Borovnice

Borovnice kalorije kalorije

Mjerna količina: 100 gr

Kalorija po mjernoj količini
Kalorije: 57 Kalorije iz masti: 2.97
% preporučene dnevne vrijednosti*
Masti ukupno 0.33g 1%
Zasićene masti 0.03g 0%
Transmasti 0g
Holesterol 0mg 0%
Natrijum 0.001mg 0%
Ugljeni hidrati 14.49g 5%
Vlakna 2.4g 10%
Šećeri 9.99g
Proteini 0.74g 1%

*Postotak preporučenog dnevnog unosa je baziran na dijeti od 2000 kalorija. Vaše dnevne potrebe mogu biti veće ili manje zavisno od vaših kalorijskih potreba.

Advertisement

Ostali nazivi: -; engleski naziv: bilberry, blueberry; njemački naziv: kulturheidelbeeren; latinski naziv: vaccinium myrtillus.

Borovnice su malo bobičasto voće, ljubičasto-plave boje, koje rastu na višegodišnjim niskim grmovima visine od 10 do 60 cm. To su listopadne stabljike koja rastu u planinskim i brdskim predjelima na kiselom tlu.

Najveći proizvođač borovnica na svijetu je SAD, koji danas zadovoljava 75 odsto svjetskih potreba. Borovnica je raširena u svim evropskim zemljama, a naravno i kod nas.

Plodovi borovnice imaju nevjerovatna ljekovita i hranljiva svojstva. Upotreba borovnica u ishrani je vrlo široka i raznovrsna. Od njih se prave džemovi, sokovi, sirupi, likeri i još mnogo drugih stvari. Pored svega toga, one su čest sastojak u raznim slatkim jelima i poslasticama kao što su mafini, kolači i torte od sira. Borovnice su ukusne i osvježavajuće, čak i kada se jedu same.

Kada dozriju plodovi dobijaju tamnoplavu, ljubičastu pa čak i crnu boju. Tu boju im daje antocijan, jedan od vrlo jakih i vrlo ljekovitih antioksidansa. Borovnice su pune vitamina C, B2 i E vitamina. Od minerala sadrže fosfor, kalcijum, kalijum, mangan. Dobar su izvor flavonoida, koji su vrlo važni antioksidansi. Poznate su po svojim topivim i netopivim vlaknima.

Borovnice - detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal57
Ukupno bjelančevinag0,74
Ukupno ugljenih hidratag14,49
Ukupno mastig0,33
– od toga: zasićene masne kiselineg0,03
Dijetalna vlaknag2,40
Holesterolmg0,00
Vodag84,21
Aminokiselina triptofang0,00
Aminokiselina treoning0,02
Aminokiselina izoleucing0,02
Aminokiselina leucing0,04
Aminokiselina lizing0,01
Aminokiselina metioning0,01
Aminokiselina cisting0,01
Aminokiselina fenilalaning0,03
Aminokiselina tirozing0,01
Aminokiselina valing0,03
Aminokiselina argining0,04
Aminokiselina histiding0,01
Monosaharidig9,85
Disaharidig0,11
Polisaharidig0,03
Mononezasićene masne kiselineg0,05
Polinezasićene masne kiselineg0,15
Vitamin AIU54,00
Vitamin B1 (Tijamin)mg0,04
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,04
Vitamin B3 (Nijacin)mg0,42
Vitamin B6 (Piridoksin)mg0,05
Vitamin B12 (Kobalamin)mcg0,00
Folatimcg6,00
Pantotenska kiselinamg0,12
Vitamin Cmg9,70
Vitamin DIU0,00
Vitamin EIU0,57
Vitamin Kmcg19,30
Kalcijum (Ca)mg6,00
Bakar (Cu)mg0,06
Željezo (Fe)mg0,28
Magnezijum (Mg)mg6,00
Fosfor (P)mg12,00
Kalijum (K)mg77,00
Natrijum (Na)g0,001
Cink (Zn)mg0,16
Mangan (Mn)mg0,34
Selen (Se)mcg0,10

Kupovina i čuvanje

Borovnice je najbolje konzumirati svježe kao i sve drugo voće, jer tada imaju najbolji ukus i najveću hranljivu vrijednost. Na pijacama ovako svježe se mogu naći u periodu od jula do septembra. Prilikom kupovine trebate obratiti pažnju da im je boja ujednačena. Što su tamnije, to su zrelije i ukusnije. Preporučljivo je da ih malo protresete, u posudi u kojoj se nalaze, jer na taj način možete primjetiti da li su kvarljive, zdrobljene ili pljesnive. Dakle, ako se treskanjem posude lagano kreću i kotrljaju, možete zaključiti da su svježe. Kupljene ovako svježe opet treba prebrati i ukloniti sve koje su lošije i koje su u prvim fazama kvarenja da se ne bi pokvario ostatak bobica. Van sezone mogu se kupiti zaleđene u gotovo svim supermarketima.

Uticaj na zdravlje

Veliki nivo antocijana u borovnicama  je, uglavnom, zaslužan za korištenje borovnica u medicinske svrhe. To je veoma moćan antioksidans koji se pokazao kao potentan protivnik brojnim bolestima kao što su Alzheimerova bolest, dijabetes tipa 2, infekcije urinarnog trakta, rak, holesterol, zatvor, proljev, upale, začepljenje dišnog sistema… Borovnice čuvaju mladost mozga, a osim toga dokazano je da su korisne za poboljšanje memorije. Utiču na sprječavanje kognitivnih procesa, vezano za starenje. Osim plodova borovnice, njihovi listovi i korijen se, takođe, koriste u medicinske svrhe. Listovi se beru u aprilu prije cvata. Oni se suše i koriste za pravljenje čajeva koji pospješuju mokrenje, smanjuju razne upale, antiseptični su i djelotvorni protiv povraćanja i proljeva. Korijen se, uglavnom, koristi za dezinfekciju i brzo zarastanje rana.

Advertisement

Povezani članci

Uslovi kopiranja i preuzimanja ovog članka

Creative Commons License
Tekst / članak na ovoj stranici je izdan pod Creative Commons Attribution 4.0 međunarodnom licencom.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta TablicaKalorija.com i njenih autora, ukoliko to nije drugačije navedeno u samom članku iznad.

Članak smijete iskopirati i koristiti na drugom sajtu pod uslovom da linkujete izvor tj ovu stranicu. Svako kopiranje i korištenje materijala sa ove stranice bez navođenja izvora linkom, smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Članak smijete koristiti i u komercijalne svrhe pod gore navedenim uslovima.

Fotografije u ovom članku su vlasništvo trećih lica. Nutritivne vrijednosti u ovom članku su javno vlasništvo i smijete ih preuzeti bez navođenja izvora.

145 queries in 1,241 seconds.