Bjelance kokošije

Bjelance kokošije kalorije

Mjerna količina: 100 grama

Kalorija po mjernoj količini
Kalorije: 52 Kalorije iz masti: 1.53
% preporučene dnevne vrijednosti*
Masti ukupno 0.17g 0%
Zasićene masti 0g 0%
Transmasti 0g
Holesterol 0mg 0%
Natrijum 0.16mg 0%
Ugljeni hidrati 0.73g 0%
Vlakna 0g 0%
Šećeri 0g
Proteini 10.90g 22%

*Postotak preporučenog dnevnog unosa je baziran na dijeti od 2000 kalorija. Vaše dnevne potrebe mogu biti veće ili manje zavisno od vaših kalorijskih potreba.

Advertisement

Ostali nazivi: bjelanjak; engleski naziv: egg white; njemački naziv: eiklar; latinski naziv: albumen.

Bjelance je bistra tečnost koja se nalazi u svakom jajetu, pa tako i u kokošijem. Bjelance se u jajetu formira oko žumanceta. Osnovna svrha bjelanceta jeste da zaštiti žumance i da mu pruži sve dodatne sastojke za rast embriona (kod oplođenja).

Težina kokošijeg bjelanceta je otprilike dve trećine od ukupne težine jajeta. Za razliku od žumanceta, koje u sebi ima masti i ugljene hidrate, bjelance gotovo da nema ništa od masti, a ugljenih hidrata ima manje od 1%. Sadrži oko 90% vode, a ostalih 10% čine proteini. Upravo je, bjelance taj dio jajeta koje u sebi nosi više od 50% proteina čitavog jajeta. Zato se bjelance smatra dijetalnim i nutritivnim dijelom jajeta. Pored proteina kokošije bjelance u sebi ima sve potrebne esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Od proteina u kokošijem bjelancetu pronađeno je: Albumin 54%; Ovotransferin 12%; Ovomucin 11%; Ovoglobulin G2 4%; Ovoglobulin G3 4%; Lizozimin 3,4%; Glikoprotein 1%; Flavoprotein 0,8%; Makroglobulin 0,5%; Avidin 0,05%; Ciastatin 0,05%. Od vitamina ima tijamin (vitamin B1), nijacin (vitamin B3), riboflavin (vitamin B2), vitamin E, a od minerala ima magnezijum, sumpor, kalijum i nešto hlora.

Kada se bjelance razdvoji od žumanceta onda se bitno mijenja odnos svih hranljivih sastojaka u jajetu. U žumancu ostaju sve masti, proteini se razdvajaju (nešto ostaje u bjelancu, a veća količina je u žumancu), isto tako vitamini i minerali. Posatvlja se pitanje, zašto se onda u većini nutritivnih i bodibilderskih ishrana i raznih dijeta za mršavljenje preporučuje veća iskoristivost bjelanceta. Prošlih nekoliko godina, kokošije jaje imalo je status nezdrave namirnice. Razlog tome je što se mislilo da jaje uzrokuje povećan nivo holesterola i masti u krvi. Nakon obimnog istraživanja utvrđeno je da količina holesterola i zasićenih masnih kiselina u jednom jajetu je dovoljna, čak i preporučljiva za unos u organizam. Preporučljivo je unijeti jedno do dvoje jaja na dan. Kokošije jaje je proteinska, hranjiva i jedna od najvažnijih sastavnih namirnica svake dijete. Za osobe koje nisu ljubitelji mesa jaje je savršena zamjena za meso. To znači, da se u većini dijeta, a pogotovo za osobe koje ne jedu meso, svaki dan unos može biti veći od prepručene količine. Da se ne bi prekoračila ova količina svaki dan, može se kombinovati jedno jaje sa više bjelanjaka. Ovo vam daje odgovor na maloprije spomenutu iskoristivost bjelanceta. Iako razdvajanjem bjelanceta veći dio hranljivih sastojaka ostaje u žumancetu, ono je ipak hranjivo i potpuno iskoristivo, a nema nepotrebne količine masti i holesterola koje bi mogle naškoditi organizmu.

