Minerali

Dijetetski minerali ili esencijalni mineralni nutrijenti su u stvari hemijski elementi koji su neophodni za život. Ljudski organizam i organizmi većine sisara imaju potrebu za unosom od preko 20 minerala kroz hranu za pravilan razvoj i preživljavanje uopšte. Tačan broj elemenata koji je potreban našim organizmima još nije poznat, a za manje od 20 su poznate minimalne količine koje su potrebne za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Neki drugi tipovi života poput insekata, biljaka ili bakterija mogu imati i više potrebnih elemenata za pravilno funkcionisanje. Elemente unosimo u organizam disanjem ili konzumiranjem namirnica i tečnosti.

Prema potrebnoj količini minerale možemo podijeliti na:

  • četiri osnovna esencijalna elementa: ugljenik, vodonik, kiseonik i azot
  • esencijalne elemente: natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, sumpor, hlor i litijum
  • esencijalne mikroelemente: hrom, molibden, mangan, gvožđe, kobalt, nikl, bakar, cink, selen, jod i brom.

Postoje još i ostali elementi, a čija važnost i uloga još nije razjašnjena za naš organizam, a to su: arsen, silicijum, vanadijum, nikl, hrom, fluor, bor i stroncijum.

Nedovoljni ili pretjeranim unosom ovih elemenata, možemo uzrokovati razne poremećaje, a dugoročno i hronične bolesti. Najbolji način za prevenciju jeste raznovrsna i kvalitetna ishrana, dok u slučajevima endemskog nedostatka za nekim mineralom potrebno je posegnuti za suplementima.

Ispod možete naći opširnije članke za svaki esencijalni mineral, a u samom članku informaciju u kojim namirnicima je dati element najzastupljeniji, te šta uzrokuje nedostatak datog minerala, šta njegov višak.

44 queries in 0,678 seconds.