa i to a- tokoferol i y-tokoferol što su u stvari varijante Vitamina E.

Reference:

Advertisement

Povezani članci

Uslovi kopiranja i preuzimanja ovog članka

Creative Commons License
Tekst / članak na ovoj stranici je izdan pod Creative Commons Attribution 4.0 međunarodnom licencom.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta TablicaKalorija.com i njenih autora, ukoliko to nije drugačije navedeno u samom članku iznad.

Članak smijete iskopirati i koristiti na drugom sajtu pod uslovom da linkujete izvor tj ovu stranicu. Svako kopiranje i korištenje materijala sa ove stranice bez navođenja izvora linkom, smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Članak smijete koristiti i u komercijalne svrhe pod gore navedenim uslovima.

Fotografije u ovom članku su vlasništvo trećih lica. Nutritivne vrijednosti u ovom članku su javno vlasništvo i smijete ih preuzeti bez navođenja izvora.

144 queries in 0,868 seconds.