Bjelanjak - Detaljne nutritivne vrijednosti

NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal52
Ukupno proteinag10,90
Ukupno ugljenih hidratag0,73
Ukupno mastig0,17
– od toga: zasićene masne kiselineg0,00
Dijetalna vlaknag0,00
Holesterolmg0,00
Vodag87,57
Aminokiselina triptofang0,00
Aminokiselina treoning0,00
Aminokiselina izoleucing0,00
Aminokiselina leucing0,00
Aminokiselina lizing0,00
Aminokiselina metioning0,00
Aminokiselina cisting0,00
Aminokiselina fenilalaning0,00
Aminokiselina tirozing0,00
Aminokiselina valing0,00
Aminokiselina argining0,00
Aminokiselina histiding0,00
Monosaharidig0,00
Disaharidig0,00
Polisaharidig0,00
Mononezasićene masne kiselineg0,00
Polinezasićene masne kiselineg0,00
Vitamin AIU0,00
Vitamin B1 (Tijamin)mg0,004
Vitamin B2 (Riboflavin)mg0,439
Vitamin B3 (Nijacin)mg0,105
Folatimcg4
Pantotenska kiselinamg0,00
Vitamin Cmg0,00
Vitamin DIU0,00
Vitamin EIU0,08
Vitamin Kmcg0,00
Kalcijum (Ca)mg7,00
Bakar (Cu)mg0,00
Željezo (Fe)mg0,08
Magnezijum (Mg)mg11,00
Fosfor (P)mg15,00
Kalijum (K)mg163,00
Natrijum (Na)g0,16
Cink (Zn)mg0,03
Mangan (Mn)mg0,00
Selen (Se)mcg0,00

Kupovina i čuvanje

Svježina bjelanceta zavisi od svježine samog jajeta. Svježa jaja mogu se kupiti u svakom supermarketu. Njihova kvaliteta je klasifikovana (obično postoje I i II klasa) u zavisnosti od težine. Za čuvanje jaja treba obezbjediti nisku temperaturu i čistoću. U većim domaćinstvima se, u tu svrhu koriste frižideri, dok u nekim se koriste ostave i podrumi. Najbolje je da se svako jaje zamota ili da se drži u kartonskom držaču. Čuvanjem u frižideru mogu održati svoj kvalitet i do 4 nedjelje jer im je idealna temperatura čuvanja oko 4 stepena, a vlažnost oko 70-80 odsto.

Uticaj na zdravlje

Po zadnjim istraživanjima utvrđeno je da bjelance utiče na snižavanje krvnog pritiska, zahvaljujući određenoj količini peptida koje sadrži. Najbolje je konzumirati kuvan bjelanjak jer kuvanjem se čuva veći broj minerala, vitamina i dijelova proteina koji se gube prženjem ili pečenjem. Korisna i već istaknuta informacija je da bjelanjak ne sadrži holesterol i ugljene hidrate.

Advertisement

Povezani članci

Uslovi kopiranja i preuzimanja ovog članka

Creative Commons License
Tekst / članak na ovoj stranici je izdan pod Creative Commons Attribution 4.0 međunarodnom licencom.

Sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta TablicaKalorija.com i njenih autora, ukoliko to nije drugačije navedeno u samom članku iznad.

Članak smijete iskopirati i koristiti na drugom sajtu pod uslovom da linkujete izvor tj ovu stranicu. Svako kopiranje i korištenje materijala sa ove stranice bez navođenja izvora linkom, smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Članak smijete koristiti i u komercijalne svrhe pod gore navedenim uslovima.

Fotografije u ovom članku su vlasništvo trećih lica. Nutritivne vrijednosti u ovom članku su javno vlasništvo i smijete ih preuzeti bez navođenja izvora.

161 queries in 1,914 seconds.