Namirnice bogate vitaminom C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin topiv u vodi i najčešće se nalazi u voću i povrću. Nije samo potreban kada smo bolesni, nego konstantno za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Uključen je u mnogo procesa koji se događaju u nama, a i veoma je snažan antioksidans. Izuzetno je važan za imuni sistem, a isto tako i za krvožilni sistem, te je veliki borac u borbi protiv anemije, jer potpomaže apsorpciju željeza.

Preporučena dnevna količina unosa vitamina C je od 60 do 90 miligrama. Minimalna količina koju bi trebalo unositi je 40 miligrama, a količina koju ne bi trebalo prekoračiti je 2000 miligrama po danu.

Znači ako ste jedna od onih osoba koja čim krene šmrcati cijedi sebi sok od narandže ili limuna, znajte da ne griješite! Iako su naučna ispitivanja pokazala da konzumiranje vitamina C ne može spriječiti gripu i prehladu, isto su tako pokazala da vitamin C značajno skraćuje trajanje bolesti i olakšava simptome. Nedostatak ovog vitamina izaziva bolest skorbut.

Kod nas je poznato da narandže i limun su namirnice bogate vitaminom C, ipak ove namirnice nisu najbolje što se tiče količine ovog vitamina! Sledeće namirnice na našoj listi su superjunaci po sadržaju vitamina C, a neke od njih su široko rasprostranjene i poznate… pa krenimo da ih nabrajamo.

Acerola

AcerolasFotografija:Andréia

Acerola je voće slično višnjama. Uzgaja se u južnoj i centralnoj Americi, Meksiku, Indiji i još nekim suptropskim predjelima Azije. Kod nas se može naći u prodaji po većim tržnim centrima u većim gradovima.

Izuzetno je bogata vitaminom C. 100 grama acerole može da ima i 1.6 grama vitamina C, što je 28x više nego što ga ima narandža, i što je 2000% više nego što je potrebno našem organizmu. Pored vitamina C, acerola sadrži određene količine vitamina A, vitamina B5, vitamina B2, vitamina B9 i vitamina B3. Bogata je i mineralima od kojih treba izdvojiti mangan i magnezijum.

Često možemo pronaći i sok od acerole na sekcijama sa zdravom ishranom. Treba reći da je on često zaslađen šećerom i sa manjim udjelom vitamina C (posljedica industrijske prerade i stajanja).

Nazad1 od 12
Koristite vaše ← → (tastere na tastaturi) za navigaciju

Povezani članci

Uslovi kopiranja i preuzimanja ovog članka

Creative Commons License
Tekst / članak na ovoj stranici je izdan pod Creative Commons Attribution 4.0 međunarodnom licencom.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta TablicaKalorija.com i njenih autora, ukoliko to nije drugačije navedeno u samom članku iznad.

Članak smijete iskopirati i koristiti na drugom sajtu pod uslovom da linkujete izvor tj ovu stranicu. Svako kopiranje i korištenje materijala sa ove stranice bez navođenja izvora linkom, smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Članak smijete koristiti i u komercijalne svrhe pod gore navedenim uslovima.

Fotografije u ovom članku su vlasništvo trećih lica. Nutritivne vrijednosti u ovom članku su javno vlasništvo i smijete ih preuzeti bez navođenja izvora.

Comments are closed.

88 queries in 0,929 seconds